Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ιταλο Καλβίνο, υπηρέτησε την πατρίδα του, το λαό του, τις παραδόσεις και την κουλτούρα του

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985 πεθαίνει ο Ιταλός συγγραφέας Ιταλο Καλβίνο. Γεννήθηκε το 1923 στο Σαντιάγο ντε λας Βέγκας της Κούβας, αλλά σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Ιταλία. Μαθητής ακόμα του γυμνασίου ο Ιταλο Καλβίνο , μαθαίνει μέσα από την καθημερινότητα τι σημαίνει πόλεμος και κατόπιν εντάσσεται στην Ιταλική Εθνική Αντίσταση, 1943, και στο Ιταλικό ΚΚ.

Τα νεορεαλιστικά έργα του Καλβίνο, όπως η νουβέλα «Το μονοπάτι προς τις φωλιές των αραχνών» (1947) και η συλλογή διηγημάτων «Τελευταίος έρχεται ο κόρακας» (1949) είναι διαποτισμένα με αντιφασιστικές και δημοκρατικές ιδέες. Στη δεκαετία του 1950 στο έργο του Καλβίνο εντείνεται η κριτική της κοινωνίας και το ξεσκέπασμα του αντι-ουμανισμού της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Είναι δημιουργός ενός πρωτότυπου φιλοσοφικού αλληγορικού είδους πρόζας, όπου θέτει τα καυτά ηθικά προβλήματα της εποχής.

Εκτός από το σπουδαίο και πλούσιο πεζογραφικό έργο και τον κοινωνικό και αντιφασιστικό αγώνα του, ο κορυφαίος Ιταλός συγγραφέας Ιταλο Καλβίνο , υπηρέτησε την πατρίδα του, το λαό του, τις παραδόσεις και την κουλτούρα του και με το να ασχοληθεί με τη λαογραφία της. Την υπηρέτησε με το να συγκεντρώσει, διασώσει, να μελετήσει και ταξινομήσει τα μακραίωνα λαϊκά παραμύθια ολόκληρης της Ιταλίας, πιστεύοντας ότι «τα λαϊκά παραμύθια είναι αληθινά». Επιστέγασμα αυτής της ενασχόλησης του Καλβίνο ήταν η δημοσίευση μιας, πλατιά διαδεδομένης στην Ιταλία , ανθολογίας με 200 λαϊκά παραμύθια, στα οποία ο Καλβίνο στάλαξε την ομορφιά της δικής του πένας.