Γράφει ο Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
Το Σπύρο τον ξέρουν κι οι πέτρες _όχι μόνο της ηρωικής συνοικίας των ΝΑ της Αθήνας αλλά και ευρύτερα. Γαλουχήθηκε στην Αριστερά, παρέμεινε αταλάντευτα και σταθερά στις γραμμές της και πίστεψε στις αξίες, στο ήθος, και στους αγώνες των ανθρώπων της. Από πιτσιρικά με κοντά παντελόνια, στο γυμνάσιο μετά …φοιτητή πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου της Φιλοσοφικής Αθήνας, …στους φοιτητικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς αγώνες, μεταπτυχιακό στο Universite de Paris I (σσ. πήρε το DEA, με Άριστα), ph.d στο Λονδίνο καθηγητή στο Ιστορικό — Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα Ιστορίας — Αρχαιολογίας — Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας …Master και στη συνέχεια το διδακτορικό στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις και σήμερα υποψήφιο στο Νότιο Τομέα με το ΚΚΕ.
Στην πολιτική σκηνή της Καισαριανής διετέλεσε Αντιδήμαρχος κατά την περίοδο 1990–1998-2002 Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής και το 2004 Περιβάλλοντος και το 2006 εκλέχθηκε με τον τότε Συνασπισμό Δήμαρχος της πόλης. Αντιπεριφερειάρχης Αττικής στο Δυτικό Τομέα (με τη Δούρου) διαφώνησε με την μνημονιακή πολιτική του Συριζα και αποχώρησε.
Άνθρωπος _από φυσικού του “χαμηλών τόνων”, δε ήρθε ποτέ σε αντιπαράθεση με το ΚΚΕ _αντίθετα 10άδες άρθρα του φιλοξενήθηκαν από τις στήλες του Ριζοσπάστη από το 1998 μέχρι πρόσφατα 2020 “στην αντάρα ο λύκος χαίρεται” _ “Κάτω τα χέρια από τους Αγώνες του Λαού” καθώς και του 902.gr
ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ με το ΚΚΕ
Το τελευταίο διάστημα κάτω από τη βαριά σκιά του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος του κεφαλαίου και των διαχειριστών του στα Τέμπη, συνεχίζονται οι μεγάλες και μικρές εκδηλώσεις του ΚΚΕ, συζήτησης με το λαό. Μια από αυτές έγινε χτες βράδυ σε ένα στέκι της Καισαριανής, με πρωτοβουλία Τζόκα “σαν μια παρέα για να συζητήσουμε αβίαστα και να οριοθετήσουμε πιθανόν την πολιτική μας στάση, χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα (…) η δική μου πολιτική θέση είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ”_ 10άδες απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας πήραν μέρος, αρκετοί παρενέβησαν στον πλούσιο διάλογο _πανσπερμίας, που ακολούθησε.
Παρών και συντονιστής ο Ηλίας Σταμέλος
πρώην δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση
και επικεφαλής της παράταξης
Α. ΠΩΣ ΕΝΝΟΩ ΤΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ
Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο πρόσφατο πολιτιστικό γεγονός είπε: «Το ΚΚΕ ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό της προόδου και πέρασε στη σφαίρα της υπέρβασης. Μια υπέρβαση που θέλει κότσια για να την κάνεις. Και το μόνο κόμμα που έχει κότσια για να την υλοποιήσει είναι το ΚΚΕ». …αυτά είπε επί λέξει ο Σταύρος Ξαρχάκος ο οποίος δεν ανήκει στο Κόμμα και μάλιστα κατά καιρούς βρισκόταν κάπου αλλού (σσ. εννοεί τη ΝΔ)
Η υπέρβαση, που είπε ο Ξαρχάκος, θεωρώ ότι θέλει δύο.
Λοιπόν κρατάω τη λέξη υπέρβαση _το τονίζω υπέρβαση επισημαίνοντας πως χρειάζεται δύο πλευρές: μία πλευρά είναι το πολιτικό υποκείμενο και αυτή τη στιγμή το πολιτικό υποκείμενο είναι το ΚΚΕ και σ΄αυτή την ιστορική σε αυτή την κρίσιμη στιγμή την κάνει αυτή την υπέρβαση και κατά τη γνώμη μου την κάνει έντιμα, την κάνει και καθαρά ανοίγοντας μία ταξική συζήτηση με τον κόσμο, με τους εργαζόμενους, με το λαό.
Η άλλη πλευρά μία κρίσιμη μάζα αγωνιστών –αγωνιστριών από διάφορα ιδεολογικά ρεύματα η οποία βέβαια ούτε ξεπούλησε ούτε ξεπουλήθηκε ούτε εξαργύρωσε ούτε εξαργυρώθηκε και κυρίως αυτή η κρίσιμη μάζα αγωνιστών παρά τις διαψεύσεις, παρά τα χαστούκια που έφαγε δεν τα παράτησε δεν πήγε σπίτι συνεχίζει να βρίσκεται στον αγώνα συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις. Αυτή λοιπόν η κρίσιμη μάζα των αγωνιστών είναι το επίκεντρο ιδιαίτερα σε μία εποχή που ο καπιταλισμός φαίνεται να έχει καταπιεί μία ολόκληρη γενιά και να επιχειρεί να καταπιεί και την επόμενη δηλαδή το καπιταλιστικό αφήγημα σήμερα _έτσι; θεωρεί κανονικότητα –να το πω πολλές φορές, να μη φτάνει η δουλειά σου για να ζήσεις –τα πάγια δηλαδή έξοδα να είναι παραπάνω από τον πραγματικό μισθό πόσο μάλλον από τα 4ωρα, τα 5ωρα, τα 6ωρα…
Από την άλλη μεριά το βλέπουμε με τη λαϊκή στέγη που έχει γίνει παρανάλωμα στα real estate και χάνει ο κόσμος την πρώτη κατοικία _κανείς δε δέχτηκε την τελευταία τροπολογία του ΚΚΕ –απορρίφθηκε και δεν συζητήθηκε καν στη Βουλή.
Άρα λοιπόν μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο θα έλεγα ότι το πολιτικό αυτομαστίγωμα δεν ωφελεί, δεν συμβάλλει στον κοινό βηματισμό. Η αυτοκριτική βέβαια συμβάλει. Επομένως λοιπόν κατά την άποψή μου η συμπόρευση του πολιτικού υποκειμένου που κάνει την υπέρβαση, που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, που ανοίγει τις πόρτες της και από την άλλη ο κόσμος αυτός της αριστεράς που αγωνιά και δεν τα έχει βάλει κάτω δεν έχει παραδεχτεί καμία ήττα μπορεί να επιτευχθεί.
Γιατί λοιπόν, θα έλεγα, συμπόρευση;
Καταρχήν γιατί βρισκόμαστε σε αυτήν τη συνοικία, γιατί είμαστε στην Καισαριανή των αγώνων και των θυσιών βρισκόμαστε σε μία συνοικία που εκτελέσθηκαν 700 άνθρωποι στο Σκοπευτήριο και άλλοι τόσοι όπως λένε οι αναθηματικές πλάκες στους δρόμους της. Βρισκόμαστε στη συνοικία που έγινε η πιο μαζική εκτέλεση των διακοσίων κομμουνιστών βρισκόμαστε τέλος πάντων σε μία συνοικία που θα έλεγα ότι “όπου σκάει ένα χαμόγελο στάζει και ένα δάκρυ”
Αυτή η συνοικία λοιπόν μας δίδαξε από μικρούς κάποιες λέξεις βιωματικές λέξεις που μας δίδαξε την Ελπίδα, μας δίδαξε την Αλληλεγγύη και τη Φιλία λέξεις με βιωματική σημασία αλλά φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι η λέξη που είναι χαραγμένη σε όλους μας στην Καισαριανή, είναι η λέξη διωγμένος _ο κυνηγημένος πρόσφυγας ο Καισαριανιώτης και από τους Τούρκους ως Ρωμιός, από τους παλαιοελλαδίτες ως τουρκόσπορος, από τις δικτατορίες του Πάγκαλου του Κονδύλη και κυρίως από τη μεταξική, από τους Γερμανούς την τριπλή κατοχή, από το μετεμφυλιακό κράτος ένας φαύλος κύκλος διώξεων στρατοδικεία, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις.
Αυτή λοιπόν την ιστορία που είναι το ίδιο πρόσωπο δηλαδή ο κυνηγημένος πρόσφυγας είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Καισαριανιώτη του μεσοπολέμου της κατοχής …με τον εξόριστο δεσμώτη της μετέπειτα περιόδου είναι δηλαδή το αυτό το πρόσωπο που επιχειρούν και όχι μόνο εδώ παγκόσμια! να αλλοιώσουν και να αναθεωρήσουν ξαναγράφοντας την ιστορία _και εδώ θα τόνιζα την συμβολή του ΚΚΕ που ανελλιπώς παρακολουθώ με τους δεδομένους αρνητικούς συσχετισμούς βλέπετε τι γίνεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τα ψηφίσματα…
Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, παρά τις πρόσκαιρες ήττες μας _νίκες της αντεπανάστασης παρά την υποχώρηση του κινήματος το ΚΚΕ με γόνα και με στήθος μάχεται να κρατήσει, να βγάλει μάλλον από τον βάλτο τον τροχό της ιστορίας: όπως λέει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης “πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων εμείς καθόμασταν τα βράδια και ζωγραφίσαμε σκηνές από την αυριανή Ευτυχία του Κόσμου”
Κι αν από τη μία πλευρά υπάρχει μια εμβληματική, οργανωμένη, πολιτικά και ιστορικά οριοθετημένη, συλλογική οντότητα που λέγεται ΚΚΕ, η οποία δείχνει να κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας ειλικρινούς, ταξικής συζήτησης, από την άλλη υπάρχουν πολιτικές διαδρομές ανθρώπων/αγωνιστών που ανήκουν σε αυτό που ορίζεται ως «η από δω πλευρά».
Μία κρίσιμη μάζα αγωνιστών
που «δεν παραδέχτηκαν την ήττα»
Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο που η καπιταλιστική κρίση δείχνει να έχει «καταπιεί» μια ολόκληρη γενιά και να απειλεί και την αμέσως επόμενη. Βρισκόμαστε εκεί όπου το καπιταλιστικό αφήγημα ισχυρίζεται ότι «κανονικότητα» είναι να μη φτάνει η δουλειά για να μπορείς να ζεις. Εκεί όπου τα πάγια έξοδα υπερβαίνουν ακόμα και τον λεγόμενο «πλήρη» μισθό, πόσο μάλλον τα χαρτζιλίκια των τετράωρων και της μαύρης εργασίας. Που η λαϊκή κατοικία αποτελεί προνομιακό πεδίο κερδοσκοπικής αναδιανομής πλούτου, η ενεργειακή φτώχεια, η ακρίβεια, η εμπλοκή μας σε πολεμικά σχέδια, η υγεία, η παιδεία και πάει λέγοντας.
Αυτό το πολιτικό υποκείμενο έχει την υποχρέωση να κάνει αυτή την υπέρβαση στον δρόμο, στα σωματεία, στο κίνημα. Και το ΚΚΕ, στην πιο κρίσιμη ιστορική περίοδο της γενιάς μας, δίνει σαφές μήνυμα πολιτικής υπέρβασης. Στον δρόμο, στα σωματεία, στο κίνημα. Στον πολιτισμό και στα δικαιώματα. Και το κάνει ειλικρινά και έντιμα, έχοντας βγάλει και το ίδιο σοβαρά συμπεράσματα. Χωρίς να θέλει να παγιδεύσει, ούτε να εγκλωβίσει κανέναν.
Β. ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ
Πρώτα και κύρια για τη δική μας ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ. Τη συνοικία του αγώνα και των θυσιών. Τη συνοικία με τις βαριές λέξεις με τεράστια συναισθηματική και βιωματική φόρτιση, τη λέξη «διωγμένος», που διατρέχει την ιστορία του λαού της τον 20ό αιώνα και παράγει εκείνο το πλήθος των εικόνων.
Γ. ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ακόμα, όμως, και εκείνοι που θεωρούν το όραμα για λαϊκή – εργατική εξουσία ουτοπικό και, συνεπώς, ανέφικτο, θα πρέπει να αναλογισθούν ότι η πορεία προς το όραμα αυτό είναι σπαρμένη από καθημερινούς αγώνες που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, καθώς τα νικηφόρα αποτελέσματα τους βελτιώνουν τη θέση του λαού. Είναι μια ασπίδα για το τώρα, για τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ –
Ο ελκυστικός σιδηρόδρομος και οι λόγοι… κοιτάξτε τι έγινε τώρα ως αποτέλεσμα απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης.
Η ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και η απόγνωση του κόσμου…
Αυτό το κράτος, το ιδιωτικοποιημένο, το φιλικό στους επιχειρηματίες και εχθρικό στους πολίτες, το συνειδητά ανήμπορο να ανταποκριθεί στην απαίτηση για παιδεία, για υγεία, για κοινωνικά αγαθά, για την ασφάλεια μας δεν το θέλουμε. Από όποιον κι αν υπηρετείται, είτε λέγεται Τσίπρας, είτε Μητσοτάκης, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ.
Τελικά, το σύνθημα “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό” στοχεύει τελικά στην καρδιά του προβλήματος, καλεί τον λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο σημερινό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που προβάλλει στο λαό έναν διαφορετικό δρόμο.
Επομένως θα έλεγα συμπόρευση ακόμα και αν δεν συμφωνείς με το σύνολο των θέσεων του, Αποτελεί ΑΣΠΊΔΑ στις αντιλαϊκές πολιτικές, στην Παιδεία, στην υγεία, στις καθημερινές ανάγκες.
Στήριξη τελικά στο ΚΚΕ, γιατί,
όταν ψηφίζεις ΚΚΕ σου βγαίνει ΚΚΕ
και όχι κάτι άλλο παραπλανητικό.
Η ψήφος, συνεπώς, στο ΚΚΕ όχι μόνον δεν είναι μια χαμένη ψήφος, αλλά μια εξαιρετικά χρήσιμη ψήφος για τον δοκιμαζόμενο λαό. Κάθε λαϊκή ψήφος μετράει από όλους που αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την αξιοπιστία, την συνέπεια, τη σταθερότητα και τη μαχητικότητα. Όσο περισσότερο ισχυρό βγει το ΚΚΕ από την κάλπη τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα.
Δ. «Κι εγώ ξεχασμένος κι ατίθασος να περπατώ κρατώντας ακόμα μια σπίθα τρεμόσβηστη στις υγρές μου παλάμες». στίχος του Μανόλη Αναγνωστάκη. Τη σπίθα αυτή να την κρατήσουμε αναμμένη και να την κάνουμε φωτιά.
Ο Ηλίας Σταμέλος πρώην δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και επικεφαλής της παράταξης, παρεμβαίνοντας στάθηκε σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων στο σιδηρόδρομο _Πολιτική «απελευθέρωσης» & εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών, όσο και _αντίστοιχα στην ενέργεια (σσ. ο σ.φος Σταμέλος υπήρξε χρόνια τεχνικό στέλεχος στη ΔΕΗ, συνδικαλιστής ‑αντιπρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με διώξεις από διαδοχικές κυβερνήσεις _αρχής γενομένης το 2008 για πλημμέλημα και …κακούργημα!! ως υπεύθυνος για διακοπές ρεύματος)
- 2009: Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Σπάει τον ΟΣΕ σε εταιρείες (Δεύτερο σιδηροδρομικό «πακέτο» της ΕΕ για την πλήρη «απελευθέρωση» των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών)
- 2013: Κυβέρνηση ΝΔ_ΠΑΣΟΚ
Νόμος 4199: «Τρέχει» την ιδιωτικοποίηση (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1370/2007)
«Σκοπός των διατάξεων (…) η διασφάλιση (…) επιβατικών μεταφορών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος». - 2016: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Διαχωρίζει τη διαχείριση και την υποδομή από το μεταφορικό έργο (Οδηγία 2012/34/ΕΕ της ΕΕ «για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου»)
Ο Σπύρος Τζόκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καισαριανή και στην ίδια πόλη ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη συνέχεια εισήχθη στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, όπου, ως Πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της Σχολής, λαμβάνει μέρος στους φοιτητικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς αγώνες.
Απόφοιτος παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Universite de Paris I, όπου απέκτησε το DEA, με βαθμό Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο ph.d στο Λονδίνο.
Το 1985 διορίστηκε στη Μέση εκπαίδευση και παράλληλα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα με υποτροφία του ΙΚΥ. Το 1994 περνάει από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από το 1994 ως και σήμερα έχει διδάξει στο Ιστορικό — Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας — Αρχαιολογίας — Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Αποκτά το Master και στη συνέχεια το διδακτορικό δίπλωμα στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις. Τον Ιούλιο του 1992 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο : “Προϋποθέσεις, διαδικασίες και επιπτώσεις των εξωτερικών δανείων κατά την περίοδο 1879 – 1893. Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από το ελληνικό κράτος.” Από το 1994 ως και σήμερα έχει διδάξει στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς
- “Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. Υπανάπτυξη ή εξαρτημένη ανάπτυξη;” Θεμέλιο, 1988.
- “Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα”, πανεπιστημιακές εκδόσεις, 1997.
- “Καισαριανή. Η φυσιογνωμία μιας πόλης,” 1988.
- “Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Οδοιπορικό στον 19ο αι., Θεμέλιο 1999.” Το βιβλίο αυτό πήρε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
- “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του Αστικού εκσυγχρονισμού 1928–1932.
- Η οικοδόμηση του αστικού κράτους,” Θεμέλιο, 2000. Το βιβλίο αυτό, επίσης, απέσπασε το Α’ βραβείο από τη βουλή των Ελλήνων.
- Διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της Ιστορίας. Εικαστικές και οπτικοακουστικές πηγές. Σαββάλας 2002.
- “Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα.” Θεμέλιο 2006
- «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» Ιστορικό μυθιστόρημα, Εύμαρος Αθήνα, 2014
- Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, επιστημονικά και πολιτικά άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες.
- Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνεται και το ιστορικό λεύκωμα «Καισαριανή, η φυσιογνωμία μιας πόλης», ως φόρο τιμής στη γειτονιά που μεγάλωσε.
- Γαλουχήθηκε στην Αριστερά, παρέμεινε αταλάντευτα και σταθερά στις γραμμές της και πίστεψε στις αξίες, στο ήθος, και στους αγώνες των ανθρώπων της.
- Τις ιδέες και τις οικουμενικές αξίες αυτής προσπάθησε και προσπαθεί να υπηρετήσει με τις δυνάμεις που έχει. Στην πολιτική αυτή κατεύθυνση μετείχε στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του από διαφορετικές θέσεις.
- Στην πολιτική σκηνή της Καισαριανής διετέλεσε Αντιδήμαρχος Καισαριανής κατά την περίοδο 1990–1998 με ευθύνη στους τομείς Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής. Από το 2002 Αντιδήμαρχος Καισαριανής με ευθύνη στους τομείς Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και από το 2004 και Περιβάλλοντος. Το 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Καισαριανής. .
- Αντιπεριφερειάρχης Αττικής στο Δυτικό Τομέα (με τη Δούρου) διαφώνησε με την μνημονιακή πολιτική του Συριζα και αποχώρησε.
24.08.2015 Γράφει ο Σπύρος
Είκοσι έξι χρόνια πέρασαν από τότε. Τότε ήταν το 1989. Μέσα από την κατάρρευση γεννιόταν η ελπίδα, από τη στάχτη ο φοίνικας. Από τα προδομένα «πιστεύω» μας, από τα συντρίμμια γεννήθηκε εδώ, στον τόπο μας, και πάλι η ελπίδα: η ενότητα της Αριστεράς, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Και εγώ εκεί, με όνειρα και προσδοκίες και πολλή… μα παρά πολύ πίστη.
Δεν τη χαρήκαμε και πολύ την ενότητα αυτή. Η τραγωδία της Αριστεράς και πάλι παρούσα. Δεν συμπληρώθηκαν ούτε δύο χρόνια από το σπουδαίο εγχείρημα.
Η ενότητα της Αριστεράς τσαλακώθηκε και τελικά μάτωσε. Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου άλλαξε σύνθεση, άλλαξε πρόσωπο. Μεταλλάχθηκε.
- Τα επιχειρήματα για τις ευθύνες ήταν και αυτά μέρος της τραγωδίας.
- Πάλι από την αρχή, να αντλήσουμε δυνάμεις, να σηκωθούμε, να ξεσκονίσουμε τα ρούχα μας και να συνεχίσουμε.
- Θυμάσαι τότε, σύντροφε, τον χλευασμό… «Να συνεδριάσετε σε τηλεφωνικό θάλαμο τόσοι που μείνατε» ή «πόσο ακόμα θα σηκώνεις αυτό το τελειωμένο λάβαρο;» μας έλεγαν αυτοί που σήμερα μας δείχνουν την πόρτα.
- Κάτω από αυτό το τελειωμένο λάβαρο που σήκωνα εγώ και οι σύντροφοί μου καλύπτονται σήμερα. Το σπίτι δεν είναι δικό τους. Κατέστρεψαν τα δικά τους σπίτια και κατέφυγαν στο δικό μας… να κάνουν την ίδια δουλειά.
Πάλι από την αρχή, να αντλήσουμε δυνάμεις, να σηκωθούμε, να ξεσκονίσουμε τα ρούχα μας και να συνεχίσουμε. Και συνεχίσαμε. Πιστεύαμε τότε ότι ο πόνος και το δάκρυ, η συντριβή και οι αλήθειες μας μπορούν να γίνουν πηγή δύναμης και ζωής.
Υπερασπίζαμε την τιμή, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία μας. Πιστεύαμε ότι δεν πουλιούνται κι αγοράζονται τα πάντα. Δεχτήκαμε και χτυπήματα… τραυματιστήκαμε ψυχικά και σωματικά.
Κάποιους θύτες αργότερα τους είδαμε μπροστά μας να παριστάνουν τα θύματα… να καρπούνται αυτά που χλεύαζαν… να κοκορεύονται σε αυτούς που έβριζαν. Είναι ακόμα μπροστά μας αυτοί οι εφιάλτες.
Τους βλέπουμε να βγάζουν λόγους στις τηλεοράσεις.
Και μια μεγάλη πορεία. Και το αίσθημα της ηθικής υπεροχής διαπερνούσε την αριστερή μας συνείδηση για να γονιμοποιήσει τον αγώνα, που χωρίς αυτό θα παρέμενε ισοβίως άνοστος, ισοβίως άγονος, ισοβίως δέσμιος των δυσμενών συσχετισμών.
Αμφισβητούσαμε τότε, εκ βάθρων, αυτή την Ε.Ε. και την ευρωζώνη των αγορών που υπηρετούνταν και από τους υπαλλήλους των τραπεζιτών, τους αποκαλούμενους και «ηγέτες» της Ε.Ε., με το σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω απ’ τα κέρδη».
Και μετά, η βίαιη ωρίμανση και η κυβέρνηση. Η Ιστορία μάς έκανε την τιμή να μας φιλοξενήσει στα σαλόνια της. Η ιστορική ευθύνη που ακυρώσαμε ήταν πρωτόγνωρη και μοναδική.
Η Ιστορία μάς καλούσε να αναδείξουμε τα πρότυπά μας και να τα υπερασπιστούμε.
Και ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό της Ιστορίας με ένα ακόμα βροντερό «όχι». Ο ελληνικός λαός με το περήφανο «όχι» του σε αφόρητες συνθήκες τρομοκρατίας έστειλε το μήνυμα της αντίστασης. Τα λαϊκά στρώματα μαζί με την ψήφο τους κατέθεσαν και την ψυχή τους νικώντας τον φόβο μήπως χάσουν τις αλυσίδες τους.
Μας καλούσε η Ιστορία να δεθούμε στο κατάρτι της συνείδησής μας, της αξιοπρέπειάς μας σαν τους συντρόφους του Οδυσσέα. Να μην παρασυρθούμε από τις Σειρήνες του ατομικισμού και του ωφελιμισμού. Εξάλλου, η Ιστορία το έχει αποδείξει:
Πολλές φορές ο «ρεαλισμός» και ο «ορθολογισμός» αποδείχτηκαν τα δίδυμα αδελφάκια του φόβου για τη ζωή και της δειλής επιβίωσης.
Αυτοί που λοιδορήθηκαν σαν τρελοί από τους συγχρόνους τους και συκοφαντήθηκαν ως ανεύθυνοι, αυτοί που απέδρασαν από την κατασκευασμένη πραγματικότητα ήταν αυτοί που άλλαξαν τα πράγματα.
Και ξαφνικά, πάλι τα ίδια. Σαν να μη συνέβη τίποτα. Υποταγή ή θάνατος! Αφόρητη πλήξη. Αφόρητη θλίψη… κατάθλιψη.
Ύβρις για τους αγωνιστές της Αριστεράς… για τους φυλακισμένους, εξορισμένους, βασανισμένους, εκτελεσμένους. Αυτούς που σήκωσαν το ανάστημά τους.
«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς» (;;). Το επιχείρημα. Γιατί; Ποιος φταίει που «δεν μπορέσαμε να κάνουμε αλλιώς»; Ο Τσίπρας; Ο Σαγιάς; Ο Παππάς; Ο Δραγασάκης; Ο Βαρουφάκης; Εγώ; Ο Λαφαζάνης; Κανείς;
Και γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε αλλιώς; Δεν είχαμε τη στρατηγική; Δεν είχαμε την τακτική; Ή μήπως θεωρούμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και λέγαμε ψέματα; Ή μοναδική λύση ήταν η υποταγή μας;
Ποια αντίληψη κρύβεται ή ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτό το τρομερό: «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς»;
Και το γνωρίζουν όλοι οι σύντροφοί μου καλά ότι παρά τις σοβαρότατες αυτές εκτροπές από τη φυσιογνωμία του κόμματος και τη μετωπική σύγκρουση που μαινόταν στο γνωστό πλαίσιο ενός ακόμα άγριου αριστερού εμφυλίου, προσπάθησα με άλλους συντρόφους με προτάσεις τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και σε άλλα όργανα του κόμματος να απομακρύνουμε τη διάσπαση του κόμματος και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις εξόδου από τα Μνημόνια.
Τόσο, όμως, η δική μου προσπάθεια όσο και άλλων συντρόφων υπονομεύθηκαν από συγκρουσιακές λογικές και από επιλογές της ηγεσίας, που όχι μόνον δεν βοηθούσαν την ενότητα, αλλά αντίθετα πυροδοτούσαν μία ακόμα διάσπαση.
Οι ενέργειες αυτές προφανώς δεν ήταν τυχαίες, αλλά εξυπηρετούσαν μια στρατηγική, που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά υποψιάζομαι ότι το αποτέλεσμά της θα είναι η βαθιά και μη αναστρέψιμη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν είναι έτσι, τότε ο συλλογισμός μου, ότι η συμφωνία-μνημόνιο είναι προϊόν εκβιασμού, ακυρώνεται, καθώς μέρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού ως αναγκαίο όρο διακυβέρνησης.
Συνεπώς, η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τον νεοφιλελευθερισμό δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα εξαναγκασμού, αλλά και το αποτέλεσμα της πολιτικής «γραμμής», τακτικής και στρατηγικής της ηγετικής ομάδας, του κυβερνητικού επιτελείου.
Έτσι, η εκκολαπτόμενη θύελλα απεδείχθη ανεμογκάστρι! Με αέρα φούσκωσαν τα μυαλά μας, με αέρα ξεφούσκωσαν, διότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Διότι η Αριστερά δεν μπορούσε παρά να κάνει ό,τι έκανε η Δεξιά.
Πάλι από την αρχή, να αντλήσουμε δυνάμεις, να σηκωθούμε, να ξεσκονίσουμε τα ρούχα μας και να συνεχίσουμε. Οτι η Ελλάδα μπορεί να κάνει αλλιώς!
Και πάλι αντιμέτωπος με τις απαραβίαστες αλήθειες των άλλων, των σοφών και των συνοδοιπόρων. «Εχεις πρόταση;» με εγκαλούν, όταν επιχειρώ να ψελλίσω τη δική μου αλήθεια. Να ψελλίσω τη διαφωνία μου. «Αν όχι, κατέβα απ’ το τρένο», μου φωνάζουν! «Είσαι βαρίδι και μας καθυστερείς»!
Βαρίδι λοιπόν… Τι είδους βαρίδι; Δεν γνωρίζω σε ποιους ανήκω: σε αυτούς που κρύβονται πίσω από την υπογραφή του προέδρου (μεγάλη προσβολή), σε αυτούς που υποστηρίζουν Μνημόνιο με δραχμή (και μη χειρότερα), σε αυτούς που επιδιώκουν την ανατροπή της αριστερής κυβέρνησης (αν είναι δυνατό) ή σε κάποιους άλλους αποδιοπομπαίους τράγους, που ακόμα έχουν το θράσος να διαφωνούν με κάποιες επιλογές.
Και όλα αυτά, από αγαπητούς συντρόφους που χρόνια τώρα συναντιόμαστε στους δρόμους, έχουμε δακρύσει όχι μόνο από τα δακρυγόνα, έχουμε ματώσει, έχουμε αγαπήσει, έχουμε συνταξιδέψει νοερά ή πραγματικά…
Θα μου πεις και τι έγινε. Η Ιστορία προχωράει και χωρίς εσένα… πάντα το έκανε αυτό. Σύμφωνοι. Σιγά το μπόι να τους εμποδίσω. Με κατάπιαν ήδη. Δεν έχω και αυτές τις αυταπάτες.
Άλλες «αυταπάτες» ίσως ακόμα έχω: Δεν μπορώ, δεν θέλω να δεχτώ ότι πολλά από όσα λέγαμε ήταν εξωπραγματικά, ότι τόσα πολλά χρόνια, μια ολόκληρη ζωή, είχαμε κατασκευάσει μια χίμαιρα.
Αυτό επιχειρούν να μας πείσουν όταν μιλούν έντονα για το τέλος της αυταπάτης ή και της Ιστορίας.
Αυτή είναι μια δική μου αλήθεια.
Και από την άλλη, οι αλήθειες των άλλων. Οχι, σύντροφοι… ούτε, ούτε.
Ούτε με σένα σύντροφε ούτε με σένα.
Συνεχίζω τον αγώνα μου, που άρχισα από μαθητής στην Αριστερά.
Δεν φεύγω από τη μάχη, «δεν πάω σπίτι μου», αλλά κάνω αυτό που έκανα σ’ όλη μου τη ζωή: Δεν μπορώ να υπερασπιστώ κάτι που δεν πιστεύω και δεν εμπιστεύομαι.
Δεν μπορώ να πιστέψω ούτε να αποδεχθώ αυτά που αντιπάλευα μια ολόκληρη ζωή, και αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να παρακολουθήσω ιδεολογικοπολιτικά το εγχείρημα των αγαπητών συντρόφων της Αριστερής Πλατφόρμας.
Εξάλλου, η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αποτελεί συλλογική μας αποτυχία. Ο καθένας και η κάθε μία από όλους εμάς θα πρέπει από εδώ και στο εξής να πάρει σε συλλογικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, μία πολιτική απόφαση. Όσο με αφορά, το έκανα.
Μέσα από τα συντρίμμια θα προσπαθήσω λιθαράκι λιθαράκι να ανασυνθέσω και να ζωντανέψω τη δική μου αλήθεια.
Πρέπει να το κάνω γρήγορα… δεν έχω απεριόριστο χρόνο. Και όταν το πετύχω, θα το μεταφέρω στα παιδιά μου, όπως το έκαναν και οι γονείς μου.
Καλή επιτυχία, σύντροφοι… και δεν μου αρέσουν οι αποχαιρετισμοί… τους μισώ… όπως και τη σκόνη που προκαλούν.
Το ταξίδι συνεχίζεται. Το λέει και ο ποιητής: