Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Κάθε απόπειρα ενάντια στην Κούβα θα βρίσκει απέναντι της ένα νέο Κόλπο των Χοίρων» — Ανακοίνωση Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης

Σε ανακοίνωση του για την επέτειο των 60 χρόνων από τη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων της Κούβας έναντι των μισθοφόρων των ΗΠΑ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης τονίζει:

«Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων. Ήταν τον Απρίλη του 1961 όταν ο επαναστατικός στρατός, υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, συνέτριψε την απόπειρα απόβασης των μισθοφορικών στρατευμάτων των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό να υποστεί μια ντροπιαστική ήττα.

Ο λαός και οι επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, έδωσαν αποφασιστική απάντηση στους μισθοφόρους του ιμπεριαλισμού, βάζοντας φρένο στα αντεπαναστατικά σχέδια της κυβέρνησης Κένεντι. Σε μια κρίσιμη περίοδο, στο φόντο του Ψυχρού Πολέμου, ήταν μια νίκη που γκρέμισε τον μύθο της παντοδυναμίας της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης, γεμίζοντας με ελπίδα τους λαούς του κόσμου.

Ταυτόχρονα, η διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης από τον Φιντέλ, στις 17 Απρίλη 1961, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εδραίωση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και την επίτευξη πρωτόγνωρων κοινωνικών κατακτήσεων.

Ο λαός της Κούβας δικαιούται να περηφανεύεται για τον ιστορικό αυτό θρίαμβο, ο οποίος υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ένας λαός, που είναι αφέντης στον τόπο του και αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, μπορεί να συντρίψει οποιονδήποτε επίδοξο επιδρομέα.

Η 60η επέτειος της νίκης στον Κόλπο των Χοίρων αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, καθώς συνεχίζεται αμείωτα η προσπάθεια των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των πρόθυμων συμμάχων τους μαζί με τα μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, να συκοφαντήσουν την Κουβανική Επανάσταση και να υπονομεύσουν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Την ίδια στιγμή, διαψευστήκαν πολύ γρήγορα όσοι ισχυριζόταν ότι με τη νέα αμερικανική διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν θα επέρχονταν θετικές αλλαγές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί στο ακέραιο όλα τα πρόσθετα μέτρα που επέβαλε κατά της Κούβας η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Σήμερα, η υπεράσπιση της Κούβας και του σοσιαλισμού, η πάλη για την κατάργηση του γενοκτονικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η ανάδειξη της Κούβας ως χώρα-πρότυπο στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, είναι καθήκον για κάθε εργαζόμενο, για κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θρίαμβο στον Κόλπο των Χοίρων, απευθύνει θερμό χαιρετισμό στον Κουβανικό λαό και επισημαίνει πως κάθε νέα απόπειρα ενάντια στην Σοσιαλιστική Κούβα θα βρίσκει απέναντι της ένα νέο Κόλπο των Χοίρων.

Μέχρι τη νίκη, για πάντα!».