Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ιταλία: Αυξήσεις φωτιά σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Οι λογαριασμοί στο ρεύμα αυξάνονται –μπαμ και κάτω, κατά ~30% και στο φυσικό αέριο κατά 14,4%

Αύξηση ρεκόρ στα τιμολόγια, παρά την υποτιθέμενη κρατική παρέμβαση που θα «αναλάμβανε» μέρος των «αναμενόμενων» (;;)  αυξήσεων από την 1η Οκτωβρίου.
Για μια τυπική λαϊκή οικογένεια, αυτή είναι αύξηση – χαράτσι ~300-400€ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ αναμένονται και νέες στη συνέχεια.
Αυτό ανακοίνωσε η Arera,  Ρυθμιστική Αρχή για την ενέργεια, τα δίκτυα και το περιβάλλον: «Η εξαιρετική δυναμική των τιμών των πρώτων υλών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι υψηλές τιμές των αδειών εκπομπής CO2, θα οδηγούσαν σε αύξηση μεγαλύτερη από 45% ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από το 30% του φυσικού αερίου», (σωω…ω…ω..πα!) εξηγεί, η οποία όμως «κατάφερε  να διορθώσει (!!) την ανοδική τάση των τιμών χάρη στο έκτακτο διάταγμα -έκτακτη παρέμβαση της κυβέρνησης.
(Arera)
Πόσο θα είναι όμως οι υψηλότερες δαπάνες για οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις; Ας ξεκινήσουμε με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας: μέχρι τέλους 2021 (αν δεν υπάρξουν αναδρομικά χαράτσια) η δαπάνη για μια τυπική οικογένεια θα είναι περίπου 631€, με αύξηση 30% (~145€) σε σχέση με το προηγούμενο έτος –όσο για το λογαριασμό φυσικού αερίου ~1.130€, με διακύμανση της τάξης του +15% (155€) σε σύγκριση με το 2020 ενώ «οι τάσεις της αγοράς ενέργειας και πρώτων υλών, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές»
Στο μεταξύ η repubblica.it παραδέχεται ότι «ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ΕΕ, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία βάζουν κι αυτές το χεράκι τους ώστε να αυξάνονται οι λογαριασμοί», δεδομένου ότι «η οικολογική μετάβαση στην Ιταλία -αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν βαίνει σύμφωνα με τους στόχους (της ΕΕ) …, όπως εξάλλου σε όλη την Ευρώπη. Italia Costo corrente elettrica alle stelle

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της contocorrenteonline.it, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής έχει αυξηθεί από 38 ευρώ το 2020 σε 145 ευρώ το 2021, με την μέση τιμή να έχει τετραπλασιαστεί.
Τα αίτια εντοπίζονται στην κερδοσκοπία στις ευρωπαϊκές αγορές ETS “για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”. Italia Gobass verso lo sciopero dell’11 ottobre

Και όχι μόνο (θαυμάστε κυνισμό)
Αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 22, οι αρχές, «ελλείψει περαιτέρω έκτακτων παρεμβάσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουν μια διαδικασία αναδιάταξης των εσόδων με έκτακτα τέλη και επί πλέον χρεώσεις στο φυσικό αέριο και γενικότερα, εντός της ευελιξίας που επιτρέπει η συνετή –χρηστή διαχείριση» (σσ. δηλ. σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι).
Με άλλα λόγια, δεδομένης της τάσης των αγορών ενέργειας για αυξήσεις έωςτουλάχιστον, το πρώτο 3μηνο του 2022 και χωρίς διαρθρωτικά μέτρα – όπως η μετατόπιση των επιβαρύνσεων στη γενική φορολογία με κάποιο τρόπο – ό,τι τυχόν μειώνεται θα πρέπει να ανακτάται άμεσα.
Θυμίζουμε –συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι τα νούμερα (αυξήσεις) αφορούν οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις που δεν άλλαξαν ποτέ προμηθευτή και παρέμειναν στην αγορά «υψηλότερης προστασίας».
Για τους υπόλοιπους όλα εξαρτώνται από το τι συμβαίνει και θα συμβαίνει στην ελεύθερη αγορά
Italia sciopero generale🤔  Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ρώμης ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν από τους λογαριασμούς οι φόροι που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι θα στηριχθούν οικονομικά 5,5 εκατομμύρια οικογένειες.

Προς το παρόν δε διακρίνεται στη γειτονική χώρα κάποια συστράτευση ενάντια στα νέα γιουρούσια κατά του λαϊκού εισοδήματος, που δεν αφορούν μόνο τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά μια επίθεση που έχει να κάνει –όπως και στη χώρα μας με τις βήμα-βήμα πολιτικές απελευθέρωσης της ΕΕ (μεταξύ αυτών και της ενέργειας).
Θυμίζουμε πως από συνδικαλιστικές οργανώσεις βάσεις, έχει οργανωθεί Γενική Απεργία στις 11 Οκτώβρη (στην οποία πιθανά θα πάρουν και τα συμβιβασμένα συνδικάτα και ομοσπονδίες)

Πηγή – περισσότερα