Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις από Χαντάς-Κομμουνιστικό Κόμμα για το ρατσιστικό «νόμο-άπαρτχαιντ»

Σφοδρές αντιδράσεις στους κύκλους της αριστεράς στο Ισραήλ έχει προκαλέσει η πρόσφατη ψήφιση από το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνέσετ) του ρατσιστικού νόμου που ορίζει ότι μόνο στους εβραίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα και ταυτόχρονα καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντας τη σε ένα «ειδικό καθεστώς».

Η Χαντάς – ο αριστερός συνασπισμός κομμάτων που μετέχει στη λεγόμενη «Κοινή Λίστα» – και το ΚΚ Ισραήλ επέκριναν αυστηρά την κυβέρνηση Νετανιάχου για το ρατσιστικό περιεχόμενο του νόμου, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία αυτή αποτελεί καρφί στο φέρετρο της ισραηλινής δημοκρατίας.

Όταν ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νόμου στην Κνέσετ, οι βουλευτές της Κοινής Λίστας (όπου μετέχουν και αραβόφωνοι ισραηλινοί) έσκισαν επιδεικτικά τα νομοθετικά έγγραφα, διαμαρτυρόμενοι εντόνως προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Η βουλευτής της Χαντάς Αϊντα Τούμα-Σλιμαν φώναξε προς τον πρωθυπουργό: «Μόλις περάσατε έναν ρατσιστικό νόμο, ένα νόμο-άπαρτχαιντ», ενώ ο επικεφαλής της Κοινής Λίστας και μέλος της Χαντάς Άιμαν Αουντε σήκωσε μαύρη σημαία όταν βρέθηκε στο βήμα των ομιλητών (βλ. φωτό).

«Πρόκειται για νόμο που προωθεί την εβραϊκή ανωτερότητα, κατατάσσοντας μας ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες» σημείωσε σε ανακοίνωση του ο Αουντε, προσθέτοντας ότι ο νέος νόμος αποτελεί άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας του Ισραήλ που «αργοπεθαίνει τα τελευταία χρόνια, υποφέροντας από τη χρόνια πάθηση του ρατσισμού συνδιασμένη με το φασισμό, που τώρα μετατρέπεται σε Άπαρτχαιντ». 

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενοι για το νόμο περί «έθνους-κράτους». Στην πορεία διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν και μίλησαν τόσο στελέχη του ΚΚ Ισραήλ και της Χαντάς, όσο και άλλων προοδευτικών, φιλειρηνικών οργανώσεων.

Ισραήλ: Ψήφισε ρατσιστικό νόμο (περί «εβραϊκού έθνους-κράτους») που επιβάλλει την ανωτερότητα των Εβραίων!!!