Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: «Μπορούμε να ανατρέψουμε το Νετανιάχου και το ρατσισμό» λέει ο επικεφαλής της αριστερής Χαντάς

«Ήταν μια ρατσι­στι­κή και διχα­στι­κή κυβέρ­νη­ση. Όταν η Κοι­νή Λίστα (Χαντάς) αυξή­σει τη δύνα­μη της, θα έχου­με την δυνα­τό­τη­τα να ανα­τρέ­ψου­με αυτήν τη ρατσι­στι­κή, ακρο­δε­ξιά κυβέρ­νη­ση» σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων ο επι­κε­φα­λής του αρι­στε­ρού συνα­σπι­σμού της Χαντάς (όπου συμ­με­τέ­χει και  το ΚΚ Ισρα­ήλ), βου­λευ­τής Αϊμαν Αου­ντε, μιλώ­ντας στην τελευ­ταία συνε­δρί­α­ση της τρέ­χου­σας κοι­νο­βου­λευ­τι­κής περιό­δου στην Κνέσετ.

Συνο­ψί­ζο­ντας το δίλημ­μα των επερ­χό­με­νων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών του Απρί­λη, ο Αου­ντε σημεί­ω­σε: «Η ιστο­ρία των εκλο­γών του 2019 είναι η εξής: από τη μια πλευ­ρά είναι το μίσος, η κατο­χή, η δίω­ξη όλων όσων ενα­ντιώ­νο­νται στις ακρο­δε­ξιές πολι­τι­κές, ο περιο­ρι­σμός του δημο­κρα­τι­κού πεδί­ου δρά­σης, η ρατσι­στι­κή νομο­θε­σία, η κατα­πί­ε­ση, ο διχα­σμός και οι δια­κρί­σεις και, πάνω απ’ όλα, ο νόμος «Έθνους-Κρά­τους», ο νόμος της εβραϊ­κής υπε­ρο­χής που ενι­σχύ­ει το ρατσι­σμό και τη διά­κρι­ση στο νομι­κό επί­πε­δο. Από την άλλη πλευ­ρά, το όρα­μα μας είναι η αρα­βο-ισραη­λι­νή συνερ­γα­σία και το τέλος της κατο­χής, όπως και να επέλ­θει κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή δικαιο­σύ­νη, ισό­τη­τα για όλους τους πολί­τες. Τους επό­με­νους τέσ­σε­ρις μήνες ελπί­ζου­με να κατα­φέ­ρου­με να κάνου­με πρά­ξη το όρα­μα μας».

Κατά την ομι­λία του στην Κνέ­σετ, ο Αου­ντε απευ­θύν­θη­κε τόσο στον πρω­θυ­πουρ­γό, όσο και στους ψηφο­φό­ρους. Πιο συγκε­κρι­μέ­να είπε: «Ναι, λοι­πόν, Νετα­νιά­χου, εμείς, οι άρα­βες πολί­τες, θα προ­σέλ­θου­με μαζι­κά στις κάλ­πιες και θα ενι­σχύ­σου­με τη δύνα­μη μας, περισ­σό­τε­ρο από ποτέ. Οποιοσ­δή­πο­τε θέλει το «διαί­ρει και βασί­λευε» μετα­ξύ εβραί­ων και αρά­βων, ή μετα­ξύ των αρά­βων, θα ενι­σχύ­σει το Νετα­νιά­χου. Μας θέλουν αδύ­να­μους και διχα­σμέ­νους — θα είμα­στε δυνα­τοί και ενω­μέ­νοι, ενά­ντια στο ρατσι­σμό και θα μιλά­με για ειρή­νη και ισό­τη­τα, θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με τη δύνα­μη μας για να ανα­τρέ­ψου­με τη φασι­στι­κή δεξιά».

Ενό­ψει των εκλο­γών του Απρί­λη, ο Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος με σοβα­ρές κατη­γο­ρί­ες για δωρο­δο­κία, κάτι που έχει προ­κα­λέ­σει έντο­νες αντι­δρά­σεις ενα­ντί­ον του ακό­μη και από ψηφο­φό­ρους του κόμ­μα­τος του. 

Οι μέχρι στιγ­μής δημο­σκο­πή­σεις δεν δεί­χνουν θετι­κές για τον ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό. Σε πρό­σφα­τη μέτρη­ση, το 52% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σαν ότι ο Νετα­νιά­χου δεν θα έπρε­πε να είναι ο επό­με­νος πρω­θυ­πουρ­γός, ενώ μόλις το 37% τον βλέ­πει ως «φαβο­ρί» για τις εκλο­γές. Σε άλλη δημο­σκό­πη­ση, για λογα­ρια­σμό του τηλε­ο­πτι­κού σταθ­μού Channel 10, το 61% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σαν ότι ο Νετα­νιά­χου πρέ­πει να παραι­τη­θεί από τη θέση του πρω­θυ­πουρ­γού εάν ο εισαγ­γε­λέ­ας απο­φα­σί­σει να του απαγ­γεί­λει κατη­γο­ρί­ες για διαφθορά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο