Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

… και ονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία με νονό το ΝΑΤΟ — Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βου­λή της πΓΔΜ ενέ­κρι­νε τις τέσ­σε­ρις τρο­πο­λο­γί­ες του Συντάγ­μα­τος και τον συνο­δευ­τι­κό εφαρ­μο­στι­κό Νόμο του Συντάγ­μα­τος, που κατέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών. Και έτσι ανοί­γει η προ­ο­πτι­κή της «ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση», όπως απαι­τούν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί, ώστε να ανα­κό­ψουν την επιρ­ροή της Ρωσί­ας, που παρα­δο­σια­κά έχει στα Βαλ­κά­νια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρώ­τος έσπευ­σε να συγ­χα­ρεί τον Ζ. Ζάεφ.

Οι τέσ­σε­ρις τρο­πο­λο­γί­ες που υιο­θέ­τη­σε η Βου­λή αφο­ρούν την αλλα­γή της ονο­μα­σί­ας της χώρας (από Δημο­κρα­τί­ας της Μακε­δο­νί­ας που είναι σήμε­ρα σε Δημο­κρα­τία της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας), το προ­οί­μιο του Συντάγ­μα­τος, τη μέρι­μνα της Πολι­τεί­ας για τη δια­σπο­ρά και τον σεβα­σμό της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας των γει­το­νι­κών χωρών της πΓΔΜ.

Προη­γή­θη­καν εντα­τι­κά παζά­ρια και αλι­σβε­ρί­σι με τα δύο αλβα­νι­κά κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­ση­ςμε επί­κε­ντρο τις μειο­νό­τη­τες καθώς τα αλβα­νι­κά κυρί­ως κόμ­μα­τα, ζητού­σαν να υπάρ­χει ένας τρό­πος δια­φο­ρο­ποί­η­σης των εθνο­τή­των (Αλβα­νών, Τούρ­κων, κ.ο.κ). Το BESA φαί­νε­ται να πέτυ­χε δια­τύ­πω­ση που ανα­φέ­ρει «για τους πολί­τες της αλβα­νι­κής εθνι­κό­τη­τας», στους κανο­νι­σμούς και άλλες πρά­ξεις των κρα­τι­κών αρχών να δια­βά­ζε­ται η ιθα­γέ­νεια στη σλα­βι­κή γλώσ­σα: «Μακεδονική/πολίτης της Δημο­κρα­τί­ας της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας». Επί­σης, στην αλβα­νι­κή γλώσ­σα: «Μακεδονική/πολίτης της Δημο­κρα­τί­ας της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας». Ενώ στα Αγγλι­κά: «Macedonian/citizen of Republic of North Macedonia», όπως και στις μελ­λο­ντι­κές ταυ­τό­τη­τες να φαί­νε­ται η εθνο­τι­κή καταγωγή.

Οπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το γρα­φείο Τύπου του πρω­θυ­πουρ­γού, ο κ. Τσί­πρας συνε­χά­ρη τον κ. Ζάεφ για την επι­τυ­χή ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συντάγ­μα­τος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμ­φω­νί­ας των Πρεσπών.

Συγχαρητήρια από το γγ του ΝΑΤΟ

Συγ­χα­ρη­τή­ρια στο, Ζόραν Ζάεφ για την εξέ­λι­ξη απηύ­θυ­νε, μέσω του λογα­ρια­σμού του στο Twitter, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ:

«Συγ­χαί­ρω τον πρω­θυ­πουρ­γό Zόραν Ζάεφ για την τελι­κή ψηφο­φο­ρία στο κοι­νο­βού­λιο για τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών. Το ΝΑΤΟ στη­ρί­ζει σθε­να­ρά την πλή­ρη εφαρ­μο­γή της Συμ­φω­νί­ας, η οποία συμ­βάλ­λει σημα­ντι­κά σε μία στα­θε­ρή και ευη­με­ρού­σα περιο­χή», δήλω­σε o γεν. γραμ­μα­τέ­ας της λυκοσυμμαχίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο