Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καθηγήτρια Γυμνασίου στις ΗΠΑ πουλάει το αίμα της, τα ρούχα της και κάνει τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα!

 

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

“Έχω Μάστερς, 16 χρόνια εμπειρίας, κάνω δύο έξτρα δουλειές και πουλάω το αίμα μου για να πληρώσω λογαριασμούς. Είμαι ένας εκπαιδευτικός στις ΗΠΑ”. γράφει ο τίτλος των Times με την φωτογραφία της Hope Brown.

Η Hope Brown πουλάει το αίμα της δύο φορές την εβδομάδα για να εξοικονομήσει 60 δολάρια και λίγα ακόμη πουλώντας τα παλιά της ρούχα σε καταστήματα φιλανθρωπίας. Αυτά τα χρήματα ίσα που φτάνουν για να πληρώσει ένα λογαριασμό ρεύματος ή μια δόση του αυτοκινήτου.

Αυτή η οικονομική αγωνία είναι μέρος της καθημερινής της ζωής – κάτι που δεν περίμενε ποτέ πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες όταν απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έγινε καθηγήτρια ιστορίας γυμνασίου.

time

Η Brown φεύγει συχνά από τις 5 π.μ. από το σπίτι δουλεύει έως τις 4 μ.μ. στο σχολείο της στις Βερσαλλίες Κι, και στην συνέχεια πηγαίνει σε μια δεύτερη δουλειά σε μια επιχείρηση που πουλά ανιχνευτές μετάλλων στην Rupp Arena του Lexington.

Παράλληλα, μαζί με τον σύζυγό της, έχει ιδρύσει και μια εταιρεία που οργανώνει ταξίδια σε ιστορικούς προορισμούς για επιπλέον εισόδημα.

“Αγαπώ πραγματικά τη διδασκαλία”, λέει η 52χρονη. «Αλλά δεν πληρωνόμαστε για το έργο που κάνουμε».

Αυτή η πραγματικότητα, έγινε η συγκλονιστική φωνή διαμαρτυρίας πολλών Αμερικανών καθηγητών δημοσίων σχολείων, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες και πορείες σε έξι πρωτεύουσες Πολιτειών.

Από την Αριζόνα μέχρι την Οκλαχόμα, οι εκπαιδευτικοί συσπειρώνονται για να απαιτήσουν αύξηση των μισθών, των παροχών και την επαρκή χρηματοδότηση για τη δημόσια εκπαίδευση.
Η οργή τους φαίνεται να έθιξε μιά ευαίσθητη χορδή στην κοινή γώμη ξεσηκώνοντας εθνική συζήτηση σχετικά με το ρόλο και την αξία των εκπαιδευτικών και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τους Times που την έχουν εξώφυλλο στις 13 Σεπτέμβρη. Ο αγώνας των εκαιδευτικών δεν ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει ή αν θα μείνει μόνο στα οικονομικά ζητήματα αποκομμένος από την γενικότερη κοινωνική κατάσταση του Αμερικάνικου λαού.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που φαινόμενα φτώχειας, ανέχειας, έλλειψης στέγης, πείνας, ζητιανιάς δημοσιεύονται και αφορούν στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Ο Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός λεηλατεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των λαών σε όλη την Υφήλιο για λογαριασμό των μονοπωλίων του έχοντας καταδικάσει και τους ίδιους τους Αμερικάνους πολίτες να πουλούν κυριολεκτικά το αίμα τους για να ζήσουν. Έχει εγκαταλείψει στην μαύρη μοίρα της την Δημόσια Εκπαίδευση και τους λειτουργούς της. Τα παιδιά των εκατομμυριούχων θα βρουν τον δρόμο της επιτυχίας για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις των γονιών τους. Τα εκατομμύρια παιδιά στα Δημόσια Σχολεία, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα λιμοκτονούν με κατάληξη των μεν στις συμμορίες και στα φτηνά ανειδείκευτα μεροκάματα των δε στην ανέχεια και στην κατάντια.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία