Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΙΤΑΛΙΑ: Προωθείται παραπομπή Σαλβίνι

Ο ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» Luigi Di Maio (Λουίτζι ντι Μάγιο) ανακοίνωσε ότι το κόμμα του (που συγκυβέρνησε μέχρι τον Αύγουστο με τη «Λέγκα» του Μ. Σαλβίνι) θα ψηφίσει «υπέρ της παραπομπής του Ματέο Σαλβίνι σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και στέρηση της ατομικής ελευθερίας σε μετανάστες». Πρόκειται για υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του Σαλβίνι από όταν, ως υπουργός Εσωτερικών τον Ιούλη, είχε αρνηθεί να επιτρέψει ελλιμενισμό πλοίου με μετανάστες. Η (πιθανή) παραπομπή Σαλβίνι αξιοποιείται από τα (σημερινά κυβερνώντα) κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» και PD στο πλαίσιο της προσπάθειας «αντι-δεξιάς» συσπείρωσης. Η ενδοαστική αντιπαράθεση αφορά τους όρους υπεράσπισης του ιταλικού κεφαλαίου εντός ΕΕ και ευρύτερα, με ένα σημαντικό τμήμα του να προκρίνει την επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας Ρώμης – Βρυξελλών, της επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα κ.τ.λ.

Πάντως, ενδεικτικές των διεργασιών είναι διαρροές στελεχών του «Κινήματος» προς «Λέγκα», με τελευταία αυτή του γερουσιαστή Ούγκο Γκράσι που διαφώνησε για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αντίστοιχες φήμες υπάρχουν ακόμα και για 3-4 γερουσιαστές του «Κινήματος».

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία δημοσκόπηση (του ινστιτούτου Ixe) η «Λέγκα» εμφανίζεται να μην ξεπερνά το 30% στην πρόθεση ψήφου, για πρώτη φορά μετά από καιρό.

Μένει ωστόσο πρώτη με 29,9%. Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα με 20,2%, το «Κίνημα 5 Αστέρων» με 16%, τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» με 10,5%, η «Φόρτσα Ιτάλια» με 7%, το νέο κόμμα του Ματέο Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία» με 3,6%.