Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΙΤΑΛΙΑ Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα κυβέρνηση

Τα μέλη του ιταλικού «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» (M5S) ψήφισαν τελικά υπέρ της προτεινόμενης κυβερνητικής συμμαχίας με το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ανοίγοντας το δρόμο η κυβέρνηση συνασπισμού να αναλάβει την εξουσία τις ερχόμενες μέρες.

Σε μια διαδικτυακή εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη, το 79,3% των μελών των Πέντε Αστέρων ψήφισε υπέρ της συμμαχίας με το PD, τον παραδοσιακό πολιτικό τους αντίπαλο, ενώ το 20,7% ψήφισε ενάντια στην συμμαχία αυτή, ανακοίνωσε ο ηγέτης του κόμματος Λουίτζι Ντι Μάιο στους δημοσιογράφους.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τις εργασίες για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης και να καταθέσει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλα τον κατάλογο με τα ονόματα των υποψήφιων υπουργών.

Το M5S και το PD παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας τους έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις προτεραιότητές του προγράμματός τους είναι η υπεράσπιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η ευέλικτη σύνταξη προϋπολογισμού για το νέο έτος, έτσι ώστε να «μην τεθούν σε κίνδυνο» τα δημόσια οικονομικά, αλλά και ώστε να ξεπερασθεί η «υπερβολική αυστηρότητα» των κανόνων που σήμερα οι Βρυξέλλες προωθούν. Μεταξύ άλλων, ιεραρχείται και η θέσπιση κατώτερου μισθού, ζήτημα που αξιοποιείται πολλαπλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ιταλικών μονοπωλίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και μέτρα όπως η επιβολή διαδικτυακού φόρου στις πολυεθνικές, αλλά και η δημιουργία δημόσιας τράπεζας για την προώθηση της ανάπτυξης στον ιταλικό νότο.

Θυμίζουμε πως η Ιταλία βυθίστηκε στην πολιτική αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση του 14μηνου συνασπισμού με τα Πέντε Αστέρια που προκάλεσε στις 8 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της (ακροδεξιάς) Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

italy politics

Στο μεταξύ λίγες μέρες πριν ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε “βγήκε από τα αριστερά” (!!) χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμά του “σχέδιο «νέου ανθρωπισμού»” (sic!!) με σκοπό η Ιταλία να γίνει «μια χώρα πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική, που να περιλαμβάνει όλους».
Eίπε επίσης ότι θέλει να μετατρέψει την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης σε «ευκαιρία ανάκαμψης» για να ξαναδώσει στην Ιταλία «τη θέση που της αξίζει» και «έναν ρόλο σε πρώτο πλάνο στην Ευρώπη» στο πλαίσιο «του σεβασμού της πολυμέρειας».
Κατ΄αρχάς θα «αφοσιωθεί στην επεξεργασία ενός προγράμματος με τις πολιτικές δυνάμεις που δέχθηκαν να υποστηρίξουν αυτό το νέο σχέδιο».
«Είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση για τη χώρα και πρέπει να εξέλθουμε το ταχύτερο από την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική κρίση», είπε, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο στο Quirinale.

Ο Κόντε αναφέρθηκε επίσης σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία «κυρίως στην Ευρώπη όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».
Είπε επίσης ότι θέλει να δώσει ώθηση στον νότο, να προσελκύσει τους νέους και η χώρα να είναι «στην εμπροσθοφυλακή των τεχνολογιών και της υπεράσπισης του περιβάλλοντος».


(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters» DPA)