Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισπανία: Επιτροπή Αλήθειας για τη Δικτατορία – Πόσο αξιόπιστη;

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συστήσει «Επιτροπή Αλήθειας» που θα εξετάσει τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-1939) και της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών θα ερευνήσει τις εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε εξεύρεση μαζικών τάφων. Εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ιστορική μνήμη. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής» οι Σοσιαλδημοκράτες στο παρελθόν συμμετείχαν στο «σύμφωνο της σιωπής» που υιοθέτησαν τα αστικά κόμματα για τα εγκλήματα του Φράνκο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποπειράθηκαν παρόμοια βήματα, δεν προχώρησαν όμως αρκετά καθώς δεν εξέλιπαν συνεργάτες του καθεστώτος από τους κόλπους τους.

Η κομμουνιστική αριστερά, που πάντα πάλευε για τη δικαίωση των θυμάτων του Φράνκο, είναι επιφυλακτική με τις εξελίξεις καθώς βλέπει σκοπιμότητες που αφορούν μελλοντικούς εκλογικούς συσχετισμούς.

Χαραυγή / Δημήτρης Παλμύρης