Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Καμία ανοχή στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για νομιμοποίηση της κάνναβης»

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καμία ανοχή στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για νομιμοποίηση της κάνναβης»

Για πολλοστή φορά ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανάληψη των Κυβερνητικών καθηκόντων ανοίγει το ζήτημα της νομιμοποίησης των ναρκωτικών. Πρώτα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνίστησε για να στηθεί ναρκοφεστιβάλ στην πλατεία Συντάγματος για τη νομιμοποίησης της κάνναβης. Τώρα 20 βουλευτές του καταθέτουν ερώτημα προς την Κυβέρνηση για συζήτηση στη Βουλή γιατί καθυστερεί με τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής (κλωστικής), αλλά και της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Μόνο τυχαία δεν είναι η περίοδος που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ξανά το ζήτημα της νομιμοποίησης των ναρκωτικών. Επιλέγουν μια περίοδο που η νέα γενιά βολοδέρνει μεταξύ ανεργίας και ημιαπασχόλησης με μισθό χαρτζιλίκι και στέλνεται στον καιάδα κάθε δικαίωμα της στην Κοινωνική Ασφάλιση με την πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αποπροσανατολιστεί η νέα γενιά από τα πραγματικά της προβλήματα.

Οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν επιχειρήματα «καρμπόν» από τη φαρέτρα Ολλανδικών, Ισπανικών και Αμερικάνικων πολυεθνικών που μονοπωλούν σήμερα την παραγωγή και διανομή της ιατρικής κάνναβης και βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, όντας κάποιες από αυτές και  χορηγοί στο ναρκοφεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ξανά τα «επιχειρήματα» ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό αλλά φάρμακο προσπαθώντας να ιατρικοποιηθεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, ότι χάνει έσοδα το Κράτος ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κερδοφορία πολυεθνικών που εμπορεύονται την «ιατρική κάνναβη», ότι μπορεί να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας όταν η πολιτική της ΚΑΠ και της Κυβέρνησης είναι αυτή που ξεκληρίζει τους αγρότες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση: νέε στα προβλήματα σου μάθε να μην διεκδικείς αλλά απλά να ξεχνιέσαι με ένα «τσιγαριλίκι», αγρότη καλλιέργησε χασίς για να σωθείς, Κυβέρνηση νομιμοποίησε τα ναρκωτικά για να έχουμε έσοδα για τους δανειστές.

Ξέχασαν όμως να δουν τα στοιχεία από τις Εκθέσεις του ΕΚΤΕΠΝ που δείχνουν ότι το 25% όσων στη χώρα μας ζητούν θεραπεία είναι γιατί είναι εξαρτημένοι από κάνναβη, ότι έχει μειωθεί κάτω από τα 14 έτη ο πειραματισμός και η εμπλοκή με τα ναρκωτικά, ότι έχει τριπλασιαστεί στη χώρα μας η χρήση κάνναβης στους μαθητές, ότι το 90% της ινδικής κάνναβης που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι βιομηχανικά κατασκευασμένη με περιεκτικότητα THC πολύ πάνω από τα συνηθισμένα όρια επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους νεαρούς χρήστες.

Το ΕΣΥΝ καλεί τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς, τα Συνδικάτα, τα Όργανα των Εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Γονέων, τις επιστημονικές κοινότητες, τους επιστήμονες και τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας να απαντήσουν παίρνοντας ξεκάθαρη θέση και να συσπειρωθούν με το αντιναρκωτικό κίνημα με κεντρικά αιτήματα:

  • όχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών
  • όχι στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά»
  • ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις
  • χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να στηριχτούν με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τα Κέντρα Πρόληψης, το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ

Αθήνα, Φεβρουάριος 2016

Η Γραμματεία του ΕΣΥ

* * *

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι στις 23 Φλεβάρη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου διοργάνωσε ημερίδα  για την θεραπευτική αξία της κάνναβης και τις πολλαπλές χρήσεις που προκύπτουν από την καλλιέργεια του φυτού δίνοντας ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία. Είχε προηγηθεί στις  8 Φλεβάρη, Ερώτηση στη Βουλή 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία τάσσονταν  υπέρ της πλήρους νομιμοποίησης της βιομηχανικής και ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους. Τέλος, πέρσι,  9 Μάη, η Νεολαία και ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεταξύ των 15 φορέων που στήριξαν την 1η Γιορτή της κάνναβης στο Σύνταγμα. Αυτά ως κυβέρνηση.  Αντίστοιχες πρωτοβουλίες είχε και πριν.