Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Καζακστάν: Ο Kινέζος πρόεδρος χαιρετίζει τα «ισχυρά μέτρα» εναντίον των διαδηλωτών – Καθόλου περίεργο

Ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε σήμερα «πολύ υπεύθυνη» την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στο Καζακστάν, σε μήνυμα που απηύθυνε στον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

«Πήρατε με αποφασιστικό τρόπο ισχυρά μέτρα σε κρίσιμες στιγμές και ηρεμήσατε γρήγορα την κατάσταση, δείχνοντας έτσι την υπευθυνότητά σας και αίσθηση καθήκοντος ως πολιτικός άνδρας (…)», δήλωσε ο Σι Τζιπίνγκ, εκτιμώντας πως ο ομόλογός του τήρησε «πολύ υπεύθυνη στάση έναντι της χώρας του και του λαού του», σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Ότι οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν στο ψαχνό τους διαδηλωτές – θυματα της φτώχειας σε μια χώρα έντονων κοινωνιών ανισοτήτων και διαφθοράας.  Η σημερινή εντολή του προέδρου Τοκάγιεφ στο στρατό και τις δυνάμεις καταστολής ήταν: «Πυροβολείτε χωρίς προειδοποίηση»

Καθόλου απρόσμενη η στάση της Κίνας για τις διαδηλώσεις οργής των εξαθλιωμένων πολιτών του Καζακστάν. Η καπιταλιστική Κίνα ανησυχούσε για την εξέλιξη των διαδηλώσεων καθώς το Καζακστάν μετέχει στην κινεζική πρωτοβουλία “One Belt One Road” και είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο σημερινός πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ θεωρείται φίλος του Πεκίνου, μιλάει άπταιστα μανδαρινικά κινέζικα καθώς σπούδασε στην Κίνα και είχε διατελέσει και Πρεσβευτής της Σοβιετικής Ένωσης στο Πεκίνο.

(One Belt One Road: Μια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Θεωρείται κεντρικό κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής – ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού, ο οποίος πολύ ανησύχησε τους ανταγωνιστές της)

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

Μετάβαση στο περιεχόμενο