Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κανείς δεν έμεινε απροστάτευτος στην Κούβα τις 100 μέρες της πανδημίας 

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Τρίμηνος απολογισμός της διευθύντριας Πρόληψης, Βοήθειας, Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (MTSS), του Υπουργείου Εργασίας Belkis Delgado Cáceres στην εφημερίδα Granma.

  • Περισσότερα από 71.000 άτομα λαμβάνουν κατ ‘οίκον παράδοση των Υπηρεσιών Οικογενειακής Φροντίδας. Ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, άτομα με αναπηρία, ψυχικά ασθενείς και άτομα με χρόνιες παθήσεις, μητέρες μικρών παιδιών, έγκυες γυναίκες, ευάλωτες οικογένειες … όλοι έχουν λάβει ειδική υποστήριξη από το Τμήμα Πρόληψης, Βοήθειας και Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (MTSS),του Υπουργείου Εργασίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
  • Μεταξύ των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19, ήταν η παροχή, εξειδικευμένη ανά περίπτωση, προσοχής από τους κοινωνικούς λειτουργούς για τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς και χορήγηση έκτακτων χρηματικών παροχών κοινωνικής πρόνοιας σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού.

Η Belkis Delgado Cáceres, ανέφερε ότι οι διευθυντές των τμημάτων Εργασίας των Δήμων και τα Δημοτικά Συμβούλια εξουσιοδοτήθηκαν να επισπεύσουν τη διαδικασία έγκρισης για τέτοιες παρεμβάσεις βοήθειας.

Ανέφερε επίσης ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν “μόνιμα συνδεθεί” με τις υπηρεσίες τροφίμων που έχουν συμβληθεί με την Υπηρεσία Οικογενειακής Φροντίδας, Family Care Services (SAF), καθώς η παράδοση στο σπίτι έχει επεκταθεί κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, σε άτομα που δεν χρειαζόταν προηγουμένως την βοήθεια της υπηρεσίας, για να διασφαλίσουν πρόσβαση σε έτοιμα γεύματα.

Τα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας που εξυπηρετούν άτομα που βρέθηκαν να ζουν στους δρόμους και στα προσωρινά καταλύματα που προστέθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της έκτακτης ανάγκης για την υγεία, έχουν συνολικά 71 κοινωνικούς λειτουργούς για να τους παρέχουν υποστήριξη, ενώ 21 κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται σε κέντρα απομόνωσης για άτομα που έχουν εκτεθεί στον νέο κορωνοϊό.

Η αποκέντρωση των διαδικασιών Κοινωνικής Βοήθειας και η μεταβίβαση εξουσίας σε τοπικούς φορείς, ήταν «θετική με δεδομένο ότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και ο προϋπολογισμός και μπορούν να αναλυθούν επί τόπου οι έκτακτες περιστάσεις» δήλωσε η Delgado, 

“Διασφαλίσαμε ότι η παράδοση κατ ‘οίκον για βασικές υπηρεσίες έχει διατηρηθεί, σε μια χώρα με το 21% του πληθυσμού μας να είναι μεγάλης ηλικίας” πρόσθεσε.

Θέματα Προυπολογισμού

Σε μια ιδιαίτερη κατάσταση όπως η μάχη εναντίον του COVID-19, όταν πολλοί υποχρεώθηκαν να μείνουν στο σπίτι για να προστατεύσουν την υγεία τους ή να φροντίσουν άλλα μέλη της οικογένειας, ορισμένα νοικοκυριά είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται απότομα, αλλά κανείς δεν αφέθηκε στην τύχη του.

Σε αυτούς τους τρεις μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος), υπήρξε μια αύξηση 2.155 οικογενειών που απαιτούν προστασία, αύξηση η οποία ήταν αναμενόμενη, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποστηριχθεί που δεν ήταν προηγουμένως ευάλωτοι, αλλά τώρα χρειάζονται βοήθεια”, δήλωσε η Delgado.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, 1.700.000 πέσος διατέθηκαν σε νοικοκυριά που χρειάζονται υποστήριξη, από την Κοινωνική Βοήθεια ή σε επιδοτήσεις από την Υπηρεσία Οικογενειακής Φροντίδας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα δημοτικά συμβούλια και οι επαρχιακές κυβερνήσεις ενέκριναν βοήθεια σε είδη ανάγκης σε περισσότερα από 1.600 άτομα, αξίας πάνω από 3 εκατομμύρια πέσος, που κάλυπτε την παράδοση βασικών ειδών όπως ρούχα, υποδήματα, εσώρουχα, έπιπλα, μαγειρικά σκεύη, στρώματα και συσκευές, μεταξύ άλλων.

Στις τρεις φάσεις της περιόδου ανάκαμψης μετά το COVID-19, η Κοινωνική Βοήθεια θα διατηρήσει την προστασία για τις ευάλωτες ομάδες.

“Το επόμενο βήμα είναι να διατηρηθεί αυτή η προστασία έως ότου ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση του πληθυσμού. Αυτή η εξαιρετική προσπάθεια καταβάλλεται, παρόλο που οι προσπάθειες  του οικονομικού αποκλεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της Κούβας δεν έχουν σταματήσει.” δήλωσε η Delgado.

Σε αριθμούς 

-36 νέα μέτρα πάρθηκαν για την αντιμετώπιση ζητημάτων εργασίας, μισθών και κοινωνικής ασφάλισης που δημιουργήθηκαν από την πανδημία

-77.180 εργαζόμενοι έχουν επωφεληθεί από τις μισθολογικές εγγυήσεις καταβολής μισθού.

-78.301 μητέρες και πατέρες με παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν επωφεληθεί από την προστασία των μισθών και της εργασίας, ενώ 10.955 παιδιά έχουν παρακολουθήσει κέντρα παιδικής μέριμνας πρώιμης παιδικής ηλικίας.

– 8.776 εργαζόμενοι σε κίνδυνο μόλυνσης που απομονώθηκαν στα σπίτια τους, σύμφωνα με εντολή των υγειονομικών αρχών, επωφελήθηκαν από τα μέτρα προστασίας των μισθών τους.

-71.409 ηλικιωμένοι ενήλικες έλαβαν διαφόρων ειδών υποστήριξη (πάνω από 60 ετών και άτομα με κλονισμένη υγεία)

Οι συγκρίσεις με τα μέτρα που πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν στον καπιταλισμό είναι συντριπτικές. Δισεκατομμύρια μοιράζονται στο κεφάλαιο και ψίχουλα στους εργαζόμενους που θα παρθούν βίαια και απάνθρωπα πίσω και με τόκο.

Κάτω από το στόχαστρο του αποκλεισμού των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ η μικρή ηρωική Κούβα μέσα από στερήσεις προσέχει τον λαό της, δείχνει την κοινωνική ανωτερότητά που όλοι οι λαοί του κόσμου πρέπει να προστατεύσουμε. 

Πηγή Granma 

BANNER panos3