Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Κάθε δραχμή σας είναι και ένα δολοφονικό μαχαίρι που θα σφάξει αύριο τον πονεμένο λαό μας» (Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το ΚΚΕ στην εκατοντάχρονη ιστορία απευθυνόταν (και απευθύνεται) σταθερά στο λαό για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της λειτουργίας και πολιτικής του δράσης. Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες (αλλά και συχνά οπαδοί του κόμματος) με το κουπόνι στο χέρι ζητούσαν την οικονομική του στήριξη. Από την άλλη η αστική τάξη μέσω των μηχανισμών της αλλά και το πολιτικό της προσωπικό δεν παραιτήθηκε ούτε έχει παραιτηθεί από την επίθεση στο ΚΚΕ και στο ζήτημα αυτό. Χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα ανάμεσα σ’ αυτά και τη συκοφαντία και το ψέμα, αλλά και πλήθος αντιδραστικών νόμων. Να θυμίσουμε απλά ότι σε «ανώμαλες πολιτικά συνθήκες» η κατοχή ενός κουπονιού θεωρούταν «αδίκημα» που οδηγούσε σε φυλακές και εξορίες και γι’αυτόν που το διακινούσε ,και γι’αυτόν που ενίσχυε οικονομικά…

Παρουσιάζουμε σήμερα ένα ντοκουμέντο που αφορά τη συκοφαντία από μέρους «εθνικοφρόνων» οργανώσεων σε βάρος της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ στα 1946.

foto1

Στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας (Αρχείο Μιχάλη Αδαμίδη) υπάρχει η παρακάτω αποκαλυπτική προκήρυξη. Γράφτηκε το 1946 από την Μ.Ε.Ε.Ν (Μορφωτική Ενωσις Εθνικοφρόνων Νέων Βέροιας)

« ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,
ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κοινοί δολοφόνοι του Κ.Κ τις μέρες αυτές κάνουν έρανο για το ταμείον της Ε.Α (σ.σ Εθνική Αλληλεγγύη) το όνομα αυτό είνε απάτη, ψευτιά, παραπέτασμα, όπως το Εαμ. Στην πραγματικότητα με τα χρήματα αυτά τροφοδοτούν τους εκτελεστάς που έχουν στα βουνά. Με τα χρήματα αυτά συντηρούν τον αρχιδολοφόνο του λαού Λήσταρχο Μπαρούτα (σ.σ κομμουνιστής αγωνιστής του ΕΑΛΣ, από τους πρώτους που συγκρότησαν Ομάδα καταδιωκόμενων μετά τη Βάρκιζα, σκοτώθηκε στις 19/7/1946 κοντά στη Νάουσα).

ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ

Κάθε δραχμή που πάει στους δολοφόνους αυτούς είνε και ένα βόλι που αύριο θα σας αφαιρέσει τη ζωή.

Κάθε δραχμή σας είναι και ένα δολοφονικό μαχαίρι που θα σφάξει αύριο τον πονεμένο λαό μας. Η απάντησίς σας πρέπει να είναι μία, ατόφια ελληνική, «έξω από το μαγαζί μου φονιάδες, μακρυά απ’ την πόρτα μου άτιμοι προδότες». Αρκετά με ληστέψατε χρόνια τώρα, για να σφάξετε τους αδελφούς μου.

Έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζετε. Χωρίς δισταγμό και φόβο. Με τον τρόπο αυτό πρέπει πάντοτε να τους δείχνετε ότι δεν έχουν πέραση πιά η κλεψιά και το έγκλημα στην Ελλάδα.
Μ.Ε.Ε.Ν»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.