Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισπανικές εκλογές: Έτοιμο για τη μάχη της κάλπης το ΚΚ των Εργαζόμενων της Ισπανίας

Έτοιμο να ριχτεί στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 10ης Νοέμβρη είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζόμενων της Ισπανίας (PCTE), το οποίο κατεβάζει υποψήφιους σε 37 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για το μοναδικό κομμουνιστικό κόμμα, με σήμα το σφυροδρέπανο, που έχει υποψήφιους σε τόσες περιφέρειες, καλύπτοντας το 72% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Με κεντρικό σύνθημα «Επιλέγουμε αυτό που είναι αναγκαίο. Για μια πατρίδα της εργατικής τάξης», το ΚΚ των Εργαζόμενων της Ισπανίας απευθύνεται στον εργαζόμενο λαό ζητώντας την στήριξη του στις επερχόμενες εκλογές:

«Η ώρα που διαλέγαμε τι είναι εφικτό τελείωσε, είναι η στιγμή να επιλέξουμε τι είναι αναγκαίο. Στον καπιταλισμό, όταν διαλέγουμε αυτό που μας παρουσιάζουν ως τη μόνη εφικτή λύση, καταδικαζόμαστε σε περισσότερη βία, περισσότερη ανεργία και περισσότερη εκμετάλλευση. Επειδή τα κυρίαρχα συμφέροντα είναι αυτά των καπιταλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Έχοντας ολοκληρώσει έναν ευρύ κύκλο περιοδειών και συζητήσεων σε όλη την Ισπανία, το PCTE υπογραμμίζει ότι αυτό που είναι αναγκαίο για το λαό είναι περισσότερη οργάνωση. «Να συναντηθούμε στους χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και πόλεις, απέναντι σε αυτούς που μας κλέβουν το μέλλον. Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός μας είναι περισσότερος αγώνας».

Εντωμεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες της Κυριακής 10 Νοέμβρη, τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία είναι σχεδόν απίθανο να ξεπεραστεί, καθώς καμία από τις ευρύτερες παρατάξεις της Αριστεράς και της Δεξιάς δεν φαίνεται να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτως ώστε να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα εξασφαλίσει γύρω στις 120 έδρες, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox θα κερδίσει έδαφος και θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, την στιγμή που οι Φιλελεύθεροι Ciudadanos αναμένεται να είναι το κόμμα που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Με τις ενδοαστικές κόντρες να φουντώνουν, οι ισπανικές αρχές ετοιμάζονται να αποστείλουν στη Βαρκελώνη σημαντικό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, καθώς υπάρχει φόβος για μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας στη Βαρκελώνη επεσήμανε ότι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έχουν αναπτυχθεί στην καταλανική επικράτεια προκειμένου «να προσφέρουν ενισχύσεις στην περίπτωση ταραχών, όπως η παρεμπόδιση εισόδου στα εκλογικά κέντρα», όμως πρόσθεσε ότι η τοπική αστυνομία θα έχει τον κύριο λόγο την ημέρα εκείνη και η εθνική αστυνομία θα επέμβει μόνο αν της ζητηθεί.