Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καλό καλοκαίρι – Πρώτη μέρα του καλοκαιριού σήμερα

το καλοκαίρι μύρισε˙ προσμένουν οι αμμουδιές
και τα πριάρια,
πριν έμπης, άθεη χειμωνιά, να γίνουν εκκλησιές˙
οι ερωτεμένοι λειτουργοί και τα φιλιά τροπάρια.
(Κ. Παλαμάς)

Και επισήμως από σήμερα το πρωί στις 07:24, ξεκίνησε και επίσημα το φετινό καλοκαίρι. Ξεκίνησε η θερινή τροπή του ήλιου, δηλαδή ο ήλιος αρχίζει να απομακρύνεται από εμάς και να κατευθύνεται προς το νότιο ημισφαίριο.

Και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο λαμβάνει χώρα το χειμερινό ηλιοστάσιο και αρχίζει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, την Τετάρτη ο Ήλιος βρέθηκε στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Η Τρίτη το βράδυ υπήρξε η μικρότερη νύχτα του έτους. Από την Τετάρτη και μετά οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε έχουμε ανάγκη όσα μπορεί να μας δώσει το καλοκαίρι. Τις στιγμές ξενιασιάς και ανεμελιάς. Ας χαρούμε τον ήλιο, τη θάλασσα, το κολύμπι. Ας απολαύσουμε το καρπούζι, το πεπόνι, τη ντομάτα. Ενίοτε και την πολυτέλεια του παγωτού…

Μην ξεχνάμε, στα απλά πράγματα κρύβεται η ευτυχία και την ανακαλύπτουμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Καλό καλοκαίρι σε όλους

Και το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτό το καλοκαίρι θα σμίξουμε στο δρόμο γιατί εκτός από τους παραιτηθείτε, είμαστε και εμείς που δεν παραιτούμαστε ούτε στιγμή από το όραμα ενός άλλου κόσμου και δε λείπουμε από καμία από τις «μικρές» μάχες που υπενθυμίζουν στους κυβερνώντες πως είμαστε εδώ, και αν γίνουμε περισσότεροι, αλίμονο τους.