Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καστελόριζο- Ιθάκη

Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Τέλειος συνδιασμός ιδανικός για δούλεμα. Σωστός, επιλεγμένος, επικοινωνιακός. Ειδυλιακά τοπία για ευαίσθητους και συναισθηματικούς εξουσιαστές και κυβερνήτες.

Το Καστελόριζο, με το μειλίχιο και χαμογελαστό ύφος του τότε Πρωθυπουργού – σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα- ήταν η αρχή της κατρακύλας.

Η Ιθάκη με τον εξ’ ίσου χαμογελαστό Πρωθυπουργό μας είναι το τέλος; Είναι η συνέχεια; Είναι η αιωνιότητα των παθών; … και πάει λέγοντας!
……….
Σαν βγεις λοιπόν στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος. Παρα ήταν όμως μακρύς ο δρόμος – αδελφέ μου. 9 ολόκληρα καταστροφικά χρόνια και σταματημό δεν έχει.

Και Λαιστρηγόνες υπάρχουνε και Κύκλωπες και θυμωμένοι Ποσειδώνες. Που μας τσάκισαν κυριολεκτικά και έκαναν μαύρη τη ζωή μας. Και Ε.Ε και ΝΑΤΟ και απειλές και μνημόνια. Προπαντός μνημόνια.

Και όλα αυτά δεν είναι μεσ’ την φαντασία μας και δεν τα κουβαλάμε στην ψυχή μας. Η πραγματικότητα είναι ,η ολόκληρη πραγματικότητα.
………………
Δεν ευχόμαστε να είναι κι’ άλλο μακρύς ο δρόμος αδελφέ μου. Ούτε άλλα πρωινά χωρίς ευχαρίστηση να μπαίνουμε άφραγκοι σε λιμένες πρωτοϊδωμένους. Να σταματήσουμε σε εμπορεία Φοινικικά και τις καλές πραμάτειες να ψωνίσουμε!

Δεν πάει άλλο. Όχι άλλα ψέματα, άλλες θυσίες, άλλες αυταπάτες.Μάθαμε αρκετά από τους σπουδαγμένους.
……………….
Πάντα στον νου σου , νάχεις την Ιθάκη, το φτάσιμο εκει είναι ο προορισμός σου!

Στην δική μας Ιθάκη, στους δικούς μας αγώνες, για την απελευθέρωση και την καταξίωση, για τις δικές μας ανάγκες.Να βιάσουμε όμως το ταξίδι, να μη διαρκέσει χρόνια πολλά , και να ζεις μέσα στην φτώχεια και τη μιζέρια.
………………..
Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και δείτε πριν ανατριχιάσετε το αλλοιωμένο σας πρόσωπο. Στα μαύρα κατάστοιχα της ντροπής, στα Τάρταρα της Ιστορίας.

Μνημόνιο καταραμένου μνημονίου θα ακολουθεί κάθε μετέωρο βήμα σας.

Την σιωπή που θα καλυφθεί μετά τις γοερές κραυγές των πανηγυριών θα σκεπαστεί από την παγερότητα του νεκροταφείου.

-Κι αν φτωχική τη βρεις Λαέ η Ιθάκη δεν σε πρόδωσε, σου έδωσε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις. Χωρίς αυτή δεν έφτανες (δεν θα φτάσεις) ποτέ στον προορισμό σου!!!

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ’ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.