Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καζακστάν: Για… «τρομοκρατικές επιθέσεις» από «ξένους» κάνει λόγο ο Τοκάγεφ μετά την βάρβαρη καταστολή των διαδηλώσεων

Συνωμοσιολογικές θεωρίες για… «τρομοκρατικές επιθέσεις» από ξένους «μαχητές» από άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής αναπαρήγαγε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ προκειμένου να δικαιολογήσει την βάρβαρη καταστολή των πρόσφατων εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση, μια οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη ενέργεια κατά του Καζακστάν με τη συμμετοχή ξένων μαχητών από χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν. Συμμετείχαν επίσης μαχητές από χώρες της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του μετά από επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Εκτίμησε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων «100 εμπορικών κέντρων και τραπεζών», που δέχθηκαν επιθέσεις, όπως είπε. Περίπου 500 αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν επίσης, πρόσθεσε ο Καζάκος ηγέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικονομική ζημιά για το κράτος ενδέχεται να ανέρχεται σε δύο έως τρία δισεκατομμύρια δολάρια». Έκανε λόγο, για ακόμη μια φορά, για «πολλά θύματα μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών».

Το Καζακστάν δεν έχει δώσει ακόμη ακριβή απολογισμό για τα θύματα από τις ταραχές, εκτός από το ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 16 αστυνομικοί. Σήμερα, Δευτέρα 10 Γενάρη, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από από το νεκροτομείο της Αλμάτι στην οδό Kazybek, ψάχνοντας αγνοούμενους συγγενείς τους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι 7.989 άτομα συνελήφθησαν στο Καζακστάν. Ο στρατός συνέλαβε 207 άτομα στο Altyn Orda και σε μια άλλη αγορά στο Αλμάτι.

Οι αρχές του Καζακστάν, με την υποστήριξη της Ρωσίας αλλά και της Κίνας, κατηγορούν διεθνείς «τρομοκρατικές» δυνάμεις ότι βρίσκονται πίσω από τις αιματηρές ταραχές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτόν τον ισχυρισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου – βασικό καύσιμο στη χώρα που επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές σε πολλά ακόμα βασικά αγαθά – ήταν η αφορμή για να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση χρόνων ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο