Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε ποιήτρια για τον στίχο «Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου τους»

Ισραηλινό δικαστήριο στη Ναζαρέτ, στο βόρειο Ισραήλ, καταδίκασε την 36χρονη Παλαιστίνια ποιήτρια (ισραηλινής υπηκοότητας) Νταρίν Τατούρ επειδή πριν από λίγα χρόνια τόλμησε να γράψει ποιήματα και μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τον παλαιστινιακό λαό να παλέψει ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις!

Η 36χρονη καταδικάστηκε για «υποκίνηση σε βία» και «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» με αφορμή ανάρτηση του ποιήματος με τον τίτλο: «Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου τους». Οι δικαστές ισχυρίστηκαν ότι το ποίημα υποκινούσε… σε βία (όταν ακόμη και κατά το «διεθνές δίκαιο» θεωρείται νόμιμο δικαίωμα η αντίσταση σε κατοχικές δυνάμεις…). Την καταδίκασαν επίσης επειδή ανάρτησε το 2015 βίντεο σε Facebook και YouTube με νεαρούς Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες σε ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα.

Η Τατούρ συνελήφθη στις 11/10/15, φυλακίστηκε και ανακρίθηκε επί τουλάχιστον τρεις μήνες από Ισραηλινούς στρατιωτικούς. Κάθε ανάκριση κρατούσε 5 -6 ώρες. Τον Γενάρη του 2016 αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη, φορώντας στον αστράγαλο «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», που μαρτυρούσε το γεωγραφικό στίγμα ώστε να εξασφαλιστεί ο περιορισμός της για έξι μήνες στο σπίτι του
αδελφού της στο Τελ Αβίβ. Της απαγόρευσαν επίσης τη χρήση κινητού, διαδικτύου και τη δημοσιοποίηση κειμένων στο Ίντερνετ.

Η δικηγόρος της ποιήτριας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα ασκήσει έφεση ενάντια στην καταδίκη, μολονότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ποινή που αποφάσισε το δικαστήριο.

Πηγή: Χαραυγή