Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κάθε τάξη έχει τους ηγέτες της

Πολλή χαρτούρα και πολλά «ποστ» για τον Μεταξά που τον αναγόρευσε η «Καθημερινή» ηγέτη του Ελληνισμού. Το λόγο της διαμαρτυρίας δεν μπορώ να καταλάβω. Ηγέτης της τάξης τους είναι. Όπως ηγέτης της τάξης τους ήταν και ένας άλλος από τους 10 ηγέτες της «Καθημερινής», ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ναι αυτός, που μεταξύ άλλων, είναι ο «πατέρας» του Ιδιώνυμου, αυτού του αντικομμουνιστικού νόμου «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος». Ο νόμος αυτός που καθιστούσε τη δίωξη του κομμουνισμού προτεραιότητα της κρατικής πολιτικής υπονόμευε την ίδια την αστική δημοκρατία και άνοιγε το δρόμο για το Μεταξά.
Τι σήμαινε το Ιδιώνυμο, εκτός από τις συλλήψεις και διώξεις των κομμουνιστών; Στην πράξη ο νόμος αυτός ήταν το μέσο τρομοκράτησης όλου του λαού.
Και ο Μεταξάς για τη στήριξη του δικού του Ιδιώνυμου την επικίνδυνη δράση των κομμουνιστών επικαλούνταν.
Για τις ανάγκες της τάξης τους οι αστοί πολιτικοί, τα αστικά πολιτικά κόμματα συχνά πυκνά «βιάζουν» το Σύνταγμα ή ευτελίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις οποίες ομνύουν. Είναι αυτοί που κάνουν πραξικοπήματα, καταλύουν το αστικό Σύνταγμα και με «δημοκρατικές» κυβερνήσεις περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες ψηφίζοντας «Ιδιώνυμα».

Ηρακλής Κακαβάνης