Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καβάλα: Εργάτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου

Εργάτης σκοτώθηκε στην περιοχή του Χαλκερού Καβάλας, την Τρίτη 10 Νοέμβρη, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου, το μηχάνημά του ανατράπηκε και έπεσε από μεγάλο ύψος, παρασύροντας και τον ίδιο.

Τη βαθιά του θλίψη εκφράζει το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας σημειώνοντας ότι «ένας ακόμα εργαζόμενος προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της επιβίωσης. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ζωή μας μέσα στους χώρους δουλειάς, κρέμεται πραγματικά από μια κλωστή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα εργατικά “ατυχήματα” στον κλάδο των κατασκευών αυξάνονται συνεχώς -ειδικά το τελευταίο διάστημα- πράγμα που αποδεικνύει, ότι ούτε οφείλονται απλώς σε μια “κακιά στιγμή”, ούτε γίνονται από απροσεξία. Είναι το φυσικό επακόλουθο της αυξημένης πίεσης από την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να αυξηθούν τα κέρδη των εργοδοτών. Της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών, αφού τα μέσα ατομικής προστασίας και μέτρα υγιεινής θεωρούνται κόστος.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που με τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει. Έχουν αφήσει υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς(Επιθεώρηση Εργασίας, Επιθεώρηση Μεταλλείων, Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας) με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστοι έλεγχοι. Δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα να το πληρώνουμε πολλές φορές με την ίδια μας τη ζωή».

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών. Την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Την άμεση στήριξη της οικογένειας.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη