Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καλαμαριά: Κοινή δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας και για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία»

Κοινές δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς και για την άμεση λειτουργία του πρώην Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία» αποφασίστηκαν στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, με πρωτοβουλία και κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς. Το σχετικό κάλεσμα έφτασε σε πολλούς φορείς, συλλόγους και σωματεία, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη.

Όπως αναφέρεται στο κοινό κείμενο που προέκυψε με τις υπογραφές φορέων, συλλόγων και σωματείων, «Χρόνια τώρα, συναντάμε παντού τη μέθοδο της “απαξίωσης” και της “υποβάθμισης”, ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια Κυβερνήσεις – Δήμος – Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση – οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν “αξιοποίηση”) ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, τη μαρίνα Αρετσούς. Μια τέτοια εξέλιξη στη μαρίνα θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο (π.χ. πρώην στρατόπεδο Κόδρα) με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά! Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν -σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής- κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσής του». 

syskepsh kalamaria 3

Σε ό,τι αφορά το ΓΝ «Παναγία», σημειώνουν πως «Την ώρα που διεκδικούμε μέσα προστασίας της υγείας του λαού, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για την ατομική ευθύνη, για το ποια μέτρα προστασίας αντέχει η οικονομία και ποια όχι. Μας κουνάνε το δάχτυλο και προκλητικά προσπαθούν να εμφανίσουν τον λαό και τη νεολαία ως κύριους ενόχους για την διασπορά του Covid-19. Όμως με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα ΜΜΜ έχουν γίνει κυριολεκτικά χώροι διασποράς και υπερμετάδοσης του ιού. Με δική τους ευθύνη το ΠΑΝΑΓΙΑ παραμένει κλειστό και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πόλη ουσιαστική ανύπαρκτη. Καθώς εισερχόμαστε στο 3ο κύμα της πανδημίας, είναι άμεση ανάγκη της ενίσχυσης των ΚΥ ώστε και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, αλλά και να μην μετατραπούν πάλι τα νοσοκομεία σε δομές μιας νόσου».

Μεταξύ των αγωνιστικών δράσεων που αποφασίστηκαν είναι η περικύκλωση του πρώην ΓΝ «Παναγιά» την Τρίτη 16 Φλεβάρη στις 12.30, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάκληση της θετικής γνώμης του για την μαρίνα «Αρετσούς». Επίσης, προχωρούν σε συντονισμό και προσπάθεια να φτάσει το κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Καλαμαριάς.