Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισραηλινοί και ιρανοί κομμουνιστές καταδικάζουν την επιθετικότητα ΗΠΑ-Ισραήλ ενάντια στο Ιράν

Την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποχωρήσει από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν καταδικάζουν τόσο το ιρανικό κόμμα «Τουντέχ» (Tudeh), όσο και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ. 

Σε ανακοίνωση του, το Τουντέχ κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό και άμεσο κίνδυνο καταστροφικής πολεμικής σύγκρουσης» στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι ο διορισμός δύο πολεμοχαρών νεοσυντηρητικών στην κυβέρνηση Τραμπ – του Μάικ Πομπέο ως Υπουργού Εξωτερικών και του Τζον Μπόλτον ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας- οδηγεί σε κλιμάκωση της επιθετικότητας εκ μέρους των ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας ενάντια στο Ιράν. 

Στο μήνυμα του, το Τουντέχ απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις “φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ιράν και σε όλον τον κόσμο” να κινητοποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική σύγκρουση που θα έχει ευρύτερες συνέπειες στη Μέση Ανατολή. Μαζί με την σκληρή κριτική που ασκεί στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, το Τουντέχ στρέφει τα βέλη του και ενάντια στο «θεοκρατικό καθεστώς» του Ιράν, καλώντας τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να μην στοιχηθούν πίσω από την κυβέρνηση της Τεχεράνης αλλά να παλέψουν για ένα «δημοκρατικό καθεστώς που θα διασφαλίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εμπρηστική ρητορική της κυβέρνησης Νετανιάχου καταδικάζουν κορυφαία στελέχη του ΚΚ Ισραήλ, όπως ο βουλευτής της «Χαντάς» («Δημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα») Ντοβ Κενίν, ο οποίος σημείωσε: «Η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα ήταν μια σωστή κίνηση και έπρεπε να συνεχιστεί, αντί να οδηγηθούμε σε έναν περιφερειακό πόλεμο από τον οποίο κανένας δεν θα κερδίσει». Σύμφωνα με τον Κενίν, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Νετανιάχου κλιμακώνουν την επιθετικότητα τους απέναντι στο Ιράν προκειμένου να στρέψουν την προσοχή από σκάνδαλα και ποινικές ευθύνες που έχουν στο εσωτερικό των χωρών τους.

Ο επικεφαλής της Χαντάς, Αϊμαν Αουντε σημείωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν αποτελεί μια «κακή απόφαση που βάζει σε κίνδυνο τους πολίτες του Ισραήλ και όλου του κόσμου».