Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισραήλ: «Μπορούμε να ανατρέψουμε το Νετανιάχου και το ρατσισμό» λέει ο επικεφαλής της αριστερής Χαντάς

«Ήταν μια ρατσιστική και διχαστική κυβέρνηση. Όταν η Κοινή Λίστα (Χαντάς) αυξήσει τη δύναμη της, θα έχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτήν τη ρατσιστική, ακροδεξιά κυβέρνηση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού της Χαντάς (όπου συμμετέχει και  το ΚΚ Ισραήλ), βουλευτής Αϊμαν Αουντε, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Κνέσετ.

Συνοψίζοντας το δίλημμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του Απρίλη, ο Αουντε σημείωσε: «Η ιστορία των εκλογών του 2019 είναι η εξής: από τη μια πλευρά είναι το μίσος, η κατοχή, η δίωξη όλων όσων εναντιώνονται στις ακροδεξιές πολιτικές, ο περιορισμός του δημοκρατικού πεδίου δράσης, η ρατσιστική νομοθεσία, η καταπίεση, ο διχασμός και οι διακρίσεις και, πάνω απ’ όλα, ο νόμος «Έθνους-Κράτους», ο νόμος της εβραϊκής υπεροχής που ενισχύει το ρατσισμό και τη διάκριση στο νομικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, το όραμα μας είναι η αραβο-ισραηλινή συνεργασία και το τέλος της κατοχής, όπως και να επέλθει κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη, ισότητα για όλους τους πολίτες. Τους επόμενους τέσσερις μήνες ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη το όραμα μας».

Κατά την ομιλία του στην Κνέσετ, ο Αουντε απευθύνθηκε τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στους ψηφοφόρους. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Ναι, λοιπόν, Νετανιάχου, εμείς, οι άραβες πολίτες, θα προσέλθουμε μαζικά στις κάλπιες και θα ενισχύσουμε τη δύναμη μας, περισσότερο από ποτέ. Οποιοσδήποτε θέλει το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ εβραίων και αράβων, ή μεταξύ των αράβων, θα ενισχύσει το Νετανιάχου. Μας θέλουν αδύναμους και διχασμένους – θα είμαστε δυνατοί και ενωμένοι, ενάντια στο ρατσισμό και θα μιλάμε για ειρήνη και ισότητα, θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη μας για να ανατρέψουμε τη φασιστική δεξιά».

Ενόψει των εκλογών του Απρίλη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για δωροδοκία, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εναντίον του ακόμη και από ψηφοφόρους του κόμματος του. 

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν θετικές για τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Σε πρόσφατη μέτρηση, το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο Νετανιάχου δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ενώ μόλις το 37% τον βλέπει ως «φαβορί» για τις εκλογές. Σε άλλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Channel 10, το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού εάν ο εισαγγελέας αποφασίσει να του απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά.