Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κανονικά η απεργία – Πρωτοφανής δικαστική απόφαση «διευθέτησης» του χρόνου έναρξης της απεργίας

Κυβέρνηση, εργοδοσία, μετά τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου άρχισαν τις «διευθετήσεις» και του …απεργιακού χρόνου. Έτσι, το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε από τα δικαστήρια μια επικοινωνιακή απαγόρευση της απεργίας μέχρι τις 10 το πρωί, για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς, με βάση την αγωγή που κατέθεσε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως σε ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, στο όνομα του «να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων». Η ίδια κατάπτυστη απόφαση θεωρεί παράνομη την απεργία των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στις πανελλαδικές, δηλαδή αυτών που είχε εξαιρέσει η ΑΔΕΔΥ από την απεργία για να διευκολύνει τους μαθητές.

Πρόκειται για μια μεθόδευση, που ισοδυναμεί με προσπάθεια επίδειξης πυγμής και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού όπως προαναφέραμε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει ότι εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Ενώ, τα σωματεία εργαζομένων στη σταθερή τροχιά, είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν την απεργία μετά τις 10 π.μ., ώστε να γίνει κανονικά η προσέλευση στα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Είναι πασιφανές ότι το δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση μόνο και μόνο για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να δημιουργήσει σύγχυση για το αν ισχύει ή όχι η απεργία. Διπλά προκλητικό είναι το γεγονός ότι στο δικαστήριο κατατέθηκαν τόσο η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που διευκρινίζει ότι η απόφαση για την απεργία ισχύει για όλο το Δημόσιο, με την εξαίρεση όσων υπαλλήλων εμπλακούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, όσο και η απόφαση των σωματείων στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) να μετατρέψουν την απεργία τους σε στάση εργασίας, η οποία ξεκινά από τις 10 το πρωί της Τετάρτης και θα διαρκέσει μέχρι και τη λήξη της βάρδιας, ώστε να μην εμποδιστεί η πρόσβαση στα εξεταστικά κέντρα.

Όπως σημείωνε μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) σε ανακοίνωσή του, «η προβοκατόρικη πρακτική της κυβέρνησης (…) δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει. Ο “κοινωνικός αυτοματισμός” είναι μια συνταγή δοκιμασμένη και έχει φτάσει την εργατική τάξη να βιώνει καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας και συνθήκες γαλέρας».

Με βάση τα παραπάνω, η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει ως εξής: Τα σωματεία σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) έχουν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ κάνουν στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Στον σιδηρόδρομο έχει στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα