Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Κατάφορη αδικία σε βάρος των νέων πτυχιούχων Ιατρικής»

Άδικη – έως μεροληπτική – αντιμετώπισή τους από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καταγγέλλουν νέοι πτυχιούχοι της Ιατρικής , ο οποίος ευνόησε κάποιους αιτούντες στην κατάθεση αίτησης έναρξης ειδικότητας. Την αδικία καταγγέλλι και η ΟΕΝΓΕ που ζητά την παρέμβαση της πολιτείας. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

ΟΕΝΓΕ: Κατάφορη αδικία σε βάρος των νέων πτυχιούχων Ιατρικής

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί απαράδεκτη και εξοργιστική την κατάφορη αδικία σε βάρος των νέων πτυχιούχων της Ιατρικής που έγινε τις προηγούμενες μέρες με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε γνωστοποιήσει επίσημα στις 28/7/20 πως οι νέοι πτυχιούχοι που θα υπέβαλαν αίτηση για βεβαίωση άδειας άσκησης επαγγέλματος από 5/8/20 θα λάμβαναν τη σχετική βεβαίωση από 14/8/20 και ώρα 3μμ ώστε ισότιμα να μπορούν από Δευτέρα 17/8/20 να καταθέτουν αιτήσεις για έναρξη ειδικότητας, παραβίασε την ίδια του την ανακοίνωση και έστειλε επιλεκτικά σε συγκεκριμένους αιτούντες βεβαιώσεις στις 5 & 6/8/20 προφανώς αδικώντας όλους τους υπόλοιπους.

Εκτός από την αυτονόητη καταγγελία για την αδικία σε βάρος των νέων γιατρών, είναι σαφές και αυτονόητο πως η διόρθωση της αδικίας αυτής είναι πλέον καθαρή ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας:

– Πρέπει να φροντίσει να ακυρωθούν οι αιτήσεις έναρξης ειδικότητας από νέους πτυχιούχους Ιατρικής από 5/8 και μετά και αυτές οι αιτήσεις να αρχίσουν να γίνονται δεκτές από Δευτέρα 17/8 όπως προβλέπεται από την ίδια την σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Επιστολή ΙΣΑ στον ΠΙΣ

Επιστολή απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σχετικά με το θέμα.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ αναφέρει στην επιστολή του ότι πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΙΣ ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «λόγω της μαζικής χορήγησης Βεβαιώσεων Περάτωσης Σπουδών στους πτυχιούχους των Ιατρικών Σχολών της χώρας για τη θερινή περίοδο του 2020 όσοι υποβάλλουν αίτηση για λήψη Βεβαίωσης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος από τις 5 Αυγούστου 2020, θα λάβουν τη σχετική βεβαίωση υποβολής αίτησης στην οποία θα αναγράφεται ο Αριθμός Πρωτοκόλλου, μαζικά την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 προκειμένου να την καταθέσουν στις αντίστοιχες Περιφέρειες για να μπουν στη σειρά αναμονής για ειδικότητα».

Ωστόσο επισημαίνει ο Σύλλογος, ότι «λόγω τεχνικού σφάλματος που ατυχώς εμφιλοχώρησε, αιφνίδια χθες, κάποιοι, έλαβαν ηλεκτρονικά τη σχετική βεβαίωση υποβολής αίτησης ώστε να είναι σε θέση, μόνοι αυτοί και πριν τους λοιπούς συναδέλφους και συναποφοίτους τους, να την καταθέσουν στις αντίστοιχες Περιφέρειες, λαμβάνοντας έτσι σημαντική προτεραιότητα στη σειρά αναμονής για ειδικότητα».

«Πρόκειται ασφαλώς για ένα λάθος που πρέπει άμεσα να διορθωθεί στο πνεύμα της αρχικής απόφασής σας», επισημαίνει ο ΙΣΑ και ζητά την άμεση ανάκληση όσων αδειών ή βεβαιώσεων χορηγήθηκαν σύμφωνα με τη παραπάνω διαδικασία εκ παραδρομής ή εκ τεχνικού σφάλματος καθώς και την έκδοση νέων με την αρχικά ορισθείσα ημεροχρονολογία.

«Τούτο φρονούμε απαιτεί η νομιμότητα, η ισότητα και η αρχής της χρηστής διοίκησης», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2020 ΤΟΥ ΑΠΘ

Εμείς οι Απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ βρεθήκαμε στην ανάγκη να απευθυνθούμε σε κάθε αρμόδιο φορέα, να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε να «διορθωθεί» η παρατυπία και η άδικη – έως μεροληπτική – αντιμετώπισή μας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ είχε γνωστοποιήσει στην ανακοίνωσή του «Ενημέρωση για τις Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος» στις 28/07/2020 ότι «… όσοι πτυχιούχοι υποβάλλουν αίτηση για λήψη Βεβαίωσης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος από τις 5 Αυγούστου 2020, θα λάβουν τη σχετική βεβαίωση υποβολής αίτησης στην οποία θα αναγράφεται ο Αριθμός Πρωτοκόλλου, μαζικά την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 μετά τις 15:00, προκειμένου να την καταθέσουν στις αντίστοιχες Περιφέρειες για να μπουν στη σειρά αναμονής για ειδικότητα.»

Όμως, αντίθετα με κάθε λογική δικαιοσύνης και συνέπειας διαπιστώσαμε ότι ο ίδιος ο ΠΙΣ χορήγησε τις «σχετικές Βεβαιώσεις…» σε ορισμένους συμφοιτητές μας, αποφοίτους, ήδη από χθες (!) 05/08/2020 και σήμερα (!) 06/08/2020. Αυτό, θεωρούμε πως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ισονομίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας. Εξάλλου, μάς προκαλεί μεγάλη έκπληξη και αλγεινή εντύπωση που ο ίδιος ο ΠΙΣ παραβιάζει τις δικές του αποφάσεις/επιλογές οι οποίες διασφάλιζαν, αρχικά, μία αντικειμενικότητα.

Επειδή δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε την επαγγελματική μας ζωή ως Ιατροί με μια τέτοια αρνητική εμπειρία, κατάφωρα αλλοτριωμένη, ζητάμε ο ΠΙΣ να επανορθώσει την αδικία και να ανακοινώσει άμεσα και ξεκάθαρα ότι:

α) ισχύει η ανακοίνωσή του [«Ενημέρωση για τις Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος» στις 28/07/2020] και πως θα τηρηθούν οι εξαγγελθείσες ημερομηνίες
και
β) να ακυρώσει όσες αιτήσεις έγιναν δεκτές και πήραν σειρά προτεραιότητας (!) για αναμονή Ειδικότητας στις Υ.ΠΕ. της χώρας ήδη από χθες (05/08/2020) και σήμερα (06/08/2020), με ημερομηνία Βεβαίωσης Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος απο 05/08/2020 και έπειτα.

Εμείς οι Απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής και αυριανοί γιατροί, που θα δώσουμε με επίγνωση τον όρκο του Ιπποκράτη, παρακαλούμε να μην υιοθετηθούν τέτοιες συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε συλλόγους με πανελλήνια εμβέλεια.

Θεσσαλονίκη 06/08/2020