Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Πρόκειται για καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, βιομηχανικής τομάτας και πιπεριάς, πεπονιών και καρπουζιών, καθώς και σε θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις, βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

karditsa

Στο δήμο Σοφάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η αυτοψία ειδικού κλιμακίου, ανέδειξε την έκταση αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται στο 100%. Μεγάλες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή καταγράφονται στο Καρποχώρι, στην Αγία Παρασκευή, στην ‘Αμπελο, στο Δασοχώρι, στο Μελισσοχώρι, στους Σοφάδες και στο Λουτρό. Στην ΤΚ Καρποχωρίου ζημιές υπέστησαν σχεδόν το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση σημειώθηκε και σε χωριά του δήμου Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι ζημιές αφορούν σε βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλια, μποστανοειδή, ζαρζαβατικά και θερμοκήπια.

karditsa2

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ : Απαιτεί την άμεση αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση

Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής από τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση, απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ που τονίζει πως «για άλλη μια φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα τεράστια απώλεια του εισοδήματός τους μετά το χτεσινό μπουρίνι που έπληξε πολλές περιοχές του Νομού. Η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή».

Υπογραμμίζει πως οι ζημιές εκτείνονται σε χωριά του Δήμου Παλαμά, του Δήμου Σοφάδων αλλά και του Δήμου Καρδίτσας ενώ «πάνω από 70.000 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών (βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλι, πεπόνι κ.ά.) καθώς και σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμός καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά φέρνοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες σε απόγνωση για άλλη μια φορά μέσα σε ένα χρόνο».

Επισημαίνει ακόμα ότι οι κτηνοτρόφοι «πριν καλά-καλά προλάβουν να “σηκώσουν κεφάλι” από τις καταστροφικές συνέπειες του “Ιανού”, είδαν και πάλι τους κόπους της χρονιάς να χάνονται, τη στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, τη φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, τα υπέρογκα ασφάλιστρα, τον κίνδυνο κατάσχεσης και πλειστηριασμού των περιουσιών τους».

karditsa3

Παράλληλα, η Τομεακή Επιτροπή αναφέρει ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι αγρότες του Νομού βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής, σημειώνοντας πως «είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) γι’ αυτή την κατάσταση που ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει και να προστατεύσει από τα καιρικά φαινόμενα, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, βάζοντας τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγορών στο ζύγι του κόστους-οφέλους».

«Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε όποιες υποσχέσεις δοθούν από την κυβέρνηση. Υπάρχει πλούσια πείρα από τις καταστροφικές ζημιές του “Ιανού” όπου ακόμα εκατοντάδες αγρότες περιμένουν τις απαντήσεις στις ενστάσεις που έκαναν για τις άδικες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Να αξιοποιήσουν την πλούσια αγωνιστική τους πείρα και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και την ομοσπονδία να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους, γιατί ξέρουν καλά πως ό,τι έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα το κατάφεραν μέσα από τον οργανωμένο τους αγώνα, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις» τονίζει και ξεκαθαρίζει πως «το ΚΚΕ θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξει την άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους υπαίτιους για αυτή την κατάσταση».

Συγκεκριμένα, η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ απαιτεί:

— Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

— Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

— Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμό.

— Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

— Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα