Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ιταλία-βουλευτικές εκλογές: Πρώτο κόμμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ισχυρότερη δύναμη η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς

Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας

Στο 0,32 το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, με περίπου 100.000 ψήφους (Στο 37% της καταμέτρησης). Βασικό ζητούμενο όλης της προεκλογικής του δράσης ήταν η αποκάλυψη της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου μέσω των διαφόρων κομμάτων του, η συγκέντρωση δυνάμεων για την οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στα σχολεία, στις γειτονιές. Στην ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στη Ρώμη, την περασμένη Πέμπτη, ο Μάρκο Ρίτσο, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Γυρίσαμε όλη τη χώρα με εκατοντάδες εκδηλώσεις, εξορμήσεις, περιοδείες. Μας ρωτάνε, τι αποτέλεσμα περιμένετε; Για μας το αποτέλεσμα υπάρχει ήδη. Συναντηθήκαμε με χιλιάδες ανθρώπους, συζητήσαμε μαζί τους, τους εξηγήσαμε τη δική μας πρόταση, την προοπτική που είναι πέρα από αυτές τις εκλογές. Μεγαλώνει ο περίγυρος των Οργανώσεών μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παρουσία της νέας γενιάς, όπως και στη σημερινή συγκέντρωση.

Κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές με το σύμβολό μας, με τη σημαία του αγώνα για μια άλλη κοινωνία, την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, που την κρατήσαμε ψηλά. Κατεβαίνουμε στις εκλογές ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, ενάντια σε αυτό το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης.

(…) Χάρη σε όλους εσάς, όλους τους συντρόφους και φίλους του Κόμματος, δίνουμε το “παρών”, αξιοποιήσαμε περισσότερο τις εκλογές για να οικοδομήσουμε περαιτέρω το Κόμμα. Ενα ισχυρό και συνεπές ΚΚ παντού, στηριζόμενοι στη θεωρία μας, στην οργάνωση, στη διεθνιστική αλληλεγγύη».

Το στίγμα των Κομμάτων

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S)  αποτύπωσε τον αυξανόμενο προβληματισμό για τη συμμετοχή στην ΕΕ, που συνδέεται βέβαια πρώτα απ’ όλα με την ανησυχία των ιταλικών ομίλων για το πώς θα διαπραγματευθεί καλύτερα το ιταλικό κράτος τα συμφέροντά τους. Πάντως, οι παλιότερα υψηλοί αντι-ΕΕ τόνοι έχουν «καταλαγιάσει», με ηγετικά στελέχη να υπόσχονται τη διασφάλιση μιας «σταθερής, υπεύθυνης και πιο ισχυρής κυβέρνησης στην Ευρώπη».

Βεβαίως, το «αντισυστημικό» προφίλ που «φόρεσε» συχνά το «Κίνημα», δεν μπορεί να κρύψει τις βαθιά ταξικές υπέρ του κεφαλαίου προτάσεις του, όπως για παράδειγμα την προτεραιότητα στην «κατάργηση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις» και στα μέτρα που θα τονώσουν την «ευελφάλεια», αφού – όπως δήλωσε και ο υποψήφιος πρωθυπουργός με το «Κίνημα», Λουίτζι Ντι Μάγιο – αυτά θα αποτελέσουν το μέσο για πιο «ανταγωνιστικές επιχειρήσεις».

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) διεκδικεί με αξιώσεις ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό, αν και «λαβωμένο» από τις αποχωρήσεις πολλών στελεχών του, όπως αυτών που δημιούργησαν το κόμμα Liberi e uguali (LeU – «Ελεύθεροι και Ισοι»). «Αριστερός σημαίνει να είσαι υπερήφανος για ό,τι έκανε η κυβέρνηση αυτά τα χρόνια», επέμενε ο Μ. Ρέντσι πριν από μερικές μέρες, εκφράζοντας την ετοιμότητα του PD να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και να πρωτοστατήσει στην αναβάθμιση της ΕΕ, με προτάσεις όπως η δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το προαναφερθέν νεοσύστατο σχήμα «Ελεύθεροι και Ισοι» (LeU), που εστιάζει στην ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές και την Ερευνα και μιλά για την ανάγκη μιας «Νέας Πράσινης Συμφωνίας για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της οικολογίας». Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο επικεφαλής τους, Πιέτρο Γκράσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το M5S «αν πληρούνται οι συνθήκες για προτάσεις που ταιριάζουν με τις αξίες και αρχές μας». Με δεδομένο ότι καμιά δύναμη δεν φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό ικανό να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση, αναμένονται έντονα παζάρια.

Πολλή κουβέντα γίνεται για την επίσης ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα του Βορρά» (που έχει καταλήξει ότι θα συνεργαστεί με τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι και τους νεοφασίστες «Αδελφούς της Ιταλίας»), που επίσης εμφανίζεται ως δήθεν αντισυστημικό σχήμα, ενώ είναι κι αυτό βαθιά ταγμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου.