Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καζακστάν: Κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη στους διαδηλωτές απευθύνει το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν

Σε ανακοίνωσή του για τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στη χώρα το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν απευθύνει κάλεσμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και σε αριστερές οργανώσεις να σταθούν αλληλέγγυες στον αγώνα των εργαζόμενων του Καζακστάν, ενάντια στην στρατιωτική και αστυνομική βία της κυβέρνησης.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα τονίζει ότι οι εργατικές κινητοποιήσεις έχουν ως βάση οικονομικά και κοινωνικά αίτια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο, της καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, αλλά και της προσπάθειας της κυβέρνησης Τοκάεφ να ξεπουλήσει σε μονοπωλιακούς ομίλους τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, τσακίζοντας ταυτόχρονα εργατικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν απαιτεί:

— Να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες εναντίον του λαού και να αποχωρήσει ο στρατός από τις πόλεις.
— Την άμεση παραίτηση όλων των κυβερνητικών στελεχών που σχετίζονται με το καθεστώς Ναζαρμπάγιεφ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τοκάγεφ.
— Την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και πολιτικών κρατούμενων.
— Την διασφάλιση του δικαιώματος των εργαζόμενων στη δημιουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και το δικαίωμα στην απεργία και την συνάθροιση.
— Τη νομιμοποίηση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος του Καζακστάν* και του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζακστάν.
— Να γίνει πράξη η απαίτηση των δολοφονημένων εργατών της Ζαναόζεν*, δηλαδή η εθνικοποίηση, κάτω από εργατικό έλεγχο, της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας.

*Η δράση του ΚΚ Καζακστάν απαγορεύτηκε από τις αρχές το 2015.

*Το 2011 το καθεστώς του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ έπνιξε στο αίμα τις ειρηνικές διαδηλώσεις των απεργών εργατών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της OzenMunaiGaz στην πόλη Ζαναόνεν που βρίσκεται στο δυτικό Καζακστάν. Η επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία περισσότερων από 50 εργατών.

Με πληροφορίες από idcommunism.com

Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, περισσότεροι από χίλιοι τραυματίες στις διαδηλώσεις, 62 στην εντατική

ΚΚΕ: Χαιρετίζει τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στο Καζακστάν

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο