Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καλοκαίρι και Καταχνιά και Ποδόσφαιρο

 Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Ασυμβίβαστα κι όμως συμβατά. Κι όλα απαλά κι ανάλαφρα αφήνονται στην καλοκαιρινή ραστώνη με την ελπίδα της απραξίας και της λήθης. Οι ήχοι της πόλης κόπασαν και το δηλητήριο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εισπνέεται ανενόχλητα από τα κατεψυγμένα σπλάχνα. Μια πάχνη ατονίας σκεπάζει τις πολιτικές δραστηριότητες σε επίπεδο ηλιθιότητας μπροστά στην απόλαυση της θαλάσσιας αύρας , τα μπάνια του Λαού και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Μουντιάλ.

-Ας ευχηθούμε στον κ. Μητσοτάκη να πάει για διακοπές. Το αναλώσιμο χιούμορ του οι εμμονές και το πνεύμα ειρωνείας έχουν εξαντληθεί κι έκανε την εμφάνιση του αυτό που διαθέτει σε επάρκεια, εμπάθεια και απληστία, σε κοινό απόσταγμα ανοησίας. Του χρειάζεται ανάπαυση και ανανέωση με το όπλο παρά πόδας.

Ωσαύτως και για τον κ. Τσίπρα και Καμμένο.

Δεν μπορώ να καταλάβω, όταν σκέφτομαι τον έναν, έρχεται δίπλα και κολλάει και ο άλλος. Υποσχέσεις ο ένας, ψευτοτσαμπουκάς και απειλές ο άλλος.

Έχουν εξαντληθεί από την κόπωση και το γέλιο μας στέρεψε…!
……………….
Καλοκαίρι και καταχνιά και μέσα στην θαμπούρα ξεκληρίζεται ένας κόσμος κάτω από τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η βία κλιμακώνεται και φτάνει στα άκρα. Για τους λάτρεις της «Ειρήνης, και της Απανταχού χάρτινης Δημοκρατίας» πέρα βρέχει.

Στην Συρία και την Γάζα οργιάζει ο όλεθρος από τις νέες βάρβαρες επιδρομές.(ΗΠΑ, Ισραήλ). Γυναικόπαιδα σκοτώνονται, φτωχογειτονιές καίγονται, περιουσίες και υποδομές χρόνου καταστρέφονται. Και η εξίσωση θύτη και θύματος , οι ίσες αποστάσεις και η αυτοσυγκράτηση, είναι το λάϊβ μοτίβ των απανταχού μυαλωμένων απολογητών του συστήματος!

-Ένα μωρό σκοτωμένο στην αγκαλιά του πατέρα του, σαν ένα μαχαίρι μπιγμένο στην πλάτη του μέλλοντος και καμιανού αυτί δεν ιδρώνει. Συνειδητή χαύνωση και ξετσιπωσιά. Υποταγή στις βολές των κυρίαρχων της Γης…!
…………..
Καλοκαίρι και καταχνιά. Πύκνωσε η κίνηση στις γειτονιές, όπου οι μισοί κυκλοφορούν με ένα σκυλί κι οι άλλοι μισοί με δυο. Καλός οιωνός;

Και μόνο στους σταθμούς των τρένων, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια οι ουρές μεγαλώνουν. Η ανασφάλεια αυξάνεται και η οργή ξεχειλίζει. Εκεί βρίσκονται οι τελευταίες ασθμαίνουσες φωνές γεμάτες απόγνωση από τον απόηχο μιας πόλης που ξεψυχάει.

Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Ανεπαρκή όλα και πανάκριβα στο έλεος των κερδοσκόπων.

-Προσοχή… προσοχή, μη φρενάρεται τα μπάνια του λαού. Υπάρχουν και τα πούλμαν με 3 ευρώ για τις παραλίες της Αττικής.

Καλοκαίρι και καταχνιά…. Μη μου τους κύκλους τάραττε. Η καλύτερη συντροφιά η οθόνη της Τιβί, και το ποδόσφαιρο. Κραυγές, εκτόνωση και ξεκούραση. Και οι αναρίθμητες κακόγουστες επαναλήψεις.

Καλοκαίρι και καταχνιά και μ’ αυτό το στρώμα να κοιμάστε, εάν πιστεύετε πως δεν κινείται τίποτα. Κάποιοι επιμένουν όπως το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ που συνεχίζει ακάθεκτο στην συμπλήρωση των 100 του χρόνων.

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ’ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.