Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισπανία – εκλογές: Οι σοσιαλιστές πρώτοι, άνοδος της ακροδεξιάς – Όλα τα αποτελέσματα

Γενικές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία σε λιγότερο από επτά μήνες τέταρτες  σε διάστημα τεσσάρων ετών με συμμετοχή 24.365.851 ψηφοφόρων (69,87%) ανοίγοντας  ένα νέο κύκλο ενδοαστικών παζαριών σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ΕΕ επιζητούν «σταθερότητα».

Το κυβερνόν κόμμα –Σοσιαλιστές (PSOE) έρχονται πρώτοι σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές, με απώλειες δεν εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία, κερδίζοντας μόνο 120 έδρες, τρεις λιγότερες από τις εκλογές του Απριλίου, με τον Πέδρο Σάντσεθ να απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλην του Vox, για να συνδράμουν ώστε να σχηματιστεί σταθερή -«προοδευτική» κυβέρνηση.

PSOE Πέδρο Σάντσεθ

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά «εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος».
Αυτά ενώ ήλπιζε να κερδίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία, για να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα από το 2015.

Ενισχυμένο βγαίνει, το Λαϊκό Κόμμα (αυξάνει τις έδρες του σε 88 από 66) και ήδη ο πρόεδρος του PP, Πάμπλο Κασάδο δήλωσε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να αποκτήσει κυβέρνηση, χωρίς, όμως να ανοίγει τα χαρτιά του για τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές (PSOE).
Ο Κασάδο διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, θα κάνει αυτό που αποκάλεσε «το καθήκον του», συμπληρώνοντας ότι αναμένει «επόμενη κίνηση» (προφανώς των Σοσιαλιστών), με δεδομένο πως δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τους.

✔️  Το ακροδεξιό κόμμα Vox, παίρνει πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και αποτελεί πλέον την τρίτη δύναμη με  52 έδρες.

Ο ηγέτης του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, με την -μεταξύ άλλων, αντιμεταναστευτική ατζέντα,  δήλωσε ότι θέλει να οικοδομηθεί μια «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, χωρίς λεπτομέρειες (για συμμαχίες κλπ).

  Οι Unidas Podemos καταγράφουν πτώση, κερδίζοντας 35 έδρες (επτά λιγότερες), όμως έκαναν ήδη άνοιγμα προς Πέδρο Σάντσεθ για τα «περαιτέρω».

Μαύρα μαντάτα για του Πολίτες (Ciudadnos) του Αλμπέρτ Ριβέρα, που κυριολεκτικά καταποντίστηκαν, χάνοντας 47 έδρες  και εκλέγοντας δέκα μόνο βουλευτές, με τον επικεφαλής να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατάρρευση της παράταξης».
Σύμφωνα με τον Ριβέρα, η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει σήμερα και θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο μέλη και υποστηρικτές των Πολιτών θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης.

Τα κόμματα των Καταλανών αυτονομιστών ενίσχυσαν την εκπροσώπησή τους κατά τρεις βουλευτές, συγκεντρώνοντας 23 έδρες (έναντι 20 τον Απρίλη) από τις 48 που διακυβεύονταν στην Καταλονία.

Συνοπτικά -|> PSOE – 2,37%-|> VOX + 47,08% -|> UP – 10,27% -|>  PP+24,67% -|> Cs  – 57,19% -|> Pacma -24,80% |> ERC – 7,20% κλπ

Ενσωμάτωση 100,00%
Έδρες 350
Εγγεγραμμένοι 34.872.054
Συμμετοχή 69,87%
Ψηφίσαντες 24.365.851 69,87%
Αποχή 10.506.203
Άκυρα 249.499 1,02%
Λευκά 216.515 0,89%

ℹ️🔻

Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ βουλής και γερουσίας, που έχουν να κάνουν και με τις «ιδιορρυθμίες» του εκλογικού συστήματος

εκλογές Congreso de los Diputados

Συγκριτικά αποτελέσματα στη Βουλή

εκλογές Senado

Συγκριτικά αποτελέσματα στη Γερουσία

✔️  Τα αναλυτικά αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

✴️✴️

Τελικά αποτελέσματα εκλογών 10 Νοε 2019

Ισπανία εκλογές 2 κάλπες

εκλογές Βουλή Απρ 2019

Βουλή Απρίλης 2019

εκλογές Βουλή 10 Νοε 2019

Βουλή Νοέμβρης 2019

Ισπανία Τελικά αποτελέσματα εκλογών Απρ 2019

Γερουσία Απρίλης 19

Τελικά αποτελέσματα εκλογών Νοε 2019

Γερουσία Νοέμβρης 2019


Ισπανία Τελικά συγκριτικά Βουλή-Γερουσία αποτελέσματα εκλογών

<-| Βουλή | Γερουσία -|>