Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το ζήτημα της Καταλονίας κυριαρχεί στις εκλογές – ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας: Elige lo necesario, Επίλεξε το απαραίτητο!

Οι νέες, 10-Noε-19 πρόωρες εκλογές στην Ισπανίαμέρος διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό που έχουν ξεκινήσει από το 2015 – διεξάγονται σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ΕΕ επιζητούν «σταθερότητα», ενώ οι δημοσκοπήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχναν δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Με το σύνθημα «Τώρα κυβέρνηση» επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ, για λογαριασμό της αστικής τάξης
© The Associated
Με το σύνθημα «Τώρα κυβέρνηση» επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ, για λογαριασμό της αστικής τάξης

Οι διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, που αναζωπυρώθηκαν από τις καταδίκες των 12 αυτονομιστών πρώην ηγετών της Καταλονίας, αναμένεται να επιδράσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς μέχρι και την τελευταία βδομάδα ενισχυμένα εμφανίζονταν το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό «Vox», που ζητούν πιο σκληρή αντιμετώπιση των αυτονομιστών διαδηλωτών και ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος.Ενόψει των εκλογών «σημαντικός αριθμός» αστυνομικών δυνάμεων θα σταλούν στην Καταλονία προκειμένου «να διασφαλιστεί η κανονικότητα», ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές να «σηκώνει τους τόνους» απέναντι στο Καταλανικό ζήτημα, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις τάσσονται κατά της απόσχισης από την Ισπανία, προκειμένου να αντλήσει ψηφοφόρους που αντιτίθενται στην «αυτοδιάθεση» και τις αυτονομιστικές διαδηλώσεις. Σε άρθρο του στο «Project Sindicate» ο Π. Σάντσεθ σημείωσε ότι «η αποσχιστική πρόκληση στην Καταλονία» είναι «εναντίον και εκτός του συνταγματικού πλαισίου της Ισπανίας» και «αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους».

Επίσης, στην τηλεμαχία της περασμένης βδομάδας φάνηκε να αποστασιοποιείται από τους «Ουνίδας Ποδέμος», το σοσιαλδημοκρατικό συνονθύλευμα των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), με τους οποίους διαπραγματευόταν για κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές του Απρίλη. Από την πλευρά τους οι «Ποδέμος» εμφανίζονται ανοιχτοί για μια μετεκλογική συνεργασία.

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην τελευταία δημοσκόπηση της «40Db», για την εφημερίδα «El Pais», το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) προηγείται στην πρόθεση ψήφου, εμφανίζεται όμως να χάνει δύο έδρες σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Απρίλη, εξασφαλίζοντας 121 έδρες (από 123). Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) εμφανίζεται με 91 έδρες (από 66), ενώ το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό «Vox» εκτοξεύεται στις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση με 46 έδρες (από 24). Το «Ουνίδας Ποδέμος» υποχωρεί στις 31 έδρες (από 42). Επίσης, οι κεντροδεξιοί «Πολίτες» εμφανίζονται να κατακρημνίζονται στις 14 έδρες (από 57).

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις κανένα σοσιαλδημοκρατικό ή συντηρητικό κυβερνητικό σχήμα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 176 εδρών (σε σύνολο 350) του Κοινοβουλίου. Πάντως, μέχρι και την περασμένη βδομάδα 1 στους 5 δήλωνε αναποφάσιστος.

ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας:
E
lige lo necesario – Επίλεξε το απαραίτητο!

PCTE programa electoral Nov 2019

Στις δύσκολες συνθήκες χειραγώγησης του λαού από τα αστικά κόμματα, με αξιοποίηση και των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στη χώρα, με πληθώρα γλωσσών, πολιτιστικών παραδόσεων και εθνοτικών προσδιορισμών, δίνει τη δική του μάχη το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, με κάλεσμα στους εργάτες και όλους τους εκμεταλλευόμενους να κυριαρχήσει το ταξικό κριτήριο, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα ή άλλη διαφορά. Το Κόμμα με τις μικρές του δυνάμεις συμμετέχει με υποψηφίους στο 71% όλων των περιφερειών, ένα σημαντικό επίτευγμα.

Με κεντρικό σύνθημα «Επίλεξε το απαραίτητο», καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στους χώρους Εκπαίδευσης, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου. Ως βασικές διεκδικήσεις ξεχωρίζει:

  1. Την πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους τομείς.
  2. Μια βιομηχανία που εγγυάται τη βιομηχανική και ενεργειακή κυριαρχία της χώρας.
  3. Καθολική Υγεία και Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
  4. Εφαρμογή ενός δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που καλύπτει τις ανάγκες όλων και θέτει τις βάσεις για τη χειραφέτηση των γυναικών.
  5. Αξιοπρεπής στέγη για όλους.
  6. Ρήξη με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το ευρώ.
  7. Σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς του κόσμου.

PCTE programa electoral Nov 2019

Καταλήγοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιείται ότι «η πλήρης χειραφέτηση της τάξης μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο αφαιρώντας την εξουσία από τους αστούς, με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος (…)

Η πάλη για μια χώρα για την εργατική τάξη είναι άμεσο καθήκον όλων εμάς που ζούμε από τη δουλειά μας. Αυτό είναι σήμερα το απαραίτητο, γι’ αυτό χρειάζεσαι ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα».PCTE Lo posible y lo necesario

Το εφικτό και το απαραίτητο

✔️  Τα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, στις διαφορετικές τους εκδόσεις ή προσεγγίσεις, πάντα μας λένε, ότι τα προγράμματά τους είναι τα μόνα δυνατά (ΣΣ |> εφικτά, πραγματοποιήσιμα, ρεαλιστικά).
Απορρίπτουν τις προτάσεις που κάνουμε εμείς οι κομμουνιστές και τις λοιδορούν ως «εξωπραγματικές», «ουτοπικές» ή «αδύνατες»
✔️  Ακούσαμε πολλές φορές να λένε πως αυτό προτείνουμε είναι πολύ καλό αλλά αυτό δεν είναι εφικτό με δεδομένες τις συνθήκες της στιγμής, επειδή ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός ή γιατί πρέπει να κινούμαστε με μικρά βήματα
χωρίς να προβάλλεται κανένας ανώτερος στόχος ώστε να βελτιωθεί η σημερινή άθλια κατάσταση της εργατικής τάξης …

Τίποτε από αυτά δεν είναι αλήθεια!

✔️   Τίποτα δεν προτείνουμε σ’ αυτό το πρόγραμμα που να είναι «αδύνατο».
Πολύ περισσότερο ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων
✔️   Τον Απρίλιο, τον Μάιο, σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στην καθημερινότητα των τελευταίων δεκαετιών, πολλοί εμπιστεύτηκαν τα κόμματα που λένε πως δήθεν μπορούν να διαχειριστούν τον καπιταλισμό υπέρ της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικογένειας.
✔️   Κάθε μέρα αποδείχνεται πως αυτό δεν είναι δυνατό, όποιος κι αν πέρασε από την κυβέρνηση τσαλαπάτησε άγρια τα εργατικά, εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα

Μην ξεγελιέστε από τις ομιλίες τους, την προπαγάνδα τους και το τι γράφουν οι εφημερίδες τους.

✔️   Αυτό που υπόσχονται οι σοσιαλδημοκράτες δεν είναι δυνατό: ένα σύστημα βασισμένο στην ανισότητα και την εκμετάλλευση δεν αλλάζει σε ισότιμο για το λαό και χωρίς εκμετάλλευση, με τον ίδιο τρόπο που μια τίγρη δεν γίνεται χορτοφάγος
Οι καιροί που βασιζόσαστε στις δυνατότητες της καπιταλιστικής διαχείρισης τελείωσε.
Αποδείχτηκε σε μύριες όσες περιπτώσεις και με κάθε ευκαιρία!
✔️  Οι προτάσεις τους λένε ότι ωφελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά πάντα καταλήγουν να συντηρούν εκείνο το σύστημα που καταδικάζει την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σε Video-10Ν του PCTE με τίτλο Elige lo necesario (επιλέξτε το απαραίτητο) αναφέρεται
Είμαστε αυτοί που βρίσκονται στο πόδι πριν καν αρχίσει η μέρα
Αυτοί που κινούν τα πάντα
Δεν καταφέραμε ακόμη να κινήσουμε τον κόσμο ολόκληρο …
Αλλά σκοπεύουμε να το κάνουμε
Μας μιλάνε για «τη χώρα» …
                       Ποια χώρα;
Διότι η χώρα τους δεν είναι η δική μας.
Στη χώρα τους υπάρχουν σαλόνια, πληγές, εκμετάλλευση, λίγα δικαιώματα και περισσότερη δυστυχία από τις σημαίες, ακόμα και αν προσπαθούν να καλύψουν το ένα με το άλλο.

🚩  Στη δική μας χώρα, ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα πράγματα και καλύτερα.
Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα: προσπάθεια, δουλειά, ανατολές που πλημμυρίζει η αξιοπρέπεια, ηλιοβασιλέματα που ξεχειλίζουν συνείδηση, θάρρος, αυτοεκτίμηση, μνήμη και μέλλον.

🔺 Τώρα είναι η ώρα να επιλέξετε.
Και θα το κάνουμε όλοι μαζί! 🔻 

Να οικοδομήσουμε τη δική μας χώρα: μια χώρα για την εργατική τάξη.
Αυτή τη φορά ψηφίστε τον εαυτό σας, όλους μας, επιλέξτε το απαραίτητο.

PCTE PROGRAMA_ELECTORAL

κατεβάστε σε .pdf το εκλογικό πρόγραμμα του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας


 

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog