Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισπανία – Θέουτα: Το δράμα των μεταναστών και των προσφύγων (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το δράμα των μεταναστών και των προσφύγων, ακόμη και παιδιών που επιχειρούν να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, και η απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φτάσουν σε ένα καλύτερο αύριο, αποτυπώνονται σε όλη τους την τραγικότητα, μέσα από τις εικόνες που καταγράφει ο τηλεοπτικός ή φωτογραφικό φακός.

Σε βίντεο του πρακτορείου Reuters απεικονίζεται ένα προσφυγόπουλο, που κολύμπησε μια μεγάλη απόσταση από τις ακτές του Μαρόκο με σωσίβιο φτιαγμένο από πλαστικά μπουκάλια, να ξεσπάει σε κλάματα όταν συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς.

Παράλληλα, η φωτογραφία του άνδρα της ισπανικής πολιτοφυλακής (Guardia Civil), να κρατά ένα παιδί μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό, που ανήρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία και κάνει τον γύρο του κόσμου, προσωποποιεί όλο το δράμα που λαμβάνει χώρα στον ισπανικό θύλακα στις ακτές της βόρειας Αφρικής.

spain1

Η μητέρα του συγκεκριμένου μωρού είχε πηδήξει στη θάλασσα έχοντάς το στην πλάτη της για να φτάσει στην στεριά. Το παιδί όμως έπεσε στο νερό, αναφέρει η Guardia Civil. Το μικρό αγόρι τελικά σώθηκε από τον αστυνομικό και επέζησε.

Οι διασώστες ανέσυραν άλλα δεκάδες παιδιά από τη θάλασσα, που είχαν προσπαθήσει μαζί με τους γονείς τους να φτάσουν στη Θέουτα με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας.

Η Ισπανία θέτει άμεσα υπό κράτηση όσους μπαίνουν στο θύλακα και προχωρά σε απελάσεις.

spain2

Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες μετανάστες συνέχισαν να φτάνουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα. εν μέσω εντάσεων μεταξύ της ισπανικής και της μαροκινής κυβέρνησης. Από τη Δευτέρα έχουν φτάσει τουλάχιστον 8.000 μετανάστες, από τους οποίους οι 5.800 έχουν σταλεί ήδη πίσω στο Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παιδιών (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ)