Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καλιφόρνια: Αυξάνονται οι νεκροί, τουλάχιστον 1276 αγνοούμενοι από τις φονικές πυρκαγιές (+ΦΩΤΟ)

Σε «κρανίου τόπο» έχουν μετατραπεί χιλιάδες εκτάρια γης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τις φονικές πυρκαγιές που έχουν κοστίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους, σύμφωνα και με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο σερίφης της Κομητείας Μπιούτ, Κόρι Χόνι. 

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1276 αγνοούμενοι ως αποτέλεσμα των πλέον καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Καλιφόρνια τις τελευταίες δεκαετίες. 

Υπολογίζεται ότι οι πυρκαγιές – που πήραν το όνομα «Camp Fire» – στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνια, κατέστρεψαν 13.000 κατοικίες και άλλες κτιριακές υποδομές, κάνοντας στάχτη μια έκταση 149.000 στρεμμάτων. 

Στο πλαίσιο της ανείπωτης αυτής καταστροφής έκανε την εμφάνιση του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές για το μέγεθος της καταστροφής. Εμφανώς προβληματισμένος και φορώντας καπέλο παραλλαγής που έγραφε «USA», ο Τραμπ επισκέφθηκε την μικρή κοινότητα του Παραντάιζ που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, μια απ’ τις πλουσιότερες πολιτείες των ΗΠΑ, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις αδυναμίες της καπιταλιστικής υπερδύναμης στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Όπως και σε περιπτώσεις τυφώνων («Χάρβει» και «Ίρμα» το 2017, «Κατρίνα» το 2005, κλπ), έτσι και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών αποτυπώνεται η αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών του καπιταλιστικού κράτους να προστατεύσει επαρκώς το λαό. 

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 1

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 2

Ventura County Thomas Fire Forces Thousands to Evacuate

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 5

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 4

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 7