Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καμίνι η χώρα – Μέτρα προστασίας απαίτησαν τα Συνδικάτα με παρέμβασή τους στο υπ. Εργασίας

Με τον καύσωνα στη χώρα να συνεχίζεται γι’ ακόμη μια μέρα οι θερμοκρασίες σήμερα Πέμπτη αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες.

Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

Ο καύσωνας σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη και την υγρασία δημιουργεί ένα αποπνικτικό και επικίνδυνο σκηνικό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με συστάσεις – ευχολόγια προς την εργοδοσία έβγαλε την υποχρέωση.

Την απαίτηση των εργατικών σωματείων να ληφθούν επαρκή και μόνιμα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα προέβαλε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην παρέμβαση συμμετείχαν συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού και το Σωματείο Εργαζομένων στην «efood».

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Α. Στρατινάκη, ζητώντας να εφαρμοστούν μέτρα, όπως: Μη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού και άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς με καταβολή ολόκληρου του μεροκάματου στους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα εγκύκλιος του υπουργείου θέτει ως όριο τους 40 βαθμούς για τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, εκτός από τις εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που το όριο είναι 38 βαθμοί, κάτι που σημαίνει σοβαρούς κινδύνους για μια σειρά από επαγγέλματα.

Επίσης, τα σωματεία απαιτούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 38 βαθμούς, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού. Αδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.

Ακόμα, απαίτησαν να μην αφήνεται στη θέληση του εργοδότη η εφαρμογή των μέτρων αλλά αυτά να επιβάλλονται από το κράτος. Τέλος, ζήτησαν τα μέτρα να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με την έκδοση εγκυκλίων.

Από την πλευρά της, και ως αποτέλεσμα της πίεσης των αγωνιστικών παρεμβάσεων, η γενική γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι σήμερα, Πέμπτη, και ενώ ήδη ψήνονται οι χώροι δουλειάς, πρόκειται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, που θα έχει μονιμότερο χαρακτήρα. Βέβαια, αμφίβολο παραμένει το κατά πόσο επαρκή θα είναι τα μέτρα που θα εμπεριέχει και, κυρίως, το αν και πώς θα εφαρμόζονται στην πράξη, με δεδομένη τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης και υποστελέχωσης των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Με συνεχείς παρεμβάσεις τις δύο προηγούμενες μέρες στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», το Σωματείο Εργαζομένων απαίτησε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και ασθενείς, λόγω του καύσωνα.

Εξαιτίας μάλιστα της αδράνειας της διοίκησης το Σωματείο προχώρησε σε σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ με παρέμβαση μελών του ΔΣ έγινε κατορθωτό να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από τα πλυντήρια – στεγνωτήρια όπου καταγράφηκε θερμοκρασία πάνω από 58 βαθμούς(!), αλλά και από άλλους χώρους, όπως οι κουζίνες, με ελάχιστη θερμοκρασία τους 45 βαθμούς. Σταμάτησαν επίσης τις οικοδομικές εργασίες σε ταράτσες και άλλους υπαίθριους χώρους μετά τις 12 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν θάλαμοι ασθενών που πραγματικά «βράζουν», λόγω βλάβης στον κλιματισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβαρυμένη υγεία των νοσηλευόμενων, παρότι η διοίκηση ήταν ενήμερη εδώ και μέρες για τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, δυστυχώς υπήρξαν περιστατικά εργαζομένων που οδηγήθηκαν στα Επείγοντα λόγω θερμικής καταπόνησης.

Σήμερα το ΣΕΝΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, αν η διοίκηση συνεχίσει την ανάλγητη τακτική της που βάζει ευθέως σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων

Η ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης του καύσωνα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου διεξάγονται εξετάσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες, και η «εύκολη λύση» του… κλεισίματος Δημοτικών και Νηπιαγωγείων χωρίς καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς που διεκδικούν μέτρα έστω και τώρα.

Και σήμερα, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε πολλούς δήμους θα παραμείνουν κλειστά, ενώ χτες, τελευταία μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, σε Λύκεια που είναι εξεταστικά κέντρα, αναδείχτηκε η γύμνια του αστικού κράτους, καθώς γονείς αναγκάστηκαν να κουβαλούν ανεμιστήρες από τα σπίτια τους στα σχολεία…

Πηγή: 902.gr

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλαξαν το ποδόσφαιρο – Γιάννης Γεωργάκης