Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ιστορίες εγκλεισμού: Τα διακριθέντα διηγήματα και αυτά που θα συμπεριληφθούν στη συλλογή των εκδόσεων Ατέχνως

Με τον τίτλο «Ιστορίες εγκλεισμού την εποχή του κορωναϊού» διοργανώσαμε διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος τον Απρίλη του 2020, περίοδο κατά την οποία ήμασταν σε καραντίνα για την αναχαίτιση του φονικού ιού Covid-19.

Η φωνή μας, η σκέψη μας, τα συναισθήματά μας. η ψυχή μας στιγμή δεν μπήκανε σε καραντίνα. Αυτό εκφράστηκε και στη συμμετοχή στο διαγωνισμό μας. Στις 61 έφτασαν οι συμμετοχές στην ποίηση και 32 στο διήγημα (40 συνολικά μικρές ιστοριούλες).

Γενική διαπίστωση το πολύ καλής ποιότητας υλικό που παραλάβαμε. Αξιολογότατες προσπάθειες, ξεχωριστή η κάθε μία.

Με την προκήρυξη του διαγωνισμού δεσμευόμασταν να απονείμουμε έπαινο και να ενσωματώσουμε στην έκδοση τις τρεις καλύτερες προσπάθειες. Με μεγάλη χαρά, αυτό δεν το τηρούμε. Η ποιότητα του υλικού που κατατέθηκε στο διαγωνισμό επιβάλλει περισσότερες επιλογές.

Τον έπαινό της επιτροπής κέρδισαν ο Παναγιώτης Μελάς με το «Όνειρα στα χρόνια της υπομονής» και ο Νίκος Λάμπρου με το «Κλουβί»,  «Το τελευταίο τηλεφώνημα» του Θωμά Κασελούρη και το «Χρόνια πολλά, ρε…» της Μαρίας Κανελλάκη. Ειδικής μνείας  χρήζει η προσπάθεια αναβίωσης της γλώσσας και της ατμόσφαιρας του Αλ. Παπαδιαμάντη από τον Θοδωρή Μπελίτσο με το διήγημά του «Κορωνο-υιός».

Στη έντυπη έκδοση με τίτλο «Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ. ποιήματα και ιστορίες εγκλεισμού από την εποχή του κορωνοϊού» θα συμπεριληφθούν το παιδικό παραμύθι της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου Χαλβατζή «Η επανάσταση των παιδιών» και η γνωμάτευση της θείας Ρήνας με την ηπειρώτικη ντοπιολαλιά της (Χρήστου Α. Τούμπουρου «Η θεία Ρήνα γνωματεύει»).

Στην έκδοση θα συμεριληφθούν ακόμη 4 διηγήματα (Αλφαβητικά):

«Το τραγούδι του δρόμου» του Γιάννη Γερογιάννη

«Το πρωτόκολλο» της Ασπασίας – Παναγιώτας Μουσουλίδη

Το «Αρσενικό στη γυάλα» της Βασιλικής Σταθοπούλου

«Οι σημαίες» του Αλέκου Χατζηκώστα

Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη και τα μέλη της Επιτροπής Κρίσης για το χρόνο, το ενδιαφέρον, την ουσιαστική προσπάθειά τους στην έκδοση με τίτλο «Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ.» (Ευαγγελάτος Κώστας, Ζαχαράτος Σπύρος, Ηρακλέους Γιώργος, Μαράκης Ειρηναίος).

Όλα τα υπόλοιπα διηγήματα που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό θα δημοσιευτούν στο atexnos.gr τις επόμενες ημέρες. Για κάποια από αυτά η προοπτική της αξιοποίησης σε μελλοντική έκδοση είναι υπαρκτή.

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες καλές δημιουργίες και υπενθυμίζουμε ότι αυτό προϋποθέτει προσπάθεια, συνεχή μελέτη της γλώσσας, τριβή με τη λογοτεχνία και συμμετοχή στη ζωή.