Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καλά κρεμασμένος στα αχαμνά των εφοπλιστών, αλλά όχι και να αιωρείσαι σ/φε Κουβέλη

«Η συμφωνία που επήλθε μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για αύξηση των αποδοχών των ναυτικών αποτελεί τη δημοκρατική πραγματικότητα για τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Ναυτιλίας» σημείωσε σε δήλωση του για την αναστολή της απεργίας της ΠΝΟ ο υπουργός ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.

Μάλιστα, ο υπουργός είχε το θράσος να προσθέσει πως η συμφωνία εφοπλιστών και εργοδοτικού συνδικαλισμού «αναδεικνύει τη σημαντικότητα τόσο του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και των Συλλογικών». Δεν πρέπει ωστόσο να μας προκαλεί εντύπωση.

Ο Φ.Κουβέλης έχει δώσει εδώ και χρόνια δείγματα γραφής της πολιτικής που εκπροσωπεί. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πλέον πολύ καλά το ποιά «αριστερά» εκπροσωπεί ο σημερινός υπουργός ναυτιλίας. Είναι η αριστερά της ολοκληρωτικής υποταγής στο κεφάλαιο, η «αριστερά» των πιο χυδαίων πολιτικών συμβιβασμών, αυτή που βγάζει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά με τρόπο που θα ζήλευαν και οι πιό δεξιές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.

Από το ξεκίνημα άλλωστε της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ο Κουβέλης έδωσε το δικό του «αριστερό άλλοθι» σε όλες τις μνημονιακές πολιτικές. Συμμετείχε το 2012 στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ουσιαστικά τη δική του, «αριστερή» σφραγίδα στη μνημονιακή βαρβαρότητα. Σήμερα, έπειτα από απουσία λίγων ετών, ξανασυμμετέχει σε μια αστική κυβέρνηση, αυτήν τη φορά για να συνδράμει στο βαθιά αντιλαϊκό έργο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη θέση του υπουργού.

Στην «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, και από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας έγινε ο καλύτερος εκφραστής και τιμητής της νέας αντίληψης περί διαπραγματεύσεων, όπου οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο, θα επιβάλλουν τους όρους τους (καμιά φορά μοιράζοντας ψίχουλα) και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός θα αποδέχεται.

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Και ο Κουβέλης έχει αποδείξει πως γνωρίζει πολύ καλά πως να εξυπηρετεί το πολιτικό του συμφέρον, το άρρηκτα δεμένο με τα συμφέροντα της άρχουσας αστικής τάξης. Κι’ όσο για το είδος της «αριστεράς» που εκπροσωπεί ο κ.Κουβέλης, που με την συμβολή του μισθοί, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα γίνανε κουρέλι, αν τον ακούσετε ποτέ να σας λέει ότι είναι αριστερός, ρωτήστε τον: «αριστερός, όπως σε βλέπω, ή όπως με βλέπεις, “σύντροφε” Κουβέλη;»

Ατέχνως

Η σαπίλα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, αποφάσισε την άμεση αναστολή της απεργίας

Την άμεση αναστολή της απεργίας αποφάσισαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΝΟ, ενάντια στη θέληση των ναυτεργατών