Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κακοκαιρία: Ο «Μπάλλος» φεύγει τα προβλήματα μένουν

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών υποχωρούν, ωστόσο τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν. Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για ένα νεκρό στη Εύβοια και τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, με πλημμυρισμένους δρόμους, περιουσίες ( σπίτια και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές) που καταστράφηκαν και πολίτες που σε αρκετές περιπτώσεις κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.

Εκτός από τον τραγικό απολογισμό και τα τεράστια προβλήματα και οι εικόνες ντροπής από σχολεία, δρόμους, λεωφορεία, πανεπιστήμια έφεραν στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και όσων διαχειρίζονται την εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Και κοντά σε όλα αυτά το παιχνίδι ευθυνών των κυβερνώντων και ο γνωστός δικομματικός καυγάς τη στιγμή που όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει τη χώρα αθωράκιστη μπροστά στα καιρικά και φυσικά φαινόμενα, είτε μιλάμε για έντονες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, είτε για πυρκαγιές, είτε για σεισμούς.  Συνένοχοι οι περιφέρειες και οι δημοτικές αρχές με ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις υποδομών, για τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης κτλ.

Από την άλλη κάτοικοι και καταστηματάρχες ζουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα. Καλούνται να τραβήξουν μόνοι τους «κουπί» για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς οι αποζημιώσεις από το κράτος, αν και όταν έρθουν, θα υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών.

Πού είχαμε μεγάλα ύψη βροχής

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το meteo.gr, από την Πέμπτη έως και το πρωί του Σαββάτου, σε Ιθάκη, Άγιο Όρος και Αιτωλοακαρνανία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού το τελευταίο διήμερο, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

ballos vroxi grafiko

Η κατανομή της βροχόπτωσης στη χώρα από την Πέμπτη 14/10 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 16/10 και παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα που καταγράφηκαν.

Σύμφωνα με το meteo.gr κατεγράφησαν μεγάλα ύψη βροχής από την Πέμπτη έως και το πρωί του Σαββάτου. Όπως προκύπτει από τις καταγραφές ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην Ιθάκη (460 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Ι.Μ. Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος (297 χιλιοστά) και στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (262 χιλιοστά). Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στην Αθήνα όπου ο σταθμός των Πατησίων κατέγραψε 182 χιλιοστά βροχής.