Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισραήλ: Μόνο μέσα στον Ιανουάριο φυλακίστηκαν 509 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων 89 παιδιά

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Μόνο τον Ιανουάριο το Ισραήλ συνέλαβε και κρατά φυλακισμένους, 509 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών και οκτώ γυναικών, από την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, την Δυτική όχθη και τη λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Παλαιστίνιων κρατουμένων όπως αναφέρει το πρακτορείο Addameer, Ma’an News και αναμεταδίδει το Telesur στις 15/2.

Οι Ισραηλινές αρχές κρατούν 102 Παλαιστίνιους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, 88 από τη Ραμάλα, 80 από τη Χεβρώνα, 55 από Τζενίν, 62 από τη Βηθλεέμ, 30 από το Ναμπλούς, 30 από Τουλκάρεμ, 25 από Qalqilya, 8 από Toubas, 6 από Salfit, 10 από την Ιεριχώ, και 10 από τη λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με μια κοινή δήλωση από την Κοινότητα Φυλακισμένων Παλαιστινίων (PPS), Παλαιστίνιων κρατουμένων και Πρώην κρατουμένων.

Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κρατούνται περίπου 5.700 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 48 γυναικών και 230 παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. 500 από αυτούς κρατούνται προφυλακισμένοι σε αναμονή δίκης και περίπου 95 Παλαιστίνιοι κρατούνται με προσωρινή κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς δίκη.

Βραβευμένη φωτογραφία, δύο Παλαιστινίων φωτογράφων από την Γάζα, στον 76ο Διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας της Σχολής Δημοσιογραφίας στο Μισούρι των ΗΠΑ

Υπάρχουν μεταξύ τους 18 δημοσιογράφοι,  δύο που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης και τρεις με προσωρινή κράτηση, μια συνηθισμένη πρακτική από το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα , «η προσωρινή κράτηση είναι μια αμφιλεγόμενη πολιτική στην οποία οι κρατούμενοι κρατούνται επί αόριστο χρόνο, δεν απαιτείται καμία απόδειξη για τον λόγο κράτησης και είναι ανανεώσιμη για αόριστο χρονικό διάστημα»

Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι απείλησαν με απεργίες πείνας, αν το Ισραήλ επιδεινώσει τις συνθήκες φυλάκισης.

Η προσωρινή( διοικητική) κράτηση είναι εγκλεισμός χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών και γίνεται για προληπτικούς λόγους όταν υπάρχει υποψία, κατά τις διωκτικές αρχές του Ισραήλ, ότι το άτομο σχεδιάζει να διαπράξει μια μελλοντική επίθεση.

Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο κράτησης, και δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία στα οποία βασίζεται. Το Ισραήλ εφαρμόζει αυτό το μέτρο διεξοδικά και συστηματικά, και το χρησιμοποιεί για να κρατήσει χιλιάδες Παλαιστίνιοι φυλακισμένους για μακρά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τις τρεις οργανώσεις το Ισραήλ ενέτεινε την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας ενάντια στις οικογένειες των Παλαιστινίων που φέρονται να έχουν επιτεθεί σε Ισραηλινούς. Συμπεριλαμβάνει  μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης σε κοντινούς και μακρινούς συγγενείς τους.

Διώξεις που είναι γνωστές στον λαό μας από τις βάρβαρες και απάνθρωπες διώξεις της μετά τον εμφύλιο εποχής.

Αυτή η απάνθρωπη μεταχείριση θα ενταθεί και λόγω των επικείμενων εκλογών όπου ο βαθμός σκληρότητας έναντι των Παλαιστινίων φαίνεται να ευνοεί την ψηφοθηρία σε μια κοινωνία όπου διευρύνεται η πολιτική των διακρίσεων, της αρπαγής της γης, η καταστολή και οι δολοφονίες με κύριο στόχο την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την ίδια τους την γη.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία