Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή εκδήλωση τιμής και μνήμης 💥 για τη μεγάλη μάχη του ⛳ ΕΛΑΣ τον Ιούνη του 44

Την Κυρια­κή 23-Ιού­νη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Και­σα­ρια­νή εκδή­λω­ση τιμής και μνή­μης για τη μεγά­λη μάχη του ΕΛΑΣ.

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Κώστας Γαβρι­λά­κης ανέ­φε­ρε τα εξής: Μαζευ­τή­κα­με εδώ στους πρό­πο­δες του Υμητ­τού να θυμη­θού­με πως αντι­με­τώ­πι­σε ο λαός μας, με μονα­δι­κό ηρω­ι­σμό , τους Γερ­μα­νούς τους Ράλ­λη­δες, τους μπου­ρα­ντά­δες και τους χωρο­φύ­λα­κες, την 16η προς 17η Ιού­νη του 1944 στην πιο αιμα­τη­ρή μάχη της Και­σα­ρια­νής, όπου εκτός από την ορει­νή ταξιαρ­χία, ήρθαν για ενί­σχυ­ση χωρο­φύ­λα­κες και τσο­λιά­δες . Η μάχη εξε­λί­χτη­κε ανά­με­σα στην μονή Και­σα­ρια­νής και τους Ταξιάρ­χες, εκεί εγκλω­βί­στη­κε  και κυκλώ­θη­κε από τους εκα­το­ντά­δες εχθρούς, η Ανταρ­το­Ε­πο­νί­τι­κη ομά­δα με επι­κε­φα­λής το Γραμ­μα­τέα τις ΚΟβας της πάνω Και­σα­ρια­νής του Κ.Κ.Ε., Δαυ­λά­κο Απόλ­λω­να, μαζί του ήταν  οι Αδρα­μί­το­γλου Πρό­δρο­μος, Βενιέ­ρης Σωτή­ρης, Κρυ­σταλ­λά­κος Ανδρέ­ας, Μενε­γά­κης Μιχά­λης (καλο­γε­ρά­κι), Ντα­λιά­νης Γιώρ­γος, Πολε­μαρ­χά­κης Γιώρ­γος, και Τσά­φος Στε­φα­νής.

Καθέ­νας τους κρα­τού­σε μία σφαί­ρα και αυτο­πυ­ρο­βο­λή­θη­κε, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, εκτός από τον Τσά­φο Στε­φα­νή που πιά­στη­κε τραυ­μα­τι­σμέ­νος και εκτε­λέ­στη­κε στο Γου­δί, την ίδια μέρα βρέ­θη­καν στο νεκρο­τα­φείο Και­σα­ρια­νής κομ­μα­τια­σμέ­νοι οι Φερε­ντί­νος Κυριά­κος και Χατζη­νό­που­λος Γερ­μα­νός, οι απώ­λειες του εχθρού ήταν 150 νεκροί και τραυματίες.

Έτσι η νέα Ελλη­νι­κή ιστο­ρία γρά­φει στα αιμα­το­βαμ­μέ­να σοκά­κια και τους δρό­μους της Και­σα­ρια­νής τις πιο δοξα­σμέ­νες σελί­δες της λαϊ­κής συνοι­κί­ας μας.

  • Το παρά­δειγ­μα των χιλιά­δων αγω­νι­στών που βάδι­σαν ως τον θάνα­το στον αγώ­να για μια πατρί­δα ελεύ­θε­ρη από τους κατα­κτη­τές και μια ζωή απαλ­λαγ­μέ­νη από τους εκμε­ταλ­λευ­τές του κόπου του λαού, φωτί­ζει τον δικό μας δρό­μο με την ίδια έντα­ση και σήμερα.
  • Η στά­ση των χιλιά­δων λαϊ­κών ηρώ­ων που δεν λύγι­σαν δεν λιγο­ψύ­χη­σαν μας εμπνέ­ει στους αγώ­νες του σήμε­ρα. Μας δια­παι­δα­γω­γεί στα ιδα­νι­κά της πάλης για μια κοι­νω­νία που δεν θα δυστυ­χούν οι πολ­λοί για να πλου­τί­ζουν οι λίγοι αλλά που θα έχει σαν στό­χο την κάλυ­ψη των διευ­ρυ­νό­με­νων λαϊ­κών αναγκών.
  • Η μελέ­τη τις ιστο­ρί­ας για μας δεν είναι μια υπό­θε­ση που αφο­ρά μόνο το παρελθόν.
  • Μελε­τού­με την ιστο­ρία για να αξιο­ποι­ή­σου­με τα συμπε­ρά­σμα­τα που βγά­ζου­με στο σήμε­ρα. Για να ενι­σχύ­σου­με στο τώρα τα όπλα του κινήματος.
  • Σε μας τους νεό­τε­ρους, πέφτει βαρύ το φορ­τίο και μεγά­λη ευθύ­νη, να είμα­στε ανυ­πο­χώ­ρη­τη και αυθε­ντι­κή και να δώσου­με όλες μας τις δυνά­μεις στους αγώ­νες του λαού μας στις δύσκο­λες μέρες που περ­νά, για να ανα­κό­ψου­με αυτά τα μέτρα που σαν τσου­νά­μι παρα­σύ­ρει εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα που με αγώ­νες και αίμα έχει κατα­κτή­σει ο λαός μας. Με στό­χο να μπει φραγ­μός σε όλα αυτά που απο­φα­σί­ζουν για μας, χωρίς εμάς θα πρέ­πει να συστρα­τευ­τού­με, με το εργα­τι­κό ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, μαζί με το ριζο­σπα­στι­κό κίνη­μα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, της φτω­χής αγρο­τιάς, του κινή­μα­τος τις νεο­λαί­ας και των γυναι­κών για την τελι­κή έκβα­ση που στο­χεύ­ει στην λαϊ­κή εξουσία.
  • Έτσι με ταξι­κούς αγώ­νες τιμά­με σήμε­ρα αυτά τα ηρω­ι­κά παλι­κά­ρια τις πόλης μας , στην εκδή­λω­ση αυτή τιμά­με και τους 217 Και­σα­ρια­νιώ­τες αγω­νι­στές που πέσα­νε για την λευ­τε­ριά της πατρίδας.

✔️ Από μεριάς των κομ­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων της Και­σα­ρια­νής, μετά από μια σύντο­μη ανα­φο­ρά στην ιστο­ρι­κή μάχη μέσα στο συγκε­κρι­μέ­νο κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κό πλαί­σιο

Δίνου­με για άλλη μια χρο­νιά το παρόν σε αυτόν εδώ τον τόπο, που σημα­δεύ­τη­κε ανε­ξί­τη­λα από τον ηρω­ι­σμό και τη θυσία των 7 ΕΛΑ­Σι­τών και ΕΠΟ­Νι­τών που έδω­σαν σκλη­ρή μάχη με τον κατα­κτη­τή και τους συνερ­γά­τες του και έπε­σαν περι­κυ­κλω­μέ­νοι από τον εχθρό. Σε άλλη μία γωνιά της Και­σα­ρια­νής που είναι δεμέ­νη με τον τιτά­νιο αγώ­να του λαού της πόλης μας ενά­ντια στο φασι­σμό, την ντό­πια και ξένη αντί­δρα­ση.

Στε­κό­μα­στε προ­σο­χή μπρο­στά στους χιλιά­δες λαϊ­κούς αγω­νι­στές της αντί­στα­σης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, που δεν συμ­βι­βά­στη­καν, επέ­λε­ξαν να δώσουν τα πάντα, μέχρι και την ίδια τους τη ζωή, στην πάλη για τη λευ­τε­ριά του λαού και την κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση.

Μπρο­στά στους 217 κατα­γε­γραμ­μέ­νους Και­σα­ρια­νιώ­τες ‑και πόσους ακό­μα ανώ­νυ­μους- που θυσιά­στη­καν την περί­ο­δο της κατο­χής, τους 5000 νεκρούς της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αθή­νας που έπε­σαν σε μάχες και εκτελέσεις.

Αντλού­με πολύ­τι­μα διδάγ­μα­τα από τη λαϊ­κή επο­ποι­ία της δεκα­ε­τί­ας του ’40 για τις επι­τυ­χί­ες, της νίκες αλλά και τις αδυ­να­μί­ες, τα λάθη κατά τη διε­ξα­γω­γή της πάλης, έχο­ντας πλή­ρη συναί­σθη­ση και πίστη ότι και η ιστο­ρία της νέας γενιάς θα γρα­φτεί με αγώ­νες, δύσκο­λους κοπια­στι­κούς αλλά ανα­γκαί­ους για να πάει μπρο­στά η ζωή.

Ο σ.φος που μίλη­σε εκ μέρους των ΚΟ Και­σα­ρια­νής στά­θη­κε στα συμπε­ρά­σμα­τα-διδάγ­μα­τα, λέγο­ντας μετα­ξύ άλλων

Αυτοί που αγω­νί­στη­καν για να απε­λευ­θε­ρώ­σουν την Ελλά­δα, μη λογα­ριά­ζο­ντας θυσί­ες και κόπους, πάλευαν παράλ­λη­λα με την απε­λευ­θέ­ρω­ση από τον κατα­κτη­τή και για την κοι­νω­νία των ανα­γκών και των ονεί­ρων τους. Αυτή που θα κατο­χύ­ρω­νε το δικαί­ω­μα στη δου­λειά, στη μόρ­φω­ση, στον ελεύ­θε­ρο χρό­νο και θα απα­γό­ρευε την πεί­να, την φτώ­χια, την ανερ­γία. Αυτό ήταν το κίνη­τρο που έδω­σε δύνα­μη σε αυτό τον αγώ­να, που δεν δόθη­κε για να γυρί­σου­νε τα πράγ­μα­τα στα παλιά. Λαο­κρα­τία έλε­γε το ΕΑΜ, μια κοι­νω­νία που θα εξα­σφα­λί­ζει ότι ο λαός που παρά­γει τον πλού­το, θα τον δικαιού­ται και θα τον απολαμβάνει. 

και στη συνέ­χεια πιο ανα­λυ­τι­κά στην παρα­χά­ρα­ξη της ιστο­ρί­ας και στο σήμε­ρα, με τα μάτια στραμ­μέ­να και στις εκλο­γές που έρχονται …

✔️  Η ηρω­ι­κή ιστο­ρία του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος απο­κα­λύ­πτει τις ανε­ξά­ντλη­τες δυνά­μεις που μπο­ρεί να αντλή­σει ο λαός από την πάλη και τα ιδα­νι­κά της κοι­νω­νι­κής απελευθέρωσης.

✔️  Απο­κα­λύ­πτει την επί­πο­νη και βασα­νι­στι­κή, τη γεμά­τη θυσί­ες δρά­ση που απαι­τή­θη­κε για να κατα­κτη­θούν δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες. Ότι στο λαό τίπο­τα δεν χαρί­στη­κε και πως τίπο­τα δεν είναι αυτο­νό­η­το ότι θα δια­τη­ρη­θεί χωρίς πάλη.

✔️  Η μελέ­τη αυτής της Ιστο­ρί­ας υπήρ­ξε πάντα εφό­διο για το λαό. Αυτό το ξέρουν οι εχθροί του και παίρ­νουν τα μέτρα τους.

✔️  Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ σπα­τα­λά εκα­τομ­μύ­ρια για το ξανα­γρά­ψι­μο της Ιστο­ρί­ας, με ιδιαί­τε­ρη στό­χευ­ση στη νεολαία.

Απο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κή ύβρη, το ανι­στό­ρη­το κατα­σκεύ­α­σμα της θεω­ρί­ας των «δύο άκρων», που απο­τε­λεί επί­ση­μη θέση της ΕΕ, όπου εξο­μοιώ­νε­ται η πιο απάν­θρω­πη, αντι­δρα­στι­κή ιδεολογία‑ο φασι­σμός- με ότι πιο προ­ο­δευ­τι­κό γνώ­ρι­σε ο ανθρώ­πι­νος νους. Τη θεω­ρία για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, το Σοσια­λι­σμό-Κομ­μου­νι­σμό. Όπου εξο­μοιώ­νο­νται οι χιλιά­δες εκτε­λε­σμέ­νοι κομ­μου­νι­στές με τους δολο­φό­νους τους.

Η ΕΕ είναι αυτή που θέλει να σβή­σει από τη μνή­μη των λαών την κόκ­κι­νη σημαία στο Ράιχ­σταγκ, την προ­σφο­ρά των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των στη συντρι­βή του ναζι­σμού στο Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, το συμ­βο­λι­σμό της 9ης Μάη ως μέρας της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών.

Από κοντά διά­φο­ροι οπορ­του­νι­στές ιστο­ρι­κοί της δια­στρέ­βλω­σης και της λαθο­λο­γί­ας, επι­στή­μο­νες σε εισα­γω­γι­κά, που «ως δια μαγεί­ας» βρί­σκουν πάντα στα­σί­δι στα πάνελ και τα ιστο­ρι­κά αφιε­ρώ­μα­τα, που προ­σπα­θούν να μειώ­σουν την αξία των αγώ­νων, να λοι­δο­ρή­σουν τους αγω­νι­στές και την ανι­διο­τέ­λειά τους. Εξυ­μνούν την υπο­τα­γή, φτά­νο­ντας στο σημείο να δικαιο­λο­γή­σουν τις θηριω­δί­ες του φασι­σμού ως φυσι­κό τάχα επα­κό­λου­θο της δρά­σης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στη χώρα μας και των άλλων αντι­στα­σια­κών οργα­νώ­σε­ων στην Ευρώ­πη. Γνω­στά πονή­μα­τα βγαλ­μέ­να από τα εγχει­ρί­δια της αντί­δρα­σης των δεκα­ε­τιών του 50 και του 60!

Όλοι αυτοί δεν έχουν τα μάτια στο παρελθόν. Στοχεύουν στο μέλλον! Γιατί τρέμουν το παράδειγμα του χειραφετημένου λαού που είναι ικανός να κάνει το αδύνατο δυνατό.

Στο μέλ­λον στο­χεύ­ουν και όσοι προ­σπα­θούν, όπως η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, να παρου­σιά­σουν τους κομ­μου­νι­στές επα­να­στά­τες, τους αγω­νι­στές, ως “αβλα­βές εικό­νι­σμα”, για να μπο­ρούν να “χωρά­νε” βολι­κά στην ιστο­ρία όλοι και όλα. Να χρη­σι­μο­ποιούν το όνο­μά τους ως άλλο­θι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή , μάλι­στα δήθεν στο όνο­μα της αρι­στε­ράς, να ξεπλέ­νουν τους δολο­φό­νους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, και την ίδια ώρα να καλούν υπο­κρι­τι­κά σε προ­ο­δευ­τι­κό μέτω­πο και αγώ­να ενά­ντια στην ακρο­δε­ξιά που σηκώ­νει κεφάλι.

✔️  75 χρό­νια έχουν περά­σει από τη μάχη της Και­σα­ρια­νής στις 15 και 16 Ιού­νη του 1944. Μετρά­με πάνω από 7 δεκα­ε­τί­ες από τότε που τα ορά­μα­τα του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, εμπνευ­σμέ­να από το παρά­δειγ­μα και τις κατα­κτή­σεις του πρώ­του εργα­τι­κού κρά­τους στην ανθρώ­πι­νη ιστο­ρία, συντά­ρα­ξαν την καρ­διά και το μυα­λό του λαού μας.

✔️  Όπως και τότε έτσι και τώρα η ζωή απο­δει­κνύ­ει ότι η πρό­ο­δος είναι ταυ­τι­σμέ­νη με τον ανυ­πο­χώ­ρη­το ταξι­κό αγώ­να. Είναι ασυμ­βί­βα­στη με την ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, αλλά και την εξα­πά­τη­ση και την κοροϊ­δία του λαού.

Σήμε­ρα, ακό­μα περισ­σό­τε­ρο από τότε, υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες οι εργα­ζό­με­νοι να απο­λαμ­βά­νουν τον πλού­το που παρά­γουν. Η επι­στή­μη και η τεχνι­κή δίνουν αφά­ντα­στες δυνα­τό­τη­τες για να ζει ο άνθρω­πος μια ευτυ­χι­σμέ­νη ζωή, να εργά­ζε­ται λιγό­τε­ρο, σε καλύ­τε­ρες συν­θή­κες, ικα­νο­ποιώ­ντας τις κοι­νω­νι­κές του ανάγκες.

Αντ’ αυτού, ο λαός της χώρας μας γνώ­ρι­σε από πρώ­το χέρι τα προη­γού­με­να χρό­νια, τι σημαί­νει καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση. Γνώ­ρι­σε αμέ­τρη­τες θυσί­ες για το ξεπέ­ρα­σμά της σε όφε­λος της ντό­πιας και ξένης πλου­το­κρα­τί­ας.

  • Τα χρό­νια της κρί­σης του φόρ­τω­σαν τρία μνημόνια.
  • Οι μισθοί και οι συντά­ξεις του πια­σαν πάτο.
  • Οι Συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις καταργήθηκαν.
  • Η οργά­νω­ση της απερ­γί­ας στον τόπο δου­λειάς κηρύ­χθη­κε σχε­δόν παράνομη.
  • Έπει­τα από αυτά του ζητά­νε σήμε­ρα να κάνει νέες θυσί­ες, στο όνο­μα πλέ­ον της καπι­τα­λι­στι­κής «ανά­πτυ­ξης». Προ­σπα­θούν να παρου­σιά­σουν ως μονόδρομο:
  • Την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που υπη­ρε­τεί το σύστη­μα της αδικίας.
  • Τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας, τη μόνι­μη επο­πτεία και τα ματω­μέ­να πλεονάσματα.
  • Το αιμα­το­κύ­λι­σμα των λαών της περιο­χής και τα νέα καρα­βά­νια προ­σφύ­γων. Τη μετα­τρο­πή του Αιγαί­ου σε θάλασ­σα νεκρών με τη σφρα­γί­δα της ΕΕ.
  • Το να δίνε­ται γη και ύδωρ στους ιμπε­ρια­λι­στές από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, με νέες συμ­φω­νί­ες για να στη­ρι­χτούν οι πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις τους στην περιοχή.
  • Τη φυλα­κή της ΕΕ των μονο­πω­λί­ων, που εντεί­νει την κατα­στο­λής σε όλες της χώρες, με τους τρο­μο­νό­μους, το φακέ­λω­μα, τη ποι­νι­κο­ποί­η­ση της λαϊ­κής πάλης και τον ανοι­χτό αντικομμουνισμό.

✔️  Και όλα αυτά, προ­σπα­θούν να μας πεί­σουν ότι γίνο­νται για το καλό μας. Ότι αυτό είναι πρόοδος!

✔️  Πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κό είναι ό, τι συμ­βάλ­λει στην κοι­νω­νία για να πάει μπρο­στά. Και το μπρο­στά είναι ο λαός και η νεο­λαία να μπο­ρούν να ζήσουν, να μορ­φω­θούν, να δου­λέ­ψουν, όπως επι­βάλ­λει η ανά­πτυ­ξη της γνώ­σης, της επι­στή­μης και της τεχνολογίας.

Πραγματικά προοδευτική είναι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.

Ανε­ξάρ­τη­τα από το ποιος θα βρε­θεί στο τιμό­νι της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης η επό­με­νη ημέ­ρα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών στις 7 του Ιού­λη, θα έχει για το λαό το ίδιο πρό­ση­μο. Δεν θα φέρει την απο­κα­τά­στα­ση των απω­λειών λόγω της κρί­σης, δεν θα βάλει τέλος στα μέτρα που τσα­κί­ζουν τη ζωή και το μέλ­λον του.

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψηφί­ζουν, όλα αυτά τα χρό­νια, τους εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κούς νόμους από τη μία και τους νόμους υπέρ του κεφα­λαί­ου, τις φορο­α­παλ­λα­γές, τα προ­νό­μια στους εφο­πλι­στές, τα δωρά­κια στους φαρ­μα­κο­βιο­μή­χα­νους και πολ­λά ακό­μα, από την άλλη.

✔️  Στα επί­ση­μα προ­γράμ­μα­τά και των δύο προ­ε­τοι­μά­ζε­ται ήδη ο νέος γύρος της αντι­λαϊ­κής επίθεσης.

  • Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύ­ο­νται ότι θα στα­θούν «σπα­θί» στις «υπο­χρε­ώ­σεις» της χώρας απέ­να­ντι στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Ο ένας τρο­φο­δο­τεί τον άλλο και μαζί εγκλω­βί­ζουν και εξα­πα­τούν το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, «ξέπλυ­νε» αυτά τα χρό­νια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τους «άνοι­ξε το δρό­μο» ξανά σπέρ­νο­ντας απο­γο­ή­τευ­ση, παραί­τη­ση, υπο­τα­γή στο «ρεα­λι­σμό».

Ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μπορούν όμως να ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα σήμερα, βάζοντας φρένο στα χειρότερα και ανοίγοντας το δρόμο της ανατροπής.

  • Σε αυτές τις εκλο­γές δεν κρί­νε­ται ποια θα είναι η δια­φο­ρά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή αν η ΝΔ θα έχει αυτο­δυ­να­μία. Δεν κρί­νε­ται ποια κόμ­μα­τα θα είναι το συμπλή­ρω­μα της επό­με­νης αντι­λαϊ­κής κυβέρ­νη­σης. Σε αυτές τις εκλο­γές κρί­νε­ται πόσο πιο δυνα­τός θα βγει ο λαός την επό­με­νη μέρα. Πόσο ισχυ­ρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυνα­μώ­σουν η αντί­στα­ση, η αντε­πί­θε­ση, η ελπί­δα και η προ­ο­πτι­κή της κοι­νω­νι­κής ευημερίας.

Καλή συνέχεια στους αγώνες του σήμερα και του αύριο

pdf75 Χρό­νια από τη Μάχη του ΕΛΑΣ Καισαριανής

Προ­σκλη­τή­ριο Νεκρών — ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Η δύναμή σου την επόμενη μέρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο