Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ και το ΕΚΘ στη μνήμη των καπνεργατών που έχασαν τη ζωή τους τον Μάιο του 1936

Κατάθεση στεφάνων από μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 82 χρόνων από τον θάνατο 12 ανθρώπων στις απεργιακές κινητοποιήσεις των καπνεργατών το 1936, που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη του ΠΑΜΕ αρχικά συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και λίγο αργότερα κατέληξαν με πορεία στην Πλατεία Καπνεργάτη.

“Οι αγώνες αυτοί είναι χαραγμένοι στην μνήμη μας. Συνάδερφοι μας πριν από 82 χρόνια έφυγαν από τη ζωή για να διώξουν τη δικτατορία και την τρομοκρατία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αθάνατοι και εμείς ως απόμαχοι της ζωής θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε όπως μπορούμε και όσο κρατούν τα πόδια μας. ‘Αλλωστε, το μεγάλο κακό έγινε στην πόλη μας και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία” τόνισε η εκπρόσωπος του Σωματείου Καπνεργατών, Χρυσάνθη Τιλεντίδου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Μετώπου, επισήμανε: “με τη σημερινή μέρα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης. Παράλληλα είναι μέρα απέναντι στον φασισμό. Αυτή την μάχη οι ταξικές δυνάμεις με την εμπειρία και τους αγώνες τους θα συνεχίσουν να τιμούν μέχρι τέλος”. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των καπνεργατών έγινε από την πλειονότητα των σωματείων εργαζομένων της Β. Ελλάδος.

Επίσης, νωρίτερα σήμερα, κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε και στο μνημείο του εργάτη μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) από τον πρόεδρό του και μέλη του. “Η σημερινή ημέρα είναι μέρα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Ετσι, 82 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί είναι χαραγμένοι στις μνήμες μας και μας εμπνέουν, ενώ αποτελούν και παρακαταθήκη για το μέλλον, για να επανακατακτήσουμε δικαιώματα που χάσαμε τα τελευταία επτά χρόνια” δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.