Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ιωάννης Χρυσόστομος ο… λερναίος

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Κάποτε περιδιάβαινε τόπους ένας μοναχός κρατώντας δύο νεκροκεφαλές. Μία ενήλικα και μία μικρού παιδιού. Όταν τον ρώτησε κάποιος αυτός απάντησε:

-Του αγίου Ιωάννη του βαπτιστή.

-Και η άλλη νεκροκεφαλή;

-Του ίδιου όταν ήταν μικρός (!!!)

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τα κεφάλια του ενός από τους τρεις ιεράρχες, του γνωστού προστάτη των… γραμμάτων Ιωάννη Χρυσόστομου.

Υπάρχουν τέσσερα! Ένα κρανίο έχουμε εμείς στο γνωστό Βατοπαίδι (ιερά μεγίστη μονή Βατοπαιδίου ή αλλιώς «έλα μονή στον τόπο σου») κι ένα άλλο υπάρχει στη Μόσχα (εκκλησία σωτήρος χριστού). Δύο κρανία έχει η Ιταλία. Το ένα είναι στη Φλωρεντία (καθεδρικός ναός Σάντα Μαρία) και το άλλο στην Πίζα (παρεκκλήσι Κάμπο Σάντο).

Ειδικά το τελευταίο το ρίχνουν καμιά φορά οι παπάδες, από τον πύργο της Πίζας μελετώντας την βαρύτητα της απάτης τους και το μέγεθος της ανοησίας του ποιμνίου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ