Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καραβάνι προσφύγων: Οι Μεξικανοί τους ενθαρρύνουν και ο Τραμπ στέλνει στρατό

Το Πεντάγωνο πρόκειται να αναπτύξει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου, συνεχίζουν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ.

Μια πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο «Reuters» υπό τον όρο να μείνει ανώνυμη, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν ένα αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το οποίο ζητείται η ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Στην επιχείρηση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχουν 800-1.000 στρατιώτες, οι οποίοι «θα παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη».

Επισήμως, το Πεντάγωνο δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία ανακοίνωση και δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε συναγερμό» τον στρατό και τη συνοριοφυλακή ενόψει της άφιξης του καραβανιού των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, μια εξέλιξη που κατά τον ίδιο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο μεταξύ το καραβάνι των απελπισμένων μεταναστών  διένυσαν τα πρώτα χιλιόμετρα εντός του εδάφους του Μεξικού στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ ενώ τους απομένουν περισσότερα από 3.000.

Υπολογίζουν ότι χρειάζονται 45 ημέρες για να φτάσουν στις ΗΠΑ. “Σαράντα πέντε μέρες, δεν είναι τίποτα, αυτό περνάει γρήγορα. Θα κερδίσουμε, ακόμη κι αν διαλυθούμε, θα κερδίσουμε”, δήλωσε στο AFP η Ντέλμερ Ριβέρα, μια 23χρονη Ονδουριανή.

Οι μετανάστες αυτοί, που ξεκίνησαν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από την εγκληματική βία και τη φτώχεια, δείχνουν αποφασισμένοι να επιτύχουν τον στόχο τους παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά τους οι μεξικανικές αρχές δεν εμπόδισαν πραγματικά τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός τους, παρά τις απειλές Τραμπ.  Οι σχέσεις Μεξικού – ΗΠΑ είναι άθλιες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στα τέλη του 2016.

Σε διάφορα τμήματα της πορείας του, το καραβάνι συνοδεύτηκε από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς και παρακολουθείτο από ελικόπτερα, χωρίς ωστόσο οι δυνάμεις της τάξης να προσπαθήσουν να το σταματήσουν.

Το Μεξικό δεν είναι αναγκασμένο να κάνει τη βρoμοδουλειά για τις ΗΠΑ”, εξήγησε την Τρίτη το βράδυ στο CNN ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χόρχε Καστανέντα.

Απέναντι στους μετανάστες που αρνούνται να ζητήσουν εκεί άσυλο, “υπάρχουν δύο επιλογές για το Μεξικό: να τους απελάσει ή να τους επιτρέψει να συνεχίσουν”, εξήγησε. Ωστόσο “κατά κανέναν τρόπο η μεξικανική κυβέρνηση, η σημερινή ή η μελλοντική, δεν μπορεί να απελάσει 7.000, 8.000 ή 9.000 ανθρώπους”.

Σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση, 1.700 άνθρωποι από το καραβάνι κατέθεσαν εξάλλου αίτημα χορήγησης ασύλου τις τελευταίες ημέρες.

“Ο κόσμος τους ενθαρρύνει”

Στην πολιτεία Τσιάπας οι κάτοικοι περίμεναν και υποδέχθηκαν με θέρμη το καραβάνι των μεταναστών. “Πηγαίνετε αδελφοί μας συνεχίστε!” τους ενθάρρυναν οι Μεξικάνοι, οι οποίοι τους προσέφεραν επίσης τρόφιμα και νερό. “Μεξικό! Μεξικό!” φώναζαν ανταποκρινόμενοι στη θερμή υποδοχή τους οι μετανάστες.

Όταν έφτασαν στο Μαπαστεπέκ, μια πόλη 17.000 κατοίκων, οι μετανάστες κατέλαβαν την κεντρική πλατεία για να ξαπλώσουν πάνω σε χαρτόνια και μουσαμάδες.

Στο καραβάνι αυτό βρίσκονται περισσότερα από 1.500 παιδιά, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αυτά περπατούν κρατώντας από το χέρι τις μητέρες τους, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν κλείσει καν τα 20.

Αυτές έφυγαν από την Ονδούρα με τα παιδιά τους για να γλιτώσουν τα αγόρια τους από μια στρατολόγηση ή έναν θάνατο από τις συμμορίες και τα κορίτσια τους από μια απαγωγή η έναν βιασμό από τις ένοπλες ομάδες. Αυτή είναι η τύχη που επιφυλάσσεται σε έναν αριθμό παιδιών από αυτά που βρίσκονται στο καραβάνι προς τις ΗΠΑ.

Απάντηση Μαδούρο σε Πενς: «Τι απίστευτη δύναμη επιρροής έχω στην κεντρική Αμερική, Μάικ Πενς!»

“Ιδού η ιμπεριαλιστική παράνοια να κατηγορούν τον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα για όλα αυτά που τους συμβαίνουν και αυτοί να είναι ικανοί για όλα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. “Τι απίστευτη δύναμη επιρροής έχω στην κεντρική Αμερική, Μάικ Πενς!” ειρωνεύτηκε επίσης ο Νικολάς Μαδούρο. “Αν δεν ήταν εξτρεμιστής αυτός που το έλεγε, ένας τρελός εξτρεμιστής, θα γελούσαμε με αυτό”, σημείωσε.

Λευκός Οίκος: Τα καραβάνι στάλθηκε από τον Μαδούρο για «να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία»…