Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καναδάς: Διαδηλωτές γκρέμισαν αγάλματα της βρετανικής μοναρχίας

Με ολονυχτίες, μεγάλες διαδηλώσεις αλλά και με το γκρέμισμα βρετανικών αγαλμάτων, μεταξύ των οποίων της βασίλισσας Βικτώριας και της βασίλισσας Ελισάβετ, «τιμήθηκε» η χθεσινή «Ημέρα του Καναδά», καθώς η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για την απάνθρωπη δράση της Καθολικής Εκκλησίας και ταυτόχρονα μεγαλώνει η οργή, καθώς αποκαλύπτονται πτυχές του αποικιακού παρελθόντος της χώρας, που προβαλλόταν από πολλούς ως «καπιταλιστικό πρότυπο».

Στην πόλη του Γουίνιπεγκ, πλήθος διαδηλωτών πορεύτηκε σε κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας το σύνθημα «δεν υπάρχει περηφάνεια για τη γενοκτονία», ενώ στη συνέχεια ορισμένοι από αυτούς γκρέμισαν τα αγάλματα των δύο βασιλισσών.

winipeg protest

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Τορόντο, ενώ μια πορεία με σύνθημα #Ακυρώστε την Μέρα του Καναδά# πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα, Οτάβα. Ανάλογες διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλα μέρη της χώρας, ενώ πολλοί συμμετέχοντες φορούσαν πορτοκαλί ρούχα, τα οποία έχουν γίνει το σύμβολο του κινήματος υπέρ των αυτοχθόνων.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν χθες 1η Ιούλη, όπου παραδοσιακά γιορτάζεται η «Ημέρα του Καναδά», σε ανάμνηση «Πράξης της Βρετανικής Βόρειας Αμερικής» του 1867, με την οποία συνενώθηκαν τέσσερεις βρετανικές αποικίες σε μία ενιαία οντότητα, τον Καναδά.

agalma

Ωστόσο, ο φετινός εορτασμός επισκιάστηκε από την ανακάλυψη χιλιάδων τάφων παιδιών ιθαγενών στη Βρετανική Κολομβία και στο Σασκάτσουαν, που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα, τις αρρώστιες και τις κακουχίες που υπέστησαν σε οικοτροφεία, που διευθύνονταν κυρίως από την Καθολική Εκκλησία και χρηματοδοτήθηκαν από το βρετανικό στέμμα και στη συνέχεια τις καναδικές κυβερνήσεις.

Στο μήνυμά του για την Ημέρα του Καναδά, ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τρουντό, είπε ότι οι ανακαλύψεις «μας έχουν αναγκάσει και σωστά, να σκεφτούμε τις ιστορικές αποτυχίες της χώρας μας» και πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη αδικίες σε βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών και όχι μόνο. Από την άλλη, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει κάθε βεβήλωση αγαλμάτων της βασίλισσας.

902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα