Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ιταλία – Ευρωεκλογές: Ξεπέρασε τις 200.000 ψήφους το Κομμουνιστικό Κόμμα

Με επιτυχία – δεδομένων των πολιτικών συνθηκών – έδωσε τον αγώνα των ευρωεκλογών το ΚΚ Ιταλίας (PCI Partito Comunista Italiano), το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 200.000 ψήφους, τριπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

PCI_233_MILA

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚ Ιταλίας συγκέντρωσε 233.000 ψήφους αποσπώντας ένα ποσοστό της τάξης του 0,88%. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παρ’ ότι φαινομενικά μικρό, αποτελεί άθλο για ένα σχετικά νέο κόμμα το οποίο κλήθηκε να παλέψει μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης και ευρύτερης συντηρητικής στροφής των Ιταλών ψηφοφόρων.

PCI logo

Με μήνυμα του στο twitter, o γενικός γραμματέας του κόμματος Μάρκο Ρίτσο σημειώνει ότι το PCI – ΚΚ Ιταλίας ήταν παρών στις εκλογές και θα συνεχίσει να είναι παρών στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και τις λαϊκές γειτονιές, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του κόσμου της εργασίας. Κοινωνική συμμαχία, όχι πολιτικός συμβιβασμός” αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα του ο Ρίτσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚ Ιταλίας συμμετείχε στις ευρωεκλογές με την καθοριστική διεθνιστική συμβολή του ΚΚΕ. Ο εκλογικός νόμος της Ιταλίας απαιτούσε από τα κόμματα εκτός Βουλής την κατάθεση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών προκειμένου να πάρουν μέρος στις εκλογές, κάτι που για ένα νέο κόμμα όπως το ΚΚ Ιταλίας ήταν πρακτικά αδύνατο.

PCI logo full

Το ΚΚ Ιταλίας συμμετείχε τελικά στην εκλογική διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να συλλέξει υπογραφές, σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας η οποία εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το ΚΚΕ.


[πληροφορίες εδώ & βίντεο του PCI (ομιλία από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα)] |> επίσημο site


Το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία χαρακτηρίζεται από δεξιά στροφή, με την ακροδεξιά Λίγκα του Σαλβίνι να αποσπά το 34,33% των ψήφων και το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα το 22,67%.