Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Κάλεσμα ΔΑΣ για το 31ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Ενωτικός, μαζικός αγώνας
για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα,
ζωή με αξιοπρέπεια
Με συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών

✔️  Το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) πραγματοποιείται στις 8 και 9 Φλεβάρη.

Με σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών – Ενωτικός, μαζικός αγώνας για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΕΚΑ (ΔΑΣ ΕΚΑ) καλεί τους αντιπροσώπους να την ενισχύσουν αποφασιστικά ώστε να γίνει ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

✔️  Στο κάλεσμά της η ΔΑΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Το συνέδριο του ΕΚΑ πραγματοποιείται σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση της ΝΔ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους ετοιμάζοντας ένα νέο χτύπημα για να καταργήσουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη της γνωστής ηγεσίας της ΓΣΕΕ.
▪️ Ο συνδυασμός της ΔΑΣ, που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες του συνεδρίου. Να γνωρίσουν τις θέσεις όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, να ακυρώσουν την προσπάθεια που κάνουν κυβέρνηση, εργοδότες αλλά και οι άνθρωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και την υποταγή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε ιδιαίτερα όλους τους αντιπροσώπους στο συνέδριο του ΕΚΑ να πάρουν μέρος στις διαδικασίες του.

  • Να μην επιτρέψουν να εξελιχθεί σε ένα συνέδριο – παρωδία, μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων.
  • Να επιβάλουν με τη συμμετοχή τους να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα και κύρια για τον προσανατολισμό του κινήματος, ώστε να αναμετρηθούμε με επιτυχία με την αντεργατική πολιτική.
  • Να δυναμώσει η συζήτηση για τα συνδικάτα και το ρόλο τους στην προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και όχι σε ρόλο βαστάζου στην αντιλαϊκή πολιτική που επιδιώκει να επιβάλει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός μηχανισμός.
  • Να δυναμώσουν τη συζήτηση για την υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων και όχι για τη μετατροπή τους σε εκλογικούς μηχανισμούς αναπαραγωγής των στελεχών που είδαμε όλοι το ρόλο τους τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των μονοπωλίων

Μπροστά στη νέα αντεργατική επίθεση απαντάμε με ισχυρούς ταξικούς αγώνες. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η “ανάπτυξη” που μας έταξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας αφορά τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι εργαζόμενοι, παρά τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις, γνωρίζουμε μόνο νέα αντιλαϊκά μέτρα.

(…) Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική και λαϊκή αντίσταση, να δυναμώσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μαζικά να συμμετέχουν στα σωματεία τους, στις συνελεύσεις και στις μαζικές διαδικασίες τους, ώστε να μπουν αποφασιστικά στην πάλη.

(…) Βάζουμε φρένο στον εκφυλισμό και τη μοιρολατρία, στη λογική του “κοινωνικού εταιρισμού”.

Κριτήριο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή πρέπει να γίνουν οι δυνάμεις εκείνες που πραγματικά διεκδικούν λύσεις προς όφελος των δικών μας συμφερόντων. Που δεν υποτάσσονται στη λογική του μικρότερου κακού και δεν καλλιεργούν αυταπάτες.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ενώ στα λόγια εμφανίζονται ως ανεξάρτητες, στήριξαν εναλλάξ τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και όλες μαζί τις δεσμεύσεις των μνημονίων και των “αξιολογήσεων” της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αποκαλυπτικά:

  • Οι παρατάξεις ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ αρνήθηκαν την απεργία το Γενάρη του 2018 κόντρα στον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ! Υπονόμευσαν στην πράξη κάθε προσπάθεια να οργανωθούν με επιτυχία οι αγώνες για την υπεράσπιση των ΣΣΕ. Ολα αυτά τα χρόνια απουσιάζουν παντελώς από τους αγώνες για την Υγεία και την Εκπαίδευση του λαού, από την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, από τα πολλά προβλήματα στους χώρους δουλειάς. Δεν υπήρξε σχεδόν καμία μαζική παρέμβαση του ΕΚΑ στους χώρους δουλειάς, υπέρ ενός κλάδου που αγωνίστηκε, ενός εργαζομένου που απολύθηκε ή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του. Ορισμένα μόνο δελτία Τύπου και ατομικές παρουσίες για τις φωτογραφίες και για τα προσχήματα.
  • Είναι αυτοί που συνεχίζουν να οργανώνουν και να διευρύνουν τη νοθεία και τους μηχανισμούς χειραγώγησης με δεκάδες διπλοψηφίες και με σωματεία – σφραγίδες, που δεν έχουν καμία υπόσταση, δεν παρεμβαίνουν για κανένα πρόβλημα σε χώρο δουλειάς, στήνονται από κοινού με την εργοδοσία (…)

Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι πείθονται ότι η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΑ είναι όργανο στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε τίμιο εργάτη, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που θέλει να αλλάξουμε τα πράγματα, να οργανώσουμε μια νέα άνοδο της μαζικοποίησης και της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων, να φέρουμε στα συνδικάτα τη νέα γενιά εργαζομένων, τους μετανάστες, τις γυναίκες. Να απαλλάξουμε τα συνδικάτα από τον θανάσιμο εναγκαλισμό κυβερνήσεων και εργοδοσίας. Στήριξε και πάρε μέρος ενεργά στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.

Η αποφασιστική ενίσχυση της ΔΑΣ μεγάλο βήμα συνολικά για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

✔️  Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Απευθυνόμαστε στους αντιπροσώπους του 31ου Συνεδρίου ανεξάρτητα από την παράταξη με την οποία εκλέχθηκαν, σε κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλίστρια που αγωνιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που δεν συμβιβάζεται με τη μισοζωή και τη μισοδουλειά, που έχει όνειρα και φιλοδοξίες για τα παιδιά του, για τη νέα βάρδια των εργαζομένων.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους βοήθησαν και υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, τη μάχη που έδωσαν τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα συνέδρια της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κόντρα στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ, όπως την αποκάλεσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να επιβάλει τον εκφυλισμό και την απροσχημάτιστη, αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών στα συνδικάτα.

✔️  Σας καλούμε να ενισχύσετε αποφασιστικά τη ΔΑΣ. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΔΑΣ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΑ:

  • Για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της οργάνωσης, της αντίστασης, της ρήξης με την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και τους εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.
  • Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλουν στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να μην καθιερώσουν σωματεία – φαντάσματα όπου οι εργαζόμενοι θα κάνουν “like” μέσω Ιντερνετ ή θα ψηφίζουν με επιστολές, αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.
  • Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».
Μετάβαση στο περιεχόμενο