Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και ψηφιακή έκδοση της Κουβανικής μεθόδου διεθνιστικής βοήθειας κατά του αναλφαβητισμού ¡Yo sí puedo! –Ναι εγώ μπορώ!

Ο Δρ. Jorge Tamayo Collado, βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Επιστημών, διευκρίνισε ότι «το πρόγραμμα αλφαβητισμού “Yo sí puedo», έχει ήδη σχεδιαστεί διδακτικά και μεθοδολογικά ως ψηφιακό πρόγραμμα για κινητές συσκευές και εικονικές πλατφόρμες και είναι διαθέσιμο σε ενδιαφερόμενες χώρες».
Ως μέρος της τρίτης κατά σειρά βελτίωσης του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος, η Κούβα ενημέρωσε την ψηφιακή έκδοση της μεθόδου.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, αυτή η διεθνιστική συνεισφορά του νησιού της επανάστασης στην εκπαίδευση είχε δώσει τη δυνατότητα σε 10.611.282 αναλφάβητα άτομα από 30 έθνη να μάθουν γράμματα (γραφή και ανάγνωση).
Η πρώτη του έκδοση ήταν το 1998, με πρωτοβουλία του Φιντέλ Κάστρο, και έχει προσαρμοστεί στη συνέχεια, έχοντας λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το Βραβείο Rey Sejong (Βασιλιάς Sejong) το 2002 και το 2003, και το Βραβείο Unesco, που απονεμήθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κούβας.

¡Yo sí puedo!

Το πρόγραμμα (ΝΑΙ!) “Μπορώ να το κάνω” βασίζεται στην πρακτική εμπειρία που αποκτά ο μαθητής με τη βοήθεια δασκάλου-ων και υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό – 65+ μαθήματα | τηλεμαθήματα διάρκειας 30λ-1ω το καθένα και μόνο σε τρεις μήνες τα άτομα μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν (εφαρμόζεται στην αγγλική γλώσσα στη Νέα Ζηλανδία και Ωκεανία).

Από την εφαρμογή της μεθόδου γραφής – ανάγνωσης κατά του αναλφαβητισμού, έχουν ωφεληθεί τουλάχιστον 8,1 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες με αποστολές που αναλήφθηκαν κυρίως με πόρους της Κούβας.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ODA), εκτιμάται ότι τη 10ετία του 1980 η Κούβα χορήγησε το 0,72% του ΑΕγχΠ της στο στόχο αυτό, το οποίο έγινε 2% από το 2004, πολύ πάνω από τη δέσμευση του 0,7% που ανέλαβαν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, αλλά ελάχιστα ανταποκρίθηκαν.

Leonela Inés Relys Díaz

Η Λεονέλα Ινές Ρελίς Ντίας, πρωτοπόρα Κουβανή παιδαγωγός εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ήταν η δημιουργός της πρωτοποριακής μεθόδου για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού «Yo si puedo»

Γεννήθηκε στην Κούβα το 1947 και από ηλικία μόλις 15 ετών συμμετείχε στη μεγάλη εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού το 1961, δύο χρόνια μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό. Για την τεράστια προσφορά της τιμήθηκε πολλές φορές από τη χώρα της, από την Ουνέσκο, και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
«Έφυγε» από τη ζωή νωρίς, το Γενάρη του 2015.

Μετάβαση στο περιεχόμενο