Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καλοκαιράκι…!

Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Νέκρωσε ο ανθός της νεραντζιάς στο κατώφλι του σπιτιού κι’ ήρθε κοντανασαίνοντας το καλοκαιράκι…!

Καλοκαιράκι…! Και η ζωή στην πόλη με τα ολάνυχτα παραθύρια και τις τζαμαρίες είναι αρκούντως ειδυλλιακή. Μια ποικιλία ήχων, ρύπων, ρυθμών, οσμών, προκαλούν μια πανδαισία αναθυμιάσεων, εγκλωβισμένων σ’ ένα κλειστό κύκλωμα, ανεφοδιασμένο με οξυγόνο περιορισμένης δόσης. Δηλαδή ένα κοκτέιλ αιθάλης, αιθαλομίχλης σε 328 μικρογραμμάρια διοξειδίου του αζώτου, ερεθιστικών και καταπραϋντικών αποστημάτων έτοιμο προς απορρόφηση στον οργανισμό δίχως πάγο.

Βρίσκεσαι στην ακινησία της απόγνωσης παραζαλισμένος από τα απανωτά δελτία τιμών  για τον καύσωνα που επιμένει στην ύπαρξή του και τον κίνδυνο μεγάλης θερμοκρασιακής αναστροφής.

…………..

Η μέρα αρχίζει απ’ τα χαράματα, ύστερα από την επάνοδο –μετά από αρκετό καιρό- του σκουπιδιάρικου του Δήμου που καλύπτει ένα μικρό τμήμα αυτής της πανδαισίας. Είναι ο μεταλικός κουρνιαχτός του ανυψωτικού που καρφώνεται σαν λεπίδα στα μηνίγγια.

Έχουν προηγηθεί μέσα στη νύχτα οι σειρήνες των αυτοκινήτων κάποιων γειτόνων που κάποιοι ενόχλησαν τον συναγερμό τους. Διάφοροι ήχοι συνεχείς ή διακοπτόμενοι. Ένα κονσέρτο ποδοβολητών αλόγων είναι ο θόρυβος άλλου αυτοκινήτου, όταν ορμά να πάρει μπρος και μένει ακίνητο μ’ ένα απότομο μαρσάρισμα. Το απότομο φρενάρισμα και το μπαμ του τρακαρίσματος που πιθανόν θα επακολουθήσει.

Λίγο αργότερα θα φρακάρει ο δρόμος από διερχόμενα αυτοκίνητα και τότε να δεις χαρές και πανηγύρια από διαφόρων ήχων κορναρίσματα υψηλής ακουστικής απόλαυσης.

………….

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον ήχο της σειρήνας του Πυροσβεστικού ή του Ασθενοφόρου. Ήχος εντελώς διαπεραστικός και πολύ ενοχλητικός, δημιουργεί ανασφάλεια και πανικό.

Όσο προχωρεί η μέρα μπορείς να κάνεις κι άλλες επιλογές ήχων για να διαπιστώσεις τον πλουραλισμό τους, όταν σε συμπληρώνει το αυταρχικό ουρλιαχτό του αστυνομικού  αυτοκινήτου.

Ανοιχτά παράθυρα είπαμε και η τηλεόραση στη διαπασών κι εκεί στης νύχτας τη σιγαλιά ακούς την σαγηνευτική ιαχή Γκολ κι οι πανηγυρισμοί και το πανδαιμόνιο που ακολουθεί.

Όλα αυτά όμως σβήνουν μπροστά στο ουρλιαχτό της εξάτμισης της μηχανής του φίλου της διπλανής πόρτας που τρέχει σουζάροντας στο δρόμο.

Αυτό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της ζωής που είναι «αρκούντως ειδυλλιακή» στην πόλη τώρα το Καλοκαιράκι…!