Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καστανιές Έβρου: Με εντολή Μητσοτάκη Δακρυγόνα, καταδρομείς, ΜΑΤ, drones για να μην περάσουν οι πρόσφυγες

Στο φόντο των εξελίξεων στο Ιντλίμπ και της αξιοποίησης του Προσφυγικού από την Τουρκία ως «χαρτιού» για την ενεργότερη στήριξη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην επέμβασή της στη Βόρεια Συρία, αναβρασμός επικρατεί από χτες στα σύνορα όπου καταφτάνουν συνεχώς πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα. Με την ελληνική κυβέρνηση να κάνει χρήση κάθε μέσου προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο και να στείλει το μήνυμα «κανείς δεν περνά». Μάλιστα χτες βράδυ έφτασε στο σημείο να κάνει χρήση χημικών σε ομάδες μεταναστών κι προσφύγων όπου υπήρχαν και παιδιά.

Για πολλά περιστατικά αποτροπής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος στα σύνορα στον Εβρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν. Εγιναν αρκετά περιστατικά τη νύχτα στις Καστανιές στον Εβρο τα οποία διασταυρώνονται με την αστυνομία. Ο στρατός βοηθάει για την επιτήρηση των συνόρων, η συνεργασία στρατού και αστυνομίας αποδίδει πολύ καλά. Είχαμε πολλά περιστατικά αποτροπής», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και σήμερα το πρωί, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν ΜΜΕ, εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Χτες Παρασκευή, και ενώ έφταν οι πληροφορίες για συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, μετέβησαν στον Εβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, και ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ενώ το τελωνείο των Καστανιών παραμένει από την Παρασκευή κλειστό, αφού από το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην είσοδό του, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των φυλακίων των συνόρων, πάνω από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα, κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας σημειώθηκε ένταση στο σημείο, καθώς περίπου 500 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν κάνοντας χρήση χημικών. Εκτοτε, στην πύλη έχουν τοποθετηθεί οχήματα της αστυνομίας, εμποδίζοντας τη διάβαση από και προς την Τουρκία.

Παράλληλα, πληροφορίες που μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για καραβάνια προσφύγων που κατευθύνονταν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε όλο τους το μήκος, εκμεταλλευόμενα και την «απουσία» των τουρκικών αρχών.

Στην περιοχή κατέφθασαν μέσα στη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις ΟΠΚΕ, ύστερα από σχετική διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις στις Καστανιές Εβρου αναμενόταν να ενισχυθούν με πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, καθώς και από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Προς ενίσχυση στάλθηκαν και δύο λόχοι καταδρομών.

Επίσης, κατά πληροφορίες τέθηκαν σε επιφυλακή όλα τα επιτηρητικά φυλάκια του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο, στη χερσαία συνοριογραμμή με την Τουρκία. Σηκώθηκαν ελικόπτερα όπως και κάποια UAV που έχει στη διάθεσή του ο Ελληνικός Στρατός για συλλογή εικόνας, ενώ ο στρατός είχε ήδη ξεκινήσει να απλώνει αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος του δρόμου.

sunora1 sunora2 sunora3 sunora4 sunora5 sunora6 sunora7